Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Podatek od spadku od obrazów i rzeźb?

Napisany przez ADMCI4
Zgodnie ze spadkiem po mojej ciotce niedawno otrzymałem między innymi dwa cenne obrazy i rzeźbę. Wiem, że jako bratanek prawdopodobnie muszę zapłacić podatek od spadku. Jak jednak jest z obrazami i rzeźbą? Czy wartość jest oszacowana, a następnie ustalany jest podatek od spadku? Czy mam zatrudnić rzeczoznawcę czy będzie to zorganizowane przez Urząd Skarbowy? Nie znam dokładnej wartości tych trzech przedmiotów. Pozdrowienia Georg

Re: Podatek od spadku od obrazów i rzeźb?

Napisany przez ADMCI4
Georg1 pisze: Z depozytu mojej ciotki niedawno otrzymałem między innymi dwa cenne obrazy i rzeźbę. Wiem, że jako bratanek prawdopodobnie muszę zapłacić podatek od spadku. Jak jednak się ma sprawa z obrazami i rzeźbą? Czy ich wartość jest szacowana, a następnie ustalany jest podatek od spadku? Czy muszę zatrudnić rzeczoznawcę czy zostanie to zorganizowane przez urząd skarbowy? Dokładna wartość tych trzech przedmiotów nie jest mi znana. Pozdrawiam Georg
Najlepiej skontaktuj się z właściwym urzędem skarbowym. W niektórych przypadkach przedmioty kolekcjonerskie mogą być zwolnione nawet z podatku spadkowego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata