Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nieruchomości inwestycyjnej z partnerem będącym w upadłości konsumenckiej.

Napisany przez Fate
Cześć Jestem trochę zdezorientowany, kilka tygodni temu byłem w Volksbanku, aby dowiedzieć się, czy finansowanie w ogóle jest możliwe. Obiecano mi, że otrzymam kredyt do 270 000 euro na nieruchomość. W żądaniu nie uwzględniono mojego partnera, kredyt miał być udzielony tylko mnie, a w księdze wieczystej miał figurować tylko ja. Teraz chciałem sfinansować nieruchomość, a przy składaniu wniosku pytano mnie o sytuację finansową mojego partnera, oczywiście odpowiedziałem szczerze i powiedziałem, że znajduje się w osobistej upadłości. Z tego powodu mój wniosek został odrzucony. Wiem, że banki zazwyczaj chcą uwzględnić obydwoje małżonków w kredycie, ale gdzieś powinno być możliwe otrzymanie kredytu jako osoba prywatna. Jeśli istotne: Dochód: 2000 euro netto + 250 euro, które pozostają mi z czynszu Zabezpieczenie: Mieszkanie własnościowe, wartość rynkowa około 90 000 euro Kapitał własny: 30 000 euro Obecnie mam jeden kredyt w DKB, ale zostanie on spłacony w tym tygodniu w całości. Moich rodziców (samozatrudnieni, posiadający dwie nieruchomości) byliby też poręczycielami, ale to wszystko nie zainteresowało Volksbanku. Czy ktoś wie, do jakiego banku lub pośrednika kredytowego mogę się zwrócić? Chcemy dokonać rozdzielności majątkowej, czy to coś wnosi? Pozdrowienia

Re: Finansowanie nieruchomości inwestycyjnej z partnerem będącym w upadłości konsumenckiej.

Napisany przez 2titan1981
Jeśli chcesz finansować samodzielnie, to tak jest. Bank oczywiście preferuje posiadanie większej liczby dłużników, od których mógłby odzyskać pieniądze, jeśli jeden z nich nie mógłby dłużej spłacać. Ja również finansowałem samodzielnie i jestem jedynym wpisanym w księdze wieczystej.

Napisany przez BenniG
Cześć Fate,

czy chcesz kupić mieszkanie o wartości 90 000 €, czy masz je jako dodatkowe zabezpieczenie i chcesz kupić coś za 270 000 €?
Jak tam u was z dziećmi?
Czy 250 € są od twojego męża?

Pozdrowienia
BenniG

Napisany przez Fate
Nie, mieszkanie ma być użyte jako zabezpieczenie, 250 euro zostanie po odjęciu opłat za mieszkanie i kosztów dodatkowych. Mieszkanie pochodzi z spadku, dlatego mogę je wymienić jako zabezpieczenie, nie ma na nim żadnego finansowania. Dom, który mnie zainteresował, kosztował łącznie 250 000 euro z dodatkowymi kosztami. Poprzez kontakty trafiłem do pośredniczki finansowej, która teraz to dla mnie sprawdza. Zobaczymy, czy będzie nam coś mogła zaoferować.

Napisany przez bruno68
Cześć Fate,

najpierw pech! Ponieważ nie każdy wierzyciel finansuje związki małżeńskie samodzielnie!

Ponadto popełniłeś już błąd, kiedy odpowiadałeś na pytania

Chciałem zaciągnąć kredyt hipoteczny i podczas składania wniosku zostałem zapytany o sytuację finansową mojego partnera, odpowiedziałem oczywiście szczerze, że znajduje się w postępowaniu upadłościowym.

Jeśli chcesz finansować samodzielnie, nie musisz podawać żadnych informacji o małżonku! Co w przeciwnym razie zupełnie przeczy celowi? A mianowicie samodzielnie sfinansować obiekt! Dlatego opinie się różnią, dotyczące tych, którzy nie potrafią odróżnić życzenia klienta od instrukcji wierzyciela!

Uważam też, że wielu pośredników w kredytach hipotecznych zgodnie z ustawą o wolnych zawodach nie jest w stanie przeprowadzić finansowania zgodnego z prawem dla osoby zamężnej. Ponadto dotyczy to również wierzyciela, których działy są czasami zbyt skostniałe! W ustawie o ochronie danych osobowych istnieje obowiązek minimalizacji danych, czyli brak zbędnych zapytań, które nie mają nic wspólnego z tematem.

W świetle obowiązującej opinii SN, osoba, która nie jest w stanie spłacić 25 % długów, zwykle nie nadaje się do bycia poręczycielem lub odpowiedzialną finansowo!

W twoim przypadku, przy 250 000 €, 25 % to 62 500 € plus koszty sądowe. więc czy twój małżonek będzie w stanie netto spłacić tę kwotę w ciągu najbliższych 7 lat? Jeśli nie, to ta osoba nie wchodzi w grę jako poręczyciel lub odpowiedzialny finansowo, zgodnie z opinią SN. Nawet jeśli bieżąca postępowanie upadłościowe zostało zakończone i odpowiadające dochody nie istnieją, małżonek nigdy nie zostanie poręczycielem lub odpowiedzialnym finansowo, zgodnie z opinią SN!

Jednak mam pewne problemy z tobą, tworzysz nazwy zawodów, które nie istnieją!

Czy ktoś wie, do jakiego banku lub pośrednika kredytowego mogę się zwrócić?

Prawda jest taka, że w banku są pośrednicy kredytów, ale oni nie stoją po stronie klienta, ale tylko po stronie wierzyciela. Rozpoznaje się ich dopiero po sporze sądowym, ponieważ można pozwać tylko bank, a pracownik banku nie jest uprawniony do składania pozwów, w najlepszym wypadku może być świadkiem na rzecz banku.

Istnieje też pojęcie pośrednika kredytowego! Nie ma go ani w rejestracji zgodnie z § 32 ustawy o bankach, jako pracownik banku zależny od poleceń i warunków socjalnych, ani w przepisach ustawy o wolnych zawodach.

W tej dziedzinie istnieją tylko dwie kategorie: Po pierwsze, pośrednik w kredytach hipotecznych na zasadzie prowizji, których główną cechą jest wynagradzanie niezależne od sukcesu, czyli opłata jest wymagana nawet bez zawarcia umowy kredytowej! lub pośrednik w kredytach hipotecznych, których główną cechą jest wynagradzanie zależne od sukcesu, czyli opłata jest wymagana tylko po zakończeniu umowy kredytowej!

Jednak może to doprowadzić do pewnych zaniedbań, jak ma to miejsce w przypadku Dr. Klein i innych! Czy realizacja celów bankowych może tutaj być sterowana przez prowizje kosztem klienta, pozostaje otwarte! bruno68

Napisany przez NaTwoim13
To w ogóle nie problem, nawet nie muszą rodzice być poręczycielami, jeśli w ogóle zgadzają się dostarczyć dodatkowe zabezpieczenie w celu uzyskania korzystniejszej stopy procentowej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata