Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Czy warto ubiegać się o kwotę wolną od podatku w zeznaniu podatkowym WHEN Sparer-Pauschbetrag) w dziale KAP?

Napisany przez corun
Cześć,

Nie złożyłem w moim banku, w którym mam również konto depozytowe, żadnego zlecenia o zwolnienie podatkowe na rok podatkowy 2020, ponieważ nie byłem świadomy tej możliwości rok temu. Chciałbym teraz otrzymać kwotę 801 € z tyłu zaległych płatności, czy jest to możliwe, i jeśli tak, gdzie powinienem to wpisać w załączniku KAP? Do tej pory znalazłem tylko pole Wykorzystany podatek oszczędnościowy (linie 16 lub 17 załącznika KAP), ale tutaj jest już wpisane 0,00 € i mimo to kwota 801 € nie jest uwzględniona w zwrocie w programie WISO Steuer Sparbuch. Dlaczego tak się dzieje?

Dzięki z góry za informacje.

Re: Czy warto ubiegać się o kwotę wolną od podatku w zeznaniu podatkowym WHEN Sparer-Pauschbetrag) w dziale KAP?

Napisany przez 2utopus
Ile podatku od dochodów kapitałowych zapłaciłeś w 2020 roku?
Powinno to być zawarte w rocznym zaświadczeniu podatkowym odpowiedniego banku.

Jeśli miałeś dochody kapitałowe w wysokości 801 €, możesz ubiegać się o zwrot odpowiednich podatków (ok. 200 € + opłata solidarnościowa/ podatek kościelny).

Jeśli nie miałeś żadnych dochodów z kapitału, nie możesz otrzymać zwrotu.

Napisany przez corun
Wszystko jasne, tego jeszcze nie wiedziałem. Dzięki za informację
A co z stratami z giełdy (w moim przypadku Wirecard), są one automatycznie potrącane przez bank z zyskami z akcji i ewentualnie przenoszone na następny rok (tak przynajmniej jest napisane na kartce z rekompensatami). Czy mimo wszystko trzeba wpisać te straty/zyski w zeznaniu podatkowym, czy można sobie to odpuścić? Tutaj przecież nie otrzymuje się żadnych zwrotów, prawda?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata