Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Krok po kroku do własnego mieszkania

Napisany przez ADMCI4
W naszej okolicy niedawno pojawił się Dom na sprzedaż. Zarówno moja żona, jak i ja, uważamy, że to bardzo kusząca propozycja. Jednakże, ponieważ jest to bardzo duży krok, a my jesteśmy zupełnie niedoświadczeni, chcielibyśmy wiedzieć, jak najlepiej postępować w sposób systematyczny. Czy najpierw nawiązać kontakt z właścicielem, czy może lepiej najpierw porozmawiać z bankiem, aby dowiedzieć się, czy w ogóle moglibyśmy sobie na to pozwolić?

Napisany przez MThiemann
Cześć Robben, polecam najpierw skontaktować się z właścicielami i obejrzeć Dom od środka - jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. W ten sposób dowiesz się również, jaka cena sprzedaży jest przez sprzedających proponowana. Na tym etapie nie polecałbym jednak jeszcze wchodzić w dyskusję dotyczącą ceny. Gdy poznasz wysokość pożądanej ceny zakupu, możemy określić wysokość wynikających z zakupu kosztów dodatkowych (koszty notarialne, sądowe i podatek od nabycia nieruchomości). Prawdopodobnie nie będzie zaangażowany pośrednik, jeśli skontaktujesz się bezpośrednio z właścicielami. Być może będziesz potrzebować dodatkowych środków na przyszłe prace modernizacyjne, ale zobaczysz to podczas wizyty. W każdym razie będziesz miał pełną wiedzę o kosztach i tylko na tej podstawie można określić, jak wysoka będzie miesięczna rata kredytu hipotecznego i czy możesz sobie na to pozwolić. Możesz również najpierw określić swój maksymalny zakres inwestycji i będziesz miał już dobry punkt wyjścia, gdy zaczniesz rozmowę z właścicielami. Udostępniłem na mojej stronie internetowej taki kalkulator. Znajdziesz go pod następującym linkiem: Baufiservice24 W tej chwili nie możesz jeszcze niczego zrobić źle. Niezależnie od tego, którą kolejność wybierzesz. Teraz musisz zbierać informacje. Dla kogoś w Twojej sytuacji napisałem jakiś czas temu odpowiedni artykuł na BLOG-u. Znajdziesz go tutaj. Porady dotyczące zakupu nieruchomości BaufiService24 - Blog Pozdrowienia M. Thiemann

Napisany przez ADMCI4
Robben pisze: W naszej okolicy niedawno pojawił się Dom na sprzedaż. Zarówno moja żona, jak i ja uważamy tę propozycję za bardzo kuszącą. Jako że jest to jednak bardzo duży krok, a my jesteśmy zupełnie niedoświadczeni, chcielibyśmy wiedzieć, jak najlepiej postępować systematycznie. Czy najpierw skontaktować się z właścicielem czy lepiej najpierw porozmawiać z naszym bankiem, aby dowiedzieć się, czy w ogóle moglibyśmy sobie pozwolić na ten zakup?
Na waszym miejscu najpierw dowiedziałbym się, ile kosztuje ten Dom, a następnie poprosiłbym o spotkanie informacyjne w banku.

Napisany przez ADMCI4
Szkoda, że Dom został sprzedany Niemniej jednak bardzo dziękuję za miłe odpowiedzi. Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata