Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: pożyczka od własnej firmy?

Napisany przez HappyFox
Cześć Finanz-Forum,

niestety online nie mogę znaleźć jasnej odpowiedzi:
Czy moja własna firma (z siedzibą w Estonii) może udzielić mi (zwykłe miejsce zamieszkania: Niemcy) pożyczki?

Tło:
Wkrótce będę musiał zapłacić nieoczekiwanie wysoki podatek, którego kwota w okresie pandemii COVID-19 przekracza moje oszczędności.
W tej sytuacji mogę oczywiście łatwo otrzymać prywatną pożyczkę w banku.

Właśnie teraz nasuwa mi się pytanie, czy moja własna firma nie mogłaby mi po prostu udzielić (najlepiej oczywiście bezodsetkowej) pożyczki.
Zwyczajne wypłaty / wypłaty prywatne w tym przypadku zarówno pod względem podatkowym, jak i strategicznym nie byłoby zbyt mądre.

Czy ktoś mógłby mi dać wskazówkę w tej sprawie?

Pozdrowienia dla wszystkich,
HappyFox

Napisany przez 2tneub
Czy jest to oddzielna osoba prawna (porównywalna do UG, GmbH lub AG)?

Napisany przez HappyFox
Czy jest to odrębna podmiotowość prawna (porównywalna do UG, GmbH lub AG)?
-> Tak. Nawet jeśli nie jest to dokładnie to samo, to najlepiej porównywalne z niemiecką GmbH.

Napisany przez Ozymandias
W takim przypadku udzielenie pożyczki powinno być możliwe bez problemów. Jednakże nie powinno to być pożyczka bez odsetek, ponieważ rodzi to jedynie problemy podatkowe. W Niemczech należy przestrzegać zasady porównania z rynkiem zewnętrznym. Jakiś ekspert od podatków na YouTube wspomniał o stawce odsetek w wysokości, zdaje się, 0,5%. W przeciwnym wypadku po prostu warto rozważyć stawkę w wysokości około 2%, wtedy będzie się działać zgodnie z prawem.
lub skorzystać z porady. Na YouTube dostępny jest doradca podatkowy, który specjalizuje się m.in. w Estonii.

Napisany przez 2tneub
Jeśli chodzi o oddzielną osobowość prawną, mogę tylko potwierdzić opinię Ozymandiasa z niemieckiego punktu widzenia. Dla porównania zewnętrznego konieczna jest odpowiednia stopa procentowa.
Jednak nie znam prawa podatkowego Estonii.

Napisany przez HappyFox
Dziękuję Ozymandiasowi i tneub za wasze odpowiedzi oraz wskazówkę dotyczącą około 2% odsetek. To mi już bardzo pomogło.

Dla pewności omówię to jeszcze raz z doradcą podatkowym z Estonii.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata