Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt został odrzucony z powodu zbyt niskiej wartości obiektu?

Napisany przez Celinalina
Hallo,
potrzebuję waszej pomocy!
Znaleźliśmy bardzo fajny Dom, mieliśmy już praktycznie wszystko załatwione związane z finansowaniem (dochody, historia kredytowa, wszystko już sprawdzone). Krótko przed spotkaniem z notariuszem bank (DSL) jednak odrzucił finansowanie! Tłumaczyli to tym, że ustalili niższą wartość obiektu nieruchomości. Nasz doradca z Allianz, który załatwił dla nas kredyt za pośrednictwem Europace, również uważa, że to nie do końca jest słuszne. Teraz, po fakcie, usłyszeliśmy, że ten bank zawsze jest dość surowy w ocenie obiektów.
Nieruchomość kosztuje 185 300€, a bank obliczył, że ma wartość tylko 160 000€.
Dane dotyczące domu:
Rok budowy 1964,
Działka 464m2
Powierzchnia mieszkalna 120m2
6 pokoi
Gazowe ogrzewanie, zmodernizowany stan, od 2005 roku przeprowadzono wszelkie remonty (od 2005 roku do teraz, podłogi, łazienki kompletnie, instalacje, częściowo nowe zestawy do zbiorników do równoważenia, pokrycie dachu, rynny, okna, zewnętrzne schody, drzwi.... itp.)
Posiada ogród, taras, balkon, oranżerię i małą garaż.

Mamy tylko 20 000€ wkładu własnego, co oznacza, że koszty dodatkowe w wysokości około 19 000€ są pokryte. W ostateczności moglibyśmy wnosić jeszcze dodatkowe 12 000€ w ramach rozwiązania ubezpieczenia, chociaż wcześniej powiedziano nam, że nie jest to konieczne. Bank chce teraz 20 000€ więcej wkładu własnego (czyli około 40 000) lub odrzucić nasze finansowanie. Kolejne spotkanie z notariuszem jest za 2 tygodnie. Czy mamy jeszcze jakieś inne możliwości? Wynająć prywatnego rzeczoznawcę i przedstawić go bankowi? Czy istnieje coś w rodzaju online ekspertyzy, którą mogę zlecić? Zmiana banku - ale na który?

Pozdrowienia Celinalina

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Celinalina,
Expertiza odsprzeciw jest bezwartościowa, również nie rozumiem dlaczego Bank DSL ma sfinansować 100%, ponieważ korzystając z kredytu wtórnego bez wpisu hipotecznego (obce finansowane kapitały własne) nie tylko naraża się na to ryzyko, ale również poprawia mieszaną stopę zainteresowania, ponieważ warunki 100% banku DSL nie są adekwatne do rynku, a już warunki 95% są o 0,5% tańsze, co przy 90% wypłacie daje kolejne 0,3%. Oprocentowanie niższe o 0,8% rekompensuje słabą stopę procentową kredytu wtórnego.
Czasami po prostu nie rozumiem, dlaczego pośrednicy niepotrzebnie narażają się na ryzyko decyzją, jak tu!

Napisany przez bruno68
Cześć Celinalina,

Teraz z perspektywy czasu słyszeliśmy, że ten bank jest zawsze trochę surowy w ocenie obiektu.
Nieruchomość kosztuje 185 300€, a bank obliczył, że jest warta tylko 160 000€.

Od października 2020 roku udzielanie kredytów staje się surowsze.

Ogólnie do 100% wartości nieruchomości są udzielane kredyty, co wskazuje na konieczność posiadania większej ilości kapitału własnego!

Samo porównanie ceny sprzedaży 185 300€ do wartości nieruchomości 160 000 € daje stopę obciążenia nieruchomością w wysokości 116%. Ta wartość nieruchomości nie może być pożyczona na portalu kredytowym!

Indywidualne obliczenie dostosowane do Ciebie jest konieczne, ale brakuje nam innych informacji. Znajdź pośrednika kredytu hipotecznego, który może i ma prawo obliczyć dla Ciebie stopę obciążenia nieruchomością do 150%.

Potrzebujesz prawdziwego specjalisty, który ma kontakt z działem ryzyka wierzyciela i może szybko wyjaśnić sprawy.

Po drugie, przekazanie swojego salda z LV powinno wystarczyć!

W razie potrzeby możemy wprowadzić dodatkowe 12 000€ poprzez anulowanie ubezpieczenia,...

kolejny powód, dla którego pośrednik kredytu to tylko sprzedawca!

bruno68

Napisany przez wbs
bruno68 pisze:
Nun ja seit Okt. 2020 ist die Darlehnsvergabe strenger geworden.

Nie mam tym razem naprawdę nic do dodania na temat, Thomas już wszystko powiedział.
Twierdzenie Bruno jest absolutną bzdurą i wprowadzeniem w błąd. Od kryzysu finansowego niewiele się zmieniło!

Pozdrowienia
Heidi

Napisany przez bruno68
Już źle wbs,

Każdy pośrednik w kredytach hipotecznych potwierdzi, że warunki dotyczące zabezpieczenia przez oszczędności budowlane uległy zmianie do października 2020 r.

Proszę zajrzeć do Dr. Klein, wprowadź dane Celinalina! Jaki zdanie się tam pojawi?

W załączniku dołączam te trzy dowody.

Każdy, kto twierdzi teraz, że Dr Klein finansuje ponad 100%, będzie gorzko zawiedziony.

a) Podstawowe ustawienia wynoszą przekroczenie hipotecznej wartości domu zawsze poniżej 80% wartości domu. i nie własna wartość wyobrażona
b) Promowanie korzystnych stop procentowych kredytów zawsze odbywa się na podstawie stałego oprocentowania na 5 lat, przekroczenie hipoteczne poniżej 60%, spłata 2% rocznie

Wszystkie dane pochodzą od Dr. Klein, z dnia 16.03.2021 o godzinie 18:00, bezpośrednio uwiecznione!

Masz jeszcze pytania, dlaczego nie należy ufać oczywistej reklamie? Sugerują coś, czego nie ma! Mianowicie tanie finansowanie

bruno68

Napisany przez NaTwoim13
Bruno, wszystko w porządku, uspokój się, TE dostanie pomoc, nie martw się.

Za chwilę będzie runda Bingo, posprzątaj swój pokój, a potem będziesz mógł grać przez godzinę!!!

Napisany przez wbs
bruno68 pisze:
To jest bezsensu Bruno. Gdzie się tego nauczyłeś? Zapewne gdzieś w internecie!
Dr. Klein to nic innego jak pośrednik w udzielaniu kredytów. Ponadto praktycznie KAŻDY bank mało chętnie udzielał finansowania w wysokości 100% i jeszcze gorzej ponad 100%.
W końcu zawsze chodzi O obróbkę danych i koncepcji. Nie muszę narzucić pierwszemu finansistowi 110%.
Jeśli potrafię zapewnić, i teraz uwaga, pojęcie z kryteriów wyjścia, CAŁKOWITE FINANSOWANIE, na przykład poprzez ustanowienie kredytów podrzędnych i w ten sposób zepchnięcie finansisty pierwszego rzędu do udziału, a on zgodzi się na tę kwotę, to nie ma w ogóle problemu.
To nie dziwne, że pośrednik kredytowy nie jest w stanie przedstawić takiej koncepcji przez kalkulator, który oferuje tylko warunki wystawowe.

Więc proszę, jeszcze raz idź na szkolenie, Bruno. Myślę, że nie masz pojęcia.

Pozdrowienia
Heidi
So ein Blödsinn Bruno. Wo hast Du das Handwerk gelernt? Wahrscheinlich irgendwo im Internet angelesen!
Dr. Klein ist nichts anderes als ein Darlehensvermittler. Im übrigen hat schon in der Vergangenheit nahezu JEDE Bank nur ungern 100% und noch schlechter über 100% finanziert.
Es kommt am Ende IMMER auf die Aufbereitung der Daten und des Konzeptes an. Ich muss dem Erstrangfinanzierer ja nicht 110% aufs Auge drücken.
Wenn ich die, und jetzt Achtung ein Begriff aus den Herauslagekriterien, GESAMTFINANZIERUNG sicherstellen kann z.B. durch Errichtung von Nachrangdarlehen und somit den Erstrangfinanzierer in die Quote drücke, die er mit geht besteht überhaupt kein Problem.
Das ein Darlehensvermittler ein solches Konzept über einen Rechner, der nur Schaufensterkonditionen anbietet, nicht abbilden kann wunder doch nicht.

Also geh bitte nochmal in die Ausbildung, Bruno. Ich glaube Du hast keine Ahnung.

LG
Heidi

Napisany przez Celinalina
Dziękuję wszystkim za wasze odpowiedzi

Brak mi specjalistycznej wiedzy do dyskusji powyżej,
ale chciałbym serdecznie podziękować noelmaximowi, skontaktowałem się z nim od razu i teraz zajmuje się naszymi sprawami bardzo profesjonalnie i szybko - ponieważ mamy presję czasu związana z terminem notarialnym! W końcu okazało się, że nasze finansowanie, tak jak zostało opracowane przez innego doradcę, nie było zbyt odpowiednie, co wydaje się być jednym z powodów tych problemów.

Napisany przez bruno68
Ja, ja wbs,

Co za nonsens, Bruno. Gdzie się tego fachu nauczyłeś? Prawdopodobnie zdalnie w internecie!

- Z jednej strony mogę pośredniczyć do 150% wartości domu!
- Z drugiej strony do 12.000.000 €, bez konsultacji
- Finansowanie mieszanego do 50% komercyjnie bez konsultacji wstępnej, z konsultacją wstępną do 100%

Co możesz zaoferować? A może zastąpi cię pracownik wierzyciela?

Jeśli mogę zapewnić finansowanie całkowite, na przykład poprzez ustanowienie pożyczek podrzędnych, i w ten sposób znieść pierwszego finansującego do kwoty, z którą zgadza się on, nie ma w ogóle problemu.
Fakt, że pośrednik kredytowy nie może zrealizować takiego koncepcji poprzez kalkulator, który oferuje tylko warunki w oknie wystawowym, nie jest żadnym zdziwieniem.

Dlatego zawsze mogę zaoferować finansowanie, które w sposób transparentny pokazuje klientowi, jakie koszty na niego czekają!

Oczywiście ubezpieczenie budynku to kolejny blok kosztów, ponieważ zostaje ono przekazane wierzycielowi, więc również należy do finansowania. Oczywiście to ubezpieczenie wlicza się w efektywną stopę procentową pożyczki!

Lepiej samodzielnie zainwestuj w dalsze kształcenie. Zwłaszcza teraz, gdy do wykonywania pośrednictwa w kredytach, instrumentach finansowych czy ubezpieczeniach potrzeba już tytułu technika ekonomii lub zarządzania. Jako magister ekonomii decyduje się nad sprawami, których mainstream, czyli szerokie grono pośredników, nie ma ani specjalistycznej wiedzy, ani wzajemnych relacji!

Podczas gdy Ty możesz jedynie mówić i dostarczać finansowanie w wysokości 110 %, ja jestem w stanie dostarczyć aż do 150 % pierwszej rangi i poprzez wyszukane planowanie zapewnić zabezpieczenie przed wzrostem stóp procentowych przez nawet 32 lata!
Mogę sprostać różnym życzeniom klientów: Kto inny mógłby zapewnić 70-latkowi finansowanie na 32 lata? Z pewnością nie Ty, ja tak!

Przeobrażenie 165.000 € miesięcznego obciążenia 750 € kredyt, który trwa przez 15 lat, pozostały dług 145.000 €, oprocentowanie 1,61 %, zastąpiony przez oszczędzanie na cele mieszkaniowe (ze względu na wiek). Pozostały dług 100.000 € do spłaty przez 17 lat, oprocentowanie 1,71 %, około 500 €. Koniec roku 2050!

Masz jeszcze jakieś pytania dotyczące różnorodności finansowania!

bruno68

Napisany przez NaTwoim13
bruno68 pisze:
Tak, oczywiście ubezpieczenie budynku to kolejny koszt, ponieważ jest ono cesjonowane wierzycielowi, dlatego też należy je uznać za część finansowania. Oczywiście to ubezpieczenie należy uwzględnić w efektywnym oprocentowaniu pożyczki!

Bruno, to jest kompletna bzdura, jak wiele innych! Dlaczego twierdzisz takie głupoty? Koszty księgi wieczystej są brane pod uwagę przy obliczaniu efektywnego oprocentowania, ale na pewno nie ubezpieczenie budynku mieszkalnego.

Oto główne koszty brane pod uwagę:

Koszty pośrednictwaKoszty otwarcia i prowadzenia specyficznego kontaKoszty korzystania z instrumentu płatniczego, za pomocą którego można dokonywać transakcji na tym koncie i korzystać z kwot pożyczkiKoszty transakcji płatniczych (jeśli są wymagane do udzielenia pożyczki)Koszty wyceny nieruchomości (jeśli są wymagane do udzielenia pożyczki)Opłaty sądowe za wpisanie hipoteki jako zabezpieczenia dla wierzyciela (bez kosztów notarialnych)Koszty ubezpieczenia na życie lub rentowe (jeśli są wymagane do udzielenia pożyczki)koszty związane z zawarciem i zarządzaniem pożyczką

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata