Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Czy tanie akcje się opłacają?

Napisany przez bkbs
Cześć wszystkim,
Dwóch moich kolegów regularnie wymienia się informacjami o swoich transakcjach akcyjnych podczas przerwy na lunch. Inwestują głównie w akcje, które są warte mniej niż 1 euro lub maksymalnie kilka euro. Są to głównie akcje z branż, którym przewiduje się świetlaną przyszłość, jak wodorowe lub inne technologie. Z nadzieją, że akcje w pewnym momencie będą wartro wielokrotność więcej. Jestem ciekawy, jak ryzykowne mogą być takie akcje. Akcje te podlegają dość silnym wahaniom kursów, prawda? Dodatkowo może się zdarzyć, że firma zostanie wykupiona lub że zaniedbana będzie rozwój rynku i zniknie w ten sposób?
Czy inwestowanie w takie akcje jest sensownym sposobem na pomnażanie pieniędzy?

Napisany przez Marc2512
No cóż, akcje tanie? Kiedyś również Amazon, Apple, Microsoft... więc nie

Napisany przez Dante
Jak już słusznie zauważyłeś, ryzyko tutaj jest bardzo wysokie. Może się udać i zarobić dziesięciokrotność, ale można też zaliczyć klapę.

Dlatego postąpiłem tak, że w moim głównym portfelu zainwestowałem około 1000€ w starannie wybraną akcję, a na moim pomocniczym koncie zainwestowałem 100€ w tak zwany penny stock. Nawet w przypadku całkowitej utraty, nadal będę miał zapas na trudne czasy. To po prostu zabawa.

Napisany przez 2utopus
W zasadzie nie ma znaczenia, czy stracę 1000 €, ponieważ 1000 akcji wartej 1 € staje się bezwartościowa, czy też 5 akcji wartej 200 € (patrz na Wirecard).

Możliwe jest również praktycznie dziesięciokrotne zyskanie dla każdej wartości.

Napisany przez brainy
Rodzaje akcji zwanych „penny stocks” są często wykorzystywane do manipulacji cenami. Należy zachować ostrożność. Z drugiej strony firma ma prawo decydować, w jaki sposób podzieli swoją kapitał. Na przykład akcje notowane na LSE są w GBX (czyli w pensach). Aktualnie akcje British Telecon kosztują około 140 pensów, czyli 1,6 EUR. Trudno nazwać taką firmę jak BT Group pennystockiem w negatywnym znaczeniu. Zawsze warto sprawdzić, ile udziałów w spółce otrzymuje się za jedną akcję.

Napisany przez folishare
Cześć
Cena jednej akcji zasadniczo nie mówi nic o całkowitej kapitalizacji rynkowej ani o przewartościowaniu lub niedowartościowaniu.
Niemniej jednak w 95% przypadków można założyć, że istnieje jakiś powód, dlaczego cena jednej akcji wynosi tylko kilka centów.
Istnieją jednak kraje (Daleki Wschód), w których akcje o niskich cenach są mniej piętnowane niż u nas czy w Stanach Zjednoczonych.
Jeśli zaczynasz inwestować, zalecam na początku inwestowanie w plany oszczędnościowe ETF (MSCI World) - wskoczenie od razu w jakiekolwiek popularne akcje o niskich cenach może stworzyć fałszywy obraz giełdy dla Ciebie...
Pozdrowienia

Napisany przez OliverB
Teraz to zależy od firm. Małe firmy, które dopiero zaczynają dobrze się rozwijać lub które już mają dobrą reputację, mogą być warte inwestycji. Ważna jest również bilans. Osobiście jednak odradzałbym zakup. Zwłaszcza jeśli chodzi o nieuczciwe akcje typu penny stock - trzymaj się z daleka! Jeśli poważnie chcesz inwestować, polecam inwestowanie w dobre firmy, które się już na rynku sprawdziły i wypłacają dywidendy.

Napisany przez brantltho
Można tylko podpisać się pod tym – ryzyko w przypadku akcji Penny stock jest niezwykle wysokie, dlatego inwestorzy indywidualni powinni raczej zachować umiar :-)

Napisany przez SaFu
Zgubiłem się już na penny stocks: zauważyłem, że każdą liczbę można podzielić. Nawet jeśli akcja jest warta mniej niż 1 EUR, to i tak tę kwotę można zredukować o połowę. 50% straty to 50% straty, niezależnie od wartości bazowej.

Napisany przez ZehWeh
Chociaż prawdą jest, że Amazon, Apple itp. były kiedyś akcjami o niskiej wartości, warto zastanowić się, ile takich akcji osiągnęło taki sukces. Potocznie nazywa się je jednorożcami, ponieważ są tak rzadkie.Dla każdej firmy, która osiąga duży sukces, prawdopodobnie 1000 innych firm, albo nawet więcej, zbankrutuje (strata finansowa) lub pozostanie wiecznie poniżej 1€.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata