Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Problemy z zakupem mieszkania z zarządcą nieruchomości.

Napisany przez t1nt1
Cześć wszystkim,

jestem bardzo zaniepokojony i mam nadzieję na wasze wsparcie:
Razem z partnerką kupiliśmy mieszkanie i już zapłaciliśmy zarówno koszty notarialne, jak i podatek od nabycia nieruchomości. Informacja o terminie płatności została już dostarczona przez notariusza. Chciałem skontaktować się z nowym zarządcą budynku, a oni zareagowali bardzo zaskoczeni, sugerując, że występują problemy z sprzedawcą. Ze względu na ochronę danych nie mogli mi udzielić informacji. Teraz jest weekend i jesteśmy bardziej niż zaniepokojeni i martwimy się, że transakcja zakupu mieszkania może się nie powieść (już wypowiedzieliśmy nasze obecne mieszkanie). Niemniej jednak nie mogę sobie wyobrazić, że problemy między sprzedawcą a zarządcą będą miały wpływ na nasz zakup. W końcu mamy ważną umowę kupna. Macie pomysł, o jakie problemy tu chodzi i czy faktycznie mogą one uniemożliwić zakup? Nie przychodzi mi nic innego do głowy poza tym, że być może nie zostały uregulowane opłaty dodatkowe, ale to przecież nie powinno być naszym problemem.

Dziękuję za wszelką pomoc!

Napisany przez 2utopus
O ile mi wiadomo, przed (przez notariusza?) zarządcą nieruchomości powinien zostać poinformowany o zmianie właściciela - lub być zapytanym.

Mogą pojawić się problemy z żądaniami dotyczącymi opłat dodatkowych - mieliśmy wtedy (2005) również małe problemy (650 €) - w naszej umowie kupna było zdanie:
(w sensie) Wraz z chwilą zakupu wszelkie prawa i obowiązki przechodzą na nabywcę. - Dzięki temu mogliśmy w kolejnym roku przejąć zaległą opłatę dodatkową za poprzedni rok od sprzedawcy. (Chwila zakupu grudzień - rozliczenie kosztów dodatkowych maj następnego roku)

Napisany przez t1nt1
Dziękuję najpierw za informacje zwrotne! W umowie kupna- -sprzedaży została zawarta klauzula brzmiąca: Od momentu przekazania posiadania nabywca przejmuje również obowiązek płacenia opłat za mieszkanie do wspólnoty właścicieli. W związku z tym powinno być jasne, że nie jesteśmy odpowiedzialni za ewentualne dopłaty.

Ponadto, w umowie kupna- -sprzedaży stwierdzono: Sprzedający oświadcza, że nie zawinił związani ze współwłasnością opłatami i kosztami oraz że nie podjęto działań przekraczających fundusz remontowy ani nie ustalono dodatkowych opłat.

Wydawało mi się, że powinno być wszystko jasne.

Moim największym zmartwieniem jest to, czy zarządzający nieruchomością w jakiś sposób może zablokować sprzedaż, ale szczerze mówiąc, nie przychodzi mi do głowy żadna podstawa prawna, która umożliwiłaby powstrzymanie sprzedaży. Czy coś mi umknęło?

Dzięki wszystkim

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata