Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Pytanie początkującego: Zlecenie CFD

Napisany przez John_Doe
Do opcji zlecenia chciałbym dowiedzieć się, czy ogólnie dobrze to zrozumiałem.
Uważam, że zrozumiem to dopiero, gdy będę mógł to wyjaśnić własnymi słowami. Więc oto moja próba wyjaśnienia.

1. Oceniam dalszy przebieg kursu bazowego aktywa. 2. Wnioskuję, czy chcę kupić czy sprzedać - czyli: long lub short. Na ComDirect jest to określane jako ASK (long) i BID (short).
3. Następuje tutaj wybór odpowiedniego rodzaju zlecenia.

3.1 Long / Rynek (Kupuję po najbliższej możliwej cenie i jak najszybciej, tzn. krótko po potwierdzeniu zlecenia)
3.2 Long / Limit (Kupuję po najbliższej możliwej cenie do określonego limitu, np. nie wyżej niż 13 900 punktów, może być tańsze niż 13 900, ale nie mam na to wpływu)
3.3 Long / Stop (= Stop Buy) (CFD jest kupowany, gdy określony poziom zostanie osiągnięty, zakładam wzrost kursu. W przeciwieństwie do Limitu, nie podaję maksymalnej ceny zakupu, ale cenę, OD której (z punktu widzenia wzrostu) ma zostać kupiony)

3.4 Krótka / Rynek (Kupuję po najbliższej możliwej cenie i jak najszybciej, tzn. krótko po potwierdzeniu zlecenia)

3.5 Krótka / Limit (Kupuję po najbliższej możliwej cenie do określonego limitu, np. nie niższej niż 13 900 punktów, może być droższe niż 13 900, ale nie mam na to wpływu)
3.6 Krótka / Stop (= Stop Sell) (CFD jest kupowany, gdy określony poziom zostanie osiągnięty, zakładam spadek kursu. Inaczej niż w przypadku Limitu, nie podaję maksymalnej ceny zakupu, ale cenę, OD której (z punktu widzenia spadku) ma zostać sprzedany).
4. Zlecenie If Done
4.1 Stop Loss w celu ograniczenia strat (w przypadku long Stop Loss niższy niż cena wejścia lub równy, w przypadku krótkiej wyższy, ponieważ trzeba myśleć w inny sposób)
4.2 Take Profit w celu zgromadzenia zysków (w przypadku long tak wysoko jak to możliwe powyżej ceny wejścia, ponieważ chcemy kupować tanio i sprzedawać drogo, w przypadku krótkiej odwrotnie: kurs spada, więc ustawiamy Take Profit niższy niż cena wejścia)
5. Obserwacja kursu
5.1 Long: Cena ASK do otwarcia zlecenia (bo kupujemy), cena BID do zamknięcia (bo sprzedajemy)
5.2 Krótka: Cena BID do otwarcia zlecenia (bo sprzedajemy), cena ASK do zamknięcia (bo kupujemy)

Napisany przez bruno68
Hej, Jaho Doe, przeczytaj to, pochodzi również od Comdirect! Co to jest CFD? CFD (kontrakty różnic kursowych) to bardzo spekulacyjne instrumenty pochodne i nadają się tylko dla bardzo dobrze poinformowanych inwestorów, którzy zdają sobie sprawę, że z zwiększonymi szansami wiążą się zwiększone ryzyka. Nawet przy odpowiedniej wiedzy inwestowanie w produkty CFD zawsze stanowi bardzo spekulacyjną inwestycję, ponieważ za niewielką kwotę można otworzyć duże pozycje handlowe na rynku. Istniejące ryzyka tej inwestycji nie da się w pełni uniknąć. Z tabeli wynika, że CFD nie tylko należą do kategorii produktów dźwigniowych, ale mogą prowadzić do znacznych strat kursowych. Jednakże straty są ograniczone do dostępnych środków na koncie CFD. Dlatego moja rada jest taka: jeśli nie masz grosza, trzymaj się z dala! To, co musisz zrozumieć, jeśli kupisz CFD za 1000 € i użyjesz dźwigni, możesz w końcu mieć długi w wysokości 400 000 €! I nie zależy od tego, czy grasz na spadki czy na wzrost, jednocześnie! Możesz wygrać tylko raz, ale jednocześnie obie pozycje, chyba że kursy wzrosną. W rezultacie szansa na wygraną wynosi 1 do 2 i 1 do 2! czyli 1 do 4! Możesz co prawda wygrać 398 000 € (nie możesz wygrać tego, co zapłaciłeś), ale możesz też stracić 800 000 € plus wkład 2000 €. Jeśli naprawdę chcesz przegrać, zagraj w kości, tam nie da się oszukać, bo wszystkie karty są rozdawane! Wtedy przekonasz się, jakie mogą być koszty grając w kości wieczorem! Mimo że gra się tylko o grosze! Gra w kości z pikami (12 pkt.) przegrywa, z trójką gra czwórka, przegrana piątka, kontra szósta, re siódma, solo ósma, przegrana 16 czyni 192 grosze w 2 do 3 minuty, co daje nawet do 60 € na godzinę. Napoje wieczorem opłaca przegrany! To jest tańsze niż być głupim na giełdzie, bo któryś zapłaci za to domem i wszystkim! bruno68

Napisany przez OliverB
Teraz niemieccy brokerzy nie mają obowiązku dokładania kapitału. Długi nie mogą przekroczyć wpłaconych środków. Należy dokładnie zaznajomić się z brokerem.

Napisany przez Dante
To wiesz i ja to wiem, ale Bruno nie wie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata