Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Ceny skupu u lokalnych i internetowych handlarzy

Napisany przez MoonKid
Lokalni handlowcy trzymają się z daleka od wyjawienia cen skupu metali szlachetnych. Chcą najpierw zobaczyć towar. A ja nie chcę błąkać się po mieście bez chociaż ogólnego (i niezobowiązującego) pojęcia o cenie. Banki tutaj skupują tylko od swoich własnych klientów.

Z drugiej strony, sprzedawcy online pokazują mi swoje ceny skupu w formie sklepu internetowego. Koszty wysyłki/odbioru mieszczą się również w akceptowalnych ramach.

Jakie są doświadczenia między tymi dwoma rodzajami handlowców tutaj? I czy można założyć, że jeden z tych dwóch rodzajów handlowców, ze względu na strukturę firmy, zasadniczo oferuje lepsze/gorsze ceny skupu?

Napisany przez 2utopus
W przypadku sklepów internetowych również może się zdarzyć, że ostatecznie otrzymasz niespodziewanie znacznie gorszą cenę ...
wszędzie są czarne owce - pomocne jest porównywanie i w razie wątpliwości czytanie kilku niepodrobionych recenzji ...
normalne ceny rynkowe można sprawdzić w sieci - następnie wystarczy wiedzieć, ile gramów szlachetnego metalu jest dostępnych, aby przypuszczalnie oszacować cenę - sprzedawca musi również zarabiać - jeśli cena wydaje się niewłaściwa, oczywiście możesz ją odrzucić.
Jeśli chodzi tylko o czystą wartość materiału (a nie o rzemieślniczą sztukę złotnika czy rzadką monetę), można również bezpośrednio dostarczyć do wytwórni złota.

Napisany przez MoonKid
Wiadomo, że nie powinno się kupować produktów, których się nie rozumie. Srebro jest dla mnie takim przykładem - ale wtedy jeszcze nie znałem tej zasady. Faktycznie teraz dowiedziałem się, że różne monety są handlowane znacznie powyżej wartości ich materiału, więc nie muszę skupiać się tak bardzo na kursie. Mój produkt tutaj jest (na dzień wczorajszy) kupowany 13% powyżej wartości materiału (czyli aktualny kurs uncji). btw: Jak można uzyskać historyczne ceny surowców (grudzień 2010)? Nie pamiętam, po jakim kursie wtedy kupiłem. Znam tylko łączną kwotę i datę.

Napisany przez Dante
Wejdź na Gold.de, wybierz kurs odpowiedniego kruszcu szlachetnym i podaj zakres czasu, dla którego potrzebujesz kursu.

Napisany przez bruno68
Sprawdź tutaj:

https://norddeutsche-edelmetall.de/
lub
https://www.scheideanstalt.de/edelmetall-kaufen/

tam powinno być uczciwe wynagrodzenie.

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!