Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy w przypadku śmierci osoby ubezpieczonej na życie płaci się podatek od spadku?

Napisany przez ADMCI4
Mój mąż i ja zastanawiamy się, czy powinniśmy wykupić ubezpieczenie na życie dla naszego późniejszego zabezpieczenia. ubezpieczenie to wypłaca środki po zakończeniu okresu ubezpieczenia lub w przypadku śmierci. Jednak zastanawiamy się, czy w przypadku wypłaty po śmierci podlegają one opodatkowaniu spadkowemu i jaki procent wynosi dla małżeństw. Czy ktoś zna inne, bardziej efektywne formy zabezpieczenia? L.P. Lola9

Re: Czy w przypadku śmierci osoby ubezpieczonej na życie płaci się podatek od spadku?

Napisany przez Dasdi1970
Lola pisze: Mój mąż i ja zastanawiamy się, czy powinniśmy wykupić ubezpieczenie na życie dla zabezpieczenia się w przyszłości. ubezpieczenie to wypłaca się po zakończeniu okresu trwania lub w przypadku śmierci ubezpieczonego. Zastanawiamy się jednak, czy w przypadku wypłaty świadczenia po śmierci podlegają one opodatkowaniu jako spadek oraz jaki procent stanowi podatek od spadku dla małżonków. Kto może znać inne, bardziej skuteczne formy zabezpieczenia? Pozdrowienia, Lola9
Wypłaty z ubezpieczenia na wypadek śmierci nie podlegają opodatkowaniu jako spadek!

Napisany przez ADMCI4
Podatek od spadku jest wymagany, ale nie znam procentowej stawki. O ile wiem, można to ominąć, separując ubezpieczającego i osobę ubezpieczoną w umowie.

Napisany przez Karl117
Małżonkowie mogą odziedziczyć 500 000 euro bez konieczności zapłaty podatku spadkowego. Myślę, że to wystarczy, aby zakończyć tę dyskusję. )

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata