Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy normalne jest, że pośrednik chce nawiązać kontakt z osobą finansującą?

Napisany przez Clerikan
Cześć,

mamy otrzymać zgodę na sprzedaż domu jednorodzinnego poprzez pośrednika. Na razie wszystko wydaje się ok. Gdy zapytałem pośrednika o wypis z księgi wieczystej, ponieważ OLB (Oldenburgische Landesbank) wymienia to w liście kontrolnym Dokumenty do przedstawienia dla uzyskania finansowania, powiedział, że możemy podać mu dane kontaktowe bankowca, a to on załatwi sprawę z bankowcem.

Czy to normalne, żeby podać pośrednikowi dane kontaktowe pracownika banku, aby mogli się ze sobą skonsultować? Czy to nietypowe, żeby prosić o wypis z księgi wieczystej? Czy takie dokumenty są załatwiane dopiero przez notariusza? O co dokładnie chodzi? Co jeszcze musi zostać uregulowane bez mojej wiedzy?

Z poważaniem

Napisany przez NaTwoim13
To zasadniczo nie jest problematyczne, ale zasadniczo także nie jest konieczne.

Jeśli pośrednik ds. nieruchomości komunikuje się z pośrednikiem finansowym, może to jednak uprościć proces, podczas gdy banki zazwyczaj nie lubią tego robić.

Czy planowane jest zakupienie nieruchomości w Szlezwiku-Holsztynie?

Napisany przez Clerikan
Zakup ma się odbyć w Dolnej Saksonii. Tak, rozumiem, że ta opcja nie jest całkowicie wykluczona. To mnie nieco uspokaja. Pośrednik mówi, że akt notarialny jest zwykle sporządzany przez notariusza, ale zajmuje tylko kilka minut. Chciałem się upewnić, czy coś może dziać się za moimi plecami bez mojej wiedzy, cokolwiek by to było.

Napisany przez Rubberduck
Clerikan pisze:
Makler twierdzi, że księga wieczysta jest faktycznie tworzona dopiero przez notariusza, ale zajmuje tylko kilka minut.

Nie rozumiem. W tej formie możliwe, że to bzdura.
Oczywiście bank będzie chciał wyciąg z księgi wieczystej. I Ty również powinieneś to sprawdzić. KONIECZNIE! Natychmiast sprawdź też ewentualne obciążenia gruntowe.
Na przykład banka nie będzie zainteresowana tym, jeśli dojście do Twojej posesji jest możliwe jedynie pieszo...
Banka również nie będzie zainteresowana, jeśli prawa do przejazdu przez Twój ogród dla wywozu śmieci istnieją.

Miałem przypadek, gdy mój bank zadzwonił do mojego pośrednika nieruchomości, aby potwierdzić, że finansowanie się udało.
Czas to wszystko... Tak więc to nie jest wcale takie nietypowe.

Napisany przez NaTwoim13
Zastanawia mnie jedynie wybór Oldenburgische Landesbank, ponieważ ta instytucja nigdy nie znajduje się w pierwszej trzeciej rankingu (Vorscoring), a OLB również nie należy do grupy specjalistów w dziedzinie finansowania niszowego. Dziwne, bardzo dziwne

@Clerikan: Czy to jest przez brokera, który ma jakieś powiązania z OLB?

Napisany przez Clerikan
Niezależnie od banku pośrednik poprosił o kontakt w sprawie wyciągu z księgi wieczystej. OLB zostało wymienione tylko jako przykład na forum, ponieważ znajduje się na liście dokumentów wymaganych do finansowania. Pośrednik nie usłyszał dotychczas niczego od OLB. W końcu wszyscy finansujący chcą zobaczyć wyciąg z księgi wieczystej, prawda? Moje bankowość domowa (nie OLB) zadaje to samo pytanie. Nie wiem, co dzieje się w tle u obecnego właściciela. Jak już wspomniałem, pośrednik powiedział, że w projekcie umowy kupna-sprzedaży wyciąg z księgi wieczystej zostanie pobrany przez notariusza. OLB było pierwszym sugestią doradcy finansowego, aby uzyskać szybkie potwierdzenie finansowania. Dochód w wysokości 3,5k; 100% finansowanie domu jednorodzinnego Darowanie 1: 180 T€, efektywne 1,68%, zobowiązanie na 15 lat; okres spłaty 30 lat Darowanie 2: 20 T€, efektywne 1,23%; zobowiązanie na 10 lat; okres spłaty 10 lat

Clerikan pisze:
W końcu wszyscy finansiści chcą zobaczyć wypis z księgi wieczystej?

Tak, oczywiście. Bez wypisu z księgi wieczystej nie ma finansowania budowy.

Czy agent nieruchomości zaproponował od razu umówienie spotkania u notariusza???

Chłopaki i dziewczyny zawsze chcą pchnąć sprawę do przodu, żeby zarobić swoją prowizję. Z pewnością jest to zrozumiałe.
Muszą też zarabiać na swoje chlebki. Ale trzeba wiedzieć, kiedy (jako kupujący) powinniśmy zapytać o coś więcej.
Ktoś, kto kupuje cokolwiek bez sprawdzenia księgi wieczystej (i rejestru obciążeń), sam jest sobie winien, jeśli później zostanie z problemem.

Napisany przez Clerikan
W obliczu sytuacji na rynku wiele procesów zakupu i sprawdzania zachodzi raczej równolegle, co prawdopodobnie w przypadku rynku nabywcy odbywałoby się raczej sekwencyjnie. Jako nabywca jest się zmuszonym przez rynek do szybkiego podjęcia decyzji. Kto chciałby przegrać obiekt na rzecz konkurencji? Oczywiście, to sprzyja pośrednikowi. Bez wątpienia.

Teraz mamy wyciąg z księgi wieczystej i wszystko wygląda dobrze. Podejrzewam, że za opóźnienie jest także uzasadnienie leżące po stronie właściciela.

Nie widzę problemu w pozostawieniu strukturyzacji harmonogramu pośrednikowi.

Napisany przez BenniG
Niektórzy zastanawiają się, dlaczego makler zarabiający 10 000 € na szybko ma złą reklamę w internecie. Inni zdziwieni są, że makler oferuje usługę i myślą o jakichś machinacjach poza kulisami. Każdy po prostu interpretuje swoją pracę inaczej.

Napisany przez NaTwoim13
No cóż, właśnie przypomniało mi się, że może się zdarzyć, iż agent nieruchomości przeprowadza sprawdzenie finansowania przez kilku zainteresowanych. Może się zdarzyć, że sprzedający nie życzy sobie, aby bardzo osobiste informacje były szeroko rozpowszechnione i że wyciąg z księgi wieczystej nie lądował w wielu rękach, lecz jedynie u banków. Chciałbym jednak zaznaczyć, że mój syn jako agent nieruchomości i tak przekazuje dokumenty tylko jednemu zainteresowanemu, którego wybraliśmy - także po sprawdzeniu wiarygodności finansowej zainteresowanych. Wiem jednak, że na rynku mogą pojawić się także inne machinacje!!

noelmaxim pisze:
Tutaj jednak muszę powiedzieć, że moim synem, jako agentem nieruchomości, udostępnia dokumenty tylko jednemu zainteresowanemu, z którym - nawet po sprawdzeniu zdolności kredytowej zainteresowanych - wspólnie się zgodziliśmy. Wiem jednak, że na rynku pojawiają się również inne machinacje!!

To podejście jest dyskretne i jako kupujący również bym je zaakceptował.
Jednak mi to nigdy nie spotkało... Albo w przypadkach, gdy nie byłem naprawdę zainteresowany nieruchomością. W takich sytuacjach to nie miałoby zastosowania.

Otrzymałem od swojego banku symulację na ich papierze firmowym w formacie PDF. Nigdy nie musiałem tego wcześniej pokazywać. Zawsze jednak oferowałem.
Gdy z zainteresowaniem przyjrzałem się i powiedziałem, że pójdę do banku tylko z kompletnymi dokumentami, to już następnego dnia miałem wszystko w skrzynce pocztowej.
I tak, można zobaczyć wiele rzeczy. Kupno poprzez licytację komorniczą. Poprzedni właściciel. Który współmałżonek ma główne finansowe słowo, itd.
Może to być również istotne na wsi, kto coś takiego wie.

Na końcu dnia liczy się tylko zgoda i właśnie dlatego potrzebne są kompletnie dokumenty.
Jednak profesjonalista z pewnością dowie się, kto tylko gra na silnym finansowym akordzie. Jeśli powiedziałem, że mam tyle i tyle tysięcy euro odnowy, zawsze mi w to wierzyli.

Napisany przez NaTwoim13
Rubberduck pisze:
Ta metoda postępowania jest dyskretna, co jako kupujący również bym zaakceptował.
Jednak nigdy się z tym nie spotkałem... Albo w przypadkach, gdy nie byłem naprawdę zainteresowany obiektem. Dlatego nie było to konieczne.

Od mojego banku otrzymałem projektatory kalkulacyjny na ich papierze firmowym w formie pliku PDF. Nigdy nie musiałem tego wcześniej nikomu pokazywać. Zawsze jednak to proponowałem.
Jeśli dokładnie przyjrzałem się sytuacji i powiedziałem, że pójdę do banku tylko z kompletnymi dokumentami, to następnego dnia wszystko było już w mojej skrzynce.
Tak, tam widać wiele rzeczy. Zakup przez licytację przymusową. Poprzedni właściciel. Który ma finansowo haki w małżeństwie, itp.
Na wsi może być istotne, kto o tym wie.

Na samym końcu dnia liczy się tylko decyzja kredytowa i potrzebne są do niej kompletne dokumenty.
Jednak profesjonalista z pewnością dostrzeże, kto tylko grę pozorów robi. Jeśli powiedziałem, że mam na zakup kwotę xyz euro, zawsze mi wierzyli.

Tak, bez względu na to, że spis rejestru gruntowego pozyskamy bezpośrednio!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata