Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupno domu - regulacja właściciela WHEN księga wieczysta)

Napisany przez Tobias88
Cześć wszystkim, chcę kupić razem z moją żoną Dom. (Jesteśmy małżeństwem od 2 lat, ale nie mamy umowy przedmałżeńskiej) Obecnie nurtuje mnie bardzo kwestia uregulowania współwłasności w sposób sprawiedliwy i uczciwy. Jednakże, dla ewentualności, chciałbym też zadbać o swoje zabezpieczenie na przyszłość, ponieważ ponoszę większość kosztów) Następujące aspekty: Cena zakupu 550.000€ Wkład własny mojego: 300.000€ Wkład własny mojej żony: 0€ kredyt: 275.000 (z którego ja wziąłbym najprawdopodobniej 2/3, a moja żona spłaciłaby 1/3) Jak najlepiej rozwiązać tę kwestię w umowie kupna lub w księdze wieczystej? Czy powinienem być wpisany jako jedyny właściciel? czy rozwiązaniem byłoby na przykład procentowe rozdzielenie, takie jak Wkład własny + proporcjonalny udział w kredycie = 300.000 + 2/3 * 275.000 = 88% (mój udział) & (12% udział żony) Jak byście to rozwiązali? Jakie są Wasze sugestie / porady dla mnie. Czekam na Wasze odpowiedzi

Napisany przez Martin79HN
Cześć Tobiasz,

twoj własny kapitał będzie oszczędzony lub dziedziczony.
W przypadku rozstania / rozwodu będziesz w lepszej sytuacji niż twoja żona.

Warto zabezpieczyć sumę kapitału, którą wniosłeś do małżeństwa (dokumentuj to przy swoich dokumentach)
Ponieważ brak umowy małżeńskiej = wspólność majątkowa

Twoja żona nie zrozumie, jeśli powiesz, że Dom należy do ciebie tylko w części. Wspólnie wychowujecie dzieci i spłacacie kredyt.

Dzięki własnym środkom finansowym oraz nieruchomości zawsze będziesz miał wystarczająco gotówki, niezależnie od tego, co przyniesie przyszłość.

Doradztwo udzieli tylko doradca podatkowy lub notariusz w kwestii umowy małżeńskiej lub sposobu jej najlepszego ustalenia.

W naszym przypadku wniosłem kapitał własny, ale moja żona spłaca kredyt w takim samym stopniu. (Jesteśmy obydwoje współwłaścicielami w 50%)

(Mamy obydwoje taką samą wysokość dochodu!)

Dzięki niej i mi udało się uregulować kwestię finansową w ciągu 10 - 15 lat. (w wieku 50-55 lat będziemy bez długów)

Napisany przez NaTwoim13
Podział na 2/3 i 1/3 jest możliwy w odniesieniu do odsetek i spłaty kredytu, jeśli zostanie założone konto domowe i jeśli każdy wpłaca swoje udziały na to konto w odpowiednim czasie. Ponadto jest zawsze możliwe zidentyfikowanie i obliczenie w późniejszym czasie, jakie dodatkowe udziały każdy nabył ponad udziały, które wniosły osoby dołączające.

Należy również jasno określić wkłady każdej osoby, co umożliwi przedstawienie proporcji własności.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata