Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Roszczenia zwrotne?

Napisany przez ZehWeh
Obecnie znajdujemy się w końcowej fazie uzyskania kredytu wymagalnego jako finansowania następczego. Nastąpi zmiana banku.

Teraz nowy bank przesłał nam dokument zatytułowany Umowa zabezpieczenia hipoteki wraz z cesją roszczeń zwrotnych i przejęciem odpowiedzialności osobistej.

Już przeprowadziłem dochodzenie, ale nadal nie rozumiem tego dokumentu. Zgodzono się, że cała dotychczas zarejestrowana hipoteka (240 000 €) zostanie przekazana nowemu bankowi w celu oszczędności kosztów i pracy. Dlaczego więc nowy bank chce dodatkowo zabezpieczyć roszczenia zwrotne, skoro i tak jest jedynym zarejestrowanym posiadaczem hipoteki?

Zrozumiałem, że taka sytuacja ma miejsce tylko w przypadku istnienia kilku zarejestrowanych hipotek, aby bank nie został wtedy przesunięty na kolejne miejsce.

Czy ktoś mógłby w prosty i zrozumiały sposób wytłumaczyć, czym dokładnie jest ta umowa zabezpieczenia? Chcę wiedzieć, co podpisuję, zanim podpiszę ten dokument!

Napisany przez NaTwoim13
Wnioski o zwrot mogą zostać przekazane po cesji zastawu i nie mogą pozostać w banku, który ma zostać spłacony, dlatego też są one transferowane.

Ponownie tutaj zdumione pytanie: czy nowy bank lub pośrednik finansowy nie informuje o tym?

Napisany przez ZehWeh
To nie odpowiedziało na moje pytanie. Zakładałem, że wraz z cesją hipoteki wszystkie roszczenia dotychczasowego banku również są automatycznie przekazywane lub wygasa!

Dokument został teraz dodatkowo przesłany, ale nie przez pośrednika/maklera bankowego, lecz bezpośrednio z centrali banku.

Napisany przez NaTwoim13
Jaka jest teraz Pana/Pani konkretna pytanie?

Napisany przez ZehWeh
Co to są dokładnie roszczenia zwrotne? Przeczytałem już różne wyjaśnienia na ten temat, ale po prostu tego nie rozumiem.

I w przykładach zawsze mowa było o sytuacji, gdy istnieje więcej niż jedno zabezpieczenie hipoteczne, co w naszym przypadku nie ma zastosowania.

Napisany przez NaTwoim13
Roszczenia o zwrot nie są udzielane automatycznie, musisz na nie pisemnie wyrazić zgodę, gdy bank w przypadku odroczenia wymaga zgody, aby zgodzić się na zastaw zastępczy lub udzielić kredytu z tytułu zastawu zastępczego.

W ten sposób bank w przypadku odroczenia zabezpiecza się, że zabezpieczenie zostanie stopniowo poprawione poprzez spłatę poprzedniego zobowiązania, ponieważ spłacone pożyczki w pierwszej kolejności nie mogą być już ponownie zabezpieczane ani przenoszone na inne banki.

Umowa dotycząca celu zabezpieczenia jest niezbędna, reguluje ona stosunek dłużnika do hipoteki oraz roszczenia o zwrot, które są tylko jej częścią!

Umowa dotycząca celu zabezpieczenia nie ma nic wspólnego z samą cesją hipoteki, a raczej reguluje, jak postępować z cedowaną wtedy hipoteką.

Napisany przez ZehWeh
Dziękuję, teraz jest jasne

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata