Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy, rozbudowa, kredyt bankowy vs. KFW.

Napisany przez flamingo80
Cześć wszystkim,

mam nadzieję, że możecie mi tu dać kilka dobrych wskazówek.

Mamy Dom, gdzie bank ma jeszcze pozostały dług w wysokości 60k. Teraz chcemy rozbudować i spodziewamy się kosztów w wysokości 90k

Wysokość kredytu: 90 000 euro

Bank oferuje mi kredyt na 10 lat, z dodatkową spłatą 5%, z oprocentowaniem 0,75% (okres oprocentowania na 10 lat)

Aktualna miesięczna rata dla pozostałego długu w wysokości 60k (2200,- euro)

Dla nowego kredytu w wysokości 90k, chcielibyśmy dodatkowo płacić 800,- euro miesięcznie.

Całość byłaby standardowym kredytem bankowym. Czy byłoby sensowne uwzględnić tę kwotę w ramach wniosku KFW, warunki byłyby podobne do kredytu bankowego z wyjątkiem braku dodatkowych spłat, które oczywiście pozwalałyby mi wcześniej spłacić kredyt bankowy. Jednak KFW dałaby dofinansowanie w wysokości ~13k euro. doradca ds. energii twierdzi, że działania te zwiększyłyby cenę zakupu o około 15%.

Czy mimo to warto zainteresować się tym czy kredyt bankowy jest wystarczająco dobry? Jestem już od jakiegoś czasu w tym banku i spłaciłem już kilka kredytów.

Napisany przez 2tneub
Choć nie dotyczy to twej pytania.

Czy ma sens spłacenie dotychczasowej pożyczki i jej sfinansowanie poprzez nową pożyczkę?
Jeśli to jeszcze nie zostało przeanalizowane, interesujące mogą być okres wiązania/zdolność kredytowa/data zamknięcia transakcji/data pełnej wypłaty lub przedłużenia.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć flamingo80 1) Jaka jest wartość domu?2) Kiedy kończy się czas zablokowania oprocentowania dla istniejącego kredytu, jeśli okres zablokowania oprocentowania wynosi więcej niż 10 lat, kiedy nastąpiła pełna wypłata?3) W jakim mieście, ze względu na uwzględnienie regionalnych banków w ocenie oferowanych warunków, znajduje się ten Dom?

Bank oszacował wartość domu na 140 000 €, jeszcze przed remontem, jako zabezpieczenie hipoteczne na domu jest zarejestrowane 140 000 €. Z pozostałej kwoty jeszcze brakuje prawie 60 000 €, kredyt w tej wysokości ma efektywną stopę oprocentowania 1,21%...... był także kredyt KFW w wysokości 35 000 €, który został spłacony. Okres obowiązywania oprocentowania dla 60 000 € trwa do lutego 2023 r. W tej samej banku jest również pozostałe zadłużenie w wysokości 12 000 €, okres obowiązywania oprocentowania trwa do sierpnia 2024. Czy otwarte kredyty można połączyć w jeden kredyt poprzez refinansowanie? Miejsce zamieszkania: NRW/Paderborn

Napisany przez NaTwoim13
Warunki powinny być następujące:60.000,00 € / 10 lat spłaty kapitału / nominalna stopa 0,64% / rzeczywista stopa 0,69% / rata odsetkowa i kapitałowa 516,50 € / stopa spłaty 9,690% / opcja dodatkowej spłaty 5,00% / okres bezpłatny 24 miesiące / wypłata w lutym 202390.000,00 € / 10 lat spłaty kapitału / nominalna stopa 0,45% / rzeczywista stopa 0,50% / rata odsetkowa i kapitałowa 767,25 € / stopa spłaty 9,780% / opcja dodatkowej spłaty 5,00% / okres bezpłatny 12 miesiące

Napisany przez NaTwoim13
8 lat spłaty kapitału 60 000 € nominalnie 0,68 % z ratą odsetkową i kapitałową w wysokości 642,50 € 90 000 € nominalnie 0,50 % z ratą odsetkową i kapitałową w wysokości 957 €

Witaj Panie Buhmann,

Dziękuję za informacje, to rzeczywiście ma sens.

Mam jeszcze jedno pytanie,

W 2016 roku zawarłem kredyt ze spłatą odsetek (25k), a bank za spłatę zobowiązań uruchomił kredyt budowlany w wysokości 11k.
Jako zabezpieczenie, Volksbank/Schwäbisch Hall zastrzegł hipotekę w wysokości 25k na moje mieszkanie.

Chciałbym spłacić te zabezpieczenia/zobowiązania za pośrednictwem nowego kredytu, czy mogę spłacić ten kredyt odsetkowy wcześniej (poprzez refinansowanie)? A co z kredytem budowlanym? Czy muszę na coś zwrócić uwagę?

W umowie jest napisane, że kredytobiorca może wcześniej rozwiązać umowę kredytową, jeżeli oprocentowanie pozostaje niezmienne, a kredyt jest zabezpieczony hipoteką lub prawem do statku morskiego... Ale dotyczy to w szczególności sytuacji, gdy kredytobiorca ma potrzebę innego wykorzystania rzeczy zabezpieczającej kredyt.

Napisany przez NaTwoim13
To nie tylko zawarte jest w umowie, ale także w paragrafie 490 BGB.

Inne wykorzystanie zastawu nie wchodzi więc w grę, ponieważ nie mają zamiaru sprzedać nieruchomości.

Opis z pożyczką na odsetki w wysokości 25.000 euro i pożyczką ze środków z budżetu oszczędnościowego w wysokości 11.000 euro jest mylący, nie rozumiem dobrze tego konstruktu i nie wydaje mi się, że takie coś ma miejsce.

Pożyczkę ze środków oszczędnościowych można spłacić w dowolnym momencie, bez zachowania okresu wypowiedzenia, natomiast w przypadku wstępnego kredytu trzeba zwrócić uwagę na okres stałego oprocentowania.

Bez względu na to, jakie konstrukcje podpisali kiedyś, także tutaj znajdzie się rozwiązanie koncepcyjne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata