Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Indywidualna ubezpieczenie emerytalne z gwarancją wzrostu Kamary Bayern WHEN Sparkasse)

Napisany przez Ermis
Zupełnie nie znam się na inwestycjach i szukam porady i wskazówek.

Mój doradca z Sparkasse zaproponował mi wpłacenie 100 000 euro na prywatną rentę VKB. Motywacją jest uniknięcie ujemnych stóp procentowych od kwietnia tego roku.

Szczególną zaletą takiej emerytury byłyby korzyści podatkowe. Mam już pieniądze zainwestowane w fundusze, wszystko za pośrednictwem Sparkasse. Mam również pieniądze na lokatach, które również powinny zostać zainwestowane.

Czy to byłby dobry pomysł? Mam 55 lat i jestem rencistą (z orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności).

Dziękuję

Ermis

Re: Indywidualna ubezpieczenie emerytalne z gwarancją wzrostu Kamary Bayern WHEN Sparkasse)

Napisany przez 2utopus
doradca tak naprawdę nie istnieje w Sparkasse - raczej są tam tylko sprzedawcy - często zalecają coś, co przynosi im największą prowizję.

Dlatego zalecam sprawdzenie, ile to wszystko kosztuje - zazwyczaj ubezpieczenia nie są darmowe. (Jakie podatki mają być tu oszczędzone?)

W razie wątpliwości osobiście poszedłbym do innego banku (bank internetowy), gdzie nie obowiązują ujemne stopy procentowe.

Inwestycja w fundusze może być również względnie droga - zalecam sprawdzenie, jakie opłaty i koszty tu występują.

Napisany przez 2titan1981
Czy rozmawiał również o kosztach? Jeśli tak, to jakie są one? W momencie rozliczenia i na stałe? Ile czasu zajmie wypłata kapitału emerytalnego? Co się dzieje, jeśli osoba umrze przed wypłatą pieniędzy? Czy wypłata mieści się w czasie trwania życia? Czy korzyści podatkowe zostały uwzględnione? Jeśli tak, to ile oszczędności podatkowych w euro? Jeśli ma być zainwestowanych więcej niż 100 000 euro, lepiej rozłożyć to na inne banki ze względu na ochronę depozytów..... Inne pytanie - dlaczego pieniądze są ulokowane jako depozyt terminowy? Do czego mają być przeznaczone te środki? Alternatywą byłoby założenie konta w banku, który nie pobiera ujemnych odsetek, ale wypłaca odsetki. Inwestycja w fundusze jako emerytura? Do czego jest przeznaczane to ulokowanie? W przypadku funduszy koszty stanowią ważny aspekt inwestycji. Przy większych sumach mogą one generować dodatkowe koszty... Opłaty za prowadzenie konta nie powinny przekraczać 45 euro/rok przy inwestycji powyżej 25 000 euro w fundusze opłaty te zazwyczaj całkowicie zanikają. Jeśli fundusze są nadal uzupełniane, należy zwrócić uwagę na to, żeby nie płacić agio... Koszty zakupu funduszy powinny wynosić mniej niż 0,5% nowo ulokowanej sumy. Inną alternatywą, bez znajomości szczegółów, byłoby zainwestowanie w ETF-y, a z nich albo zbudowanie wieczystej emerytury bez wyczerpywania kapitału, albo konsumpcyjnej z odpowiednio wyższą wypłatą. To pozwoliłoby wyeliminować koszty okładki ubezpieczeniowej. Jednakże wszystko zależy od obecnej struktury.....

Napisany przez Ermis
Dziękuję, w międzyczasie się zastanawiam.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata