Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Proszę o ocenę: UniImmo: Global WKN: 980555 · ISIN: DE0009805556.

Napisany przez groschi2
z powyższego funduszu mam pewne pozycje w portfelu. Dość dobrze sobie radził do około roku temu. Obecnie tylko spada. Wiem, że nikt nie ma szklanej kuli i żadne prognozy nie są zupełnie pewne. Być może ktoś ma większą wiedzę z tła. Czy negatywny trend wynika z sytuacji pandemicznej? Mimo to czy można spodziewać się dalszego spadku kursu, czy może ktoś tutaj oczekuje, że kursy ponownie wzrosną. Jak już wspomniałem, żadne z tych stwierdzeń nie są wiążące. Jednakże byłbym wdzięczny za wszelkie opinie i oceny.

Napisany przez 2tneub
W zasadzie lata do 2019 roku przebiegały dość równomiernie. Od 2018 roku wypłaty trochę spadły, ale nie dramatycznie.
Od 2020 roku zupełnie inna dynamika roczna.

Czy przeglądnąłeś raporty półroczne lub roczne, aby sprawdzić, czy opisano jakieś specjalne efekty?
Ewentualnie sprawdź raporty z poprzednich lat i zobacz, jak zmieniła się wartość majątku nieruchomości.
Jest to ograniczony zbiór nieruchomości, który można przejrzeć samodzielnie przez 2-3 lata.

To są nieruchomości komercyjne na całym świecie. Mogę sobie wyobrazić, że może się zdarzyć, że jeden czy drugi najemca zmniejszył powierzchnię z powodu koronawirusa, wstrzymał płatność czynszu, jest niewypłacalny itp. W rezultacie sytuacja dochodów spada. W przeciwieństwie do niemieckiego prawa handlowego, obecnie moim zdaniem w standardach międzynarodowych IFRS lub USGAAP wartość jest aktualizowana (bez względu na kierunek). Jeśli dotychczas wartość nieruchomości była zawsze zwiększana dzięki rosnącym czynszom i cenom nieruchomości, w takich sytuacjach mogą wystąpić obniżki.

https://www.union-investment.de/Magn...0_Internet.pdf

Napisany przez florianmeier
Uważam, że te otwarte Fundusze inwestycyjne w nieruchomości to straszny produkt. Przyjeżdża rzeczoznawca, który zawsze przecenia wartość nieruchomości. A jeśli przereceniona wartość zostanie zauważona, następuje niestety obniżka.

Oto SEB Immoinvest:

https://www.handelsblatt.com/finanze...ALxpLZJ3ha-ap5

Napisany przez groschi2
Dziękuję za odpowiedzi!

Właściwie nie jestem maniakiem akcji. Zgodnie z wieloma poradami finansowej prasy, zainwestowałem około 1/3 swojego kapitału w ten ETF:
https://www.onvista.de/etf/iShares-C...F-IE00B4L5Y983

Przed rokiem i pół odziedziczyłem niewielki udział w ww. funduszu nieruchomości. Ponieważ odnosił on sukcesy, postanowiłem go na razie zachować. Z jednej strony dotychczasowa strata mnie nie boli, z drugiej strony trochę mnie to irytuje. Gdybym go sprzedał i zamiast tego zainwestował w swój ulubiony ETF, sytuacja byłaby znacznie lepsza.

Teraz chodzi mi o zapobieżenie dalszym stratom.

Czy obecnie złe wyceny nieruchomości wynikają z krótkotrwałych skutków kryzysu covidowego? Czy po kampaniach szczepień szybko wrócą one do swojej pierwotnej wartości, czy też tereny miejskie poniosły tak duże szkody, że można się spodziewać dalszych strat?

Ale kto to tak naprawdę wie?

Napisany przez StGe1973
grosze,

takie oceny są ogromnie trudne. Powierzchnie biurowe zdecydowanie będą trwale tracić, przynajmniej w firmach, które miały pozytywne doświadczenia z pracą zdalną. Dzięki dzieleniu się miejscem pracy te firmy będą potrzebowały już tylko 50% dotychczasowej powierzchni, jeśli będą kontynuować pracę zdalną.

To, co dzieje się w centrach miast, to wielkie pytanie. Z jednej strony argumentuje się, że będą one cierpieć trwale, ponieważ w kryzysie (prawie) wszyscy przenieśli się na zakupy online. Nikt nie jest w stanie dokładnie oszacować, ile z nich będzie kontynuować tę wygodną formę zakupów, ale będzie to pewien odsetek.

Z drugiej strony istnieje argumentacja, że po kryzysie ludzie będą tęsknić za kontaktami społecznymi i dlatego centra miast z możliwościami zakupowymi, kawiarniami, restauracjami itp. przeżyją silne ożywienie.

No cóż, dopiero po zakończeniu kryzysu będziemy mogli odpowiedzieć, które argumenty były słuszne....

To trochę jak obniżanie stóp procentowych przez bank centralny:

Jeśli giełda rośnie, to argumentuje się, że spadające stopy procentowe sprawiają, że inne formy inwestycji stają się mniej atrakcyjne, dlatego pieniądze płyną na rynek akcji i z tego powodu kursy rosną.

Jeśli giełda spada, to argumentuje się, że bank centralny to robi, ponieważ gospodarka osłabła, dlatego zyski firm będą spadać i z tego powodu kursy spadają.

Po prostu nikt tego wcześniej nie wie, można to ocenić tylko w retrospekcji, podobnie jak w przypadku nieruchomości komercyjnych w centrach miast.

Napisany przez 2utopus
Ceny nieruchomości mogą rosnąć, spadać lub pozostać na stałym poziomie ;-)

Mogę mówić tylko na podstawie moich własnych doświadczeń - osobiście bardzo podoba mi się praca w 100% zdalnie - nawet dostawa jedzenia z Picnica jest całkowicie porównywalna z zwykłym chodzeniem do sklepu spożywczego - przez ponad 3 miesiące pierwszego lockdownu nie byłam w supermarkecie.

Również inne dostawy online (w tym usługi dostaw jedzenia) są wygodne - i łatwe do pogodzenia z pracą w domu. ;-)

Dlaczego miałabym iść/jechać do centrum miasta, gdy tam się płaci opłatę wstępu (bilet komunikacji miejskiej lub parking), a potem trzeba się przeciskać przez tłum ludzi?

Przy nieruchomości mieszkaniowej ważna jest raczej prędkość internetu - dojazd do pracy przestaje być tak istotny.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata