Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: konto oszczędnościowe niesensowne?!

Napisany przez Barnaby
Cześć,

mam konto osobiste w Volksbanku od wielu lat i dodatkowo konto oszczędnościowe, na które automatycznie co miesiąc wpłacane są 50 euro. Obecnie jest na nim około 9 500 euro. Moja osoba odpowiedzialna w banku skontaktowała się ze mną i chce umówić się na spotkanie. Chodzi prawdopodobnie o to konto oszczędnościowe. Wygląda na to, że nie jest (już) aktualne?!

Co byście zrobili na moim miejscu? Co mam zrobić z tymi pieniędzmi?

Z poważaniem

Napisany przez Dante
To zależy od tego, co chcesz z tym zrobić. Czy chcesz je tylko zaparkować, czy masz konkretny cel, czy to twój fundusz awaryjny, czy chcesz je zainwestować?

Napisany przez Barnaby
Posiadanie pewnego awaryjnego funduszu z dotychczasowym pewnym wzrostem byłoby dla mnie odpowiednie. Inwestowanie raczej nie idzie w parze z pojęciem pewności ...

Napisany przez 2utopus
Rozmnażanie jest obecnie prawdopodobnie mało opłacalne - jaki jest obecny poziom odsetek? - prawdopodobnie 0,1% lub mniej.

Aktualnie z tego powodu przechowywanie go na książeczce oszczędnościowej nie ma zbyt wiele sensu z powodu niskiego oprocentowania -

może to jednak mieć sens psychologicznie - co z oczu, to z serca - czego się nie widzi, to się nie wydaje.

Po prostu nie pozwól się zbytnio namówić do pośpiesznych podpisów - zazwyczaj chcą tylko sprzedać rzeczy - często nie chodzi o korzyść klienta, ale o korzyść banku.

(Ubezpieczenia/kontrakty oszczędnościowo-kredytowe/fundusze są chętnie sprzedawane - przynoszą one najwyższe prowizje dla doradcy banku.)

Napisany przez Dante
Rezerwa awaryjna powinna być przechowywana najlepiej na koncie oszczędnościowym, bez dodatkowych opłat, z możliwie niskim oprocentowaniem na poziomie 0,2% i poza bezpośrednim dostępem.

Napisany przez Barnaby
Aktualnie: Oprocentowanie (nominalne) 0,000% (zmienne)

Napisany przez 2titan1981
Wybierz konto oszczędnościowe w niemieckim banku lub w banku z północnej lub zachodniej Europy i przeznacz je na tzw. fundusz awaryjny. Chociaż oprocentowanie jest niskie i nie pokrywa inflacji, to jednak pieniądze będą urosnąć powoli, zanim fundusz awaryjny będzie musiał zostać powiększony.

Na rozmowę najprawdopodobniej będzie dotyczyła oszczędzania na cele mieszkaniowe lub inwestycji, które początkowo wymagają nakładów finansowych

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata