Re: Finansowanie nieruchomości inwestycyjnej z partnerem będącym w upadłości konsumenckiej.
Napisany przez Fate -
- czw mar 11, 2021 11:59 am
Cześć Jestem trochę zdezorientowany, kilka tygodni temu byłem w Volksbanku, aby dowiedzieć się, czy finansowanie w ogóle jest możliwe. Obiecano mi, że otrzymam kredyt do 270 000 euro na nieruchomość. W żądaniu nie uwzględniono mojego partnera, kredyt miał być udzielony tylko mnie, a w księdze wieczystej miał figurować tylko ja. Teraz chciałem sfinansować nieruchomość, a przy składaniu wniosku pytano mnie o sytuację finansową mojego partnera, oczywiście odpowiedziałem szczerze i powiedziałem, że znajduje się w osobistej upadłości. Z tego powodu mój wniosek został odrzucony. Wiem, że banki zazwyczaj chcą uwzględnić obydwoje małżonków w kredycie, ale gdzieś powinno być możliwe otrzymanie kredytu jako osoba prywatna. Jeśli istotne: Dochód: 2000 euro netto + 250 euro, które pozostają mi z czynszu Zabezpieczenie: Mieszkanie własnościowe, wartość rynkowa około 90 000 euro Kapitał własny: 30 000 euro Obecnie mam jeden kredyt w DKB, ale zostanie on spłacony w tym tygodniu w całości. Moich rodziców (samozatrudnieni, posiadający dwie nieruchomości) byliby też poręczycielami, ale to wszystko nie zainteresowało Volksbanku. Czy ktoś wie, do jakiego banku lub pośrednika kredytowego mogę się zwrócić? Chcemy dokonać rozdzielności majątkowej, czy to coś wnosi? Pozdrowienia