Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Podział ceny zakupu mieszkania własnościowego

Napisany przez Rubberduck
Kupuję niedługo mieszkanie do wynajęcia. Dla podatku istotne jest podział pomiędzy grunt/ziemię a budynek.
Według obecnego wyroku musi to zaakceptować urząd skarbowy na podstawie umowy kupna-sprzedaży.
doradca podatkowy (niestety nie mój) powiedział, że notariusz powinien na to zwrócić uwagę i uwzględnić podział w umowie.

Czy ktoś ma z tym doświadczenie? Skontaktowałem się z notariuszem. Zobaczymy, co wyniknie. Dla sprzedającego i jego pośrednika to powinno być obojętne, prawda??

Napisany przez 2tneub
Jeśli to nie jest całkowicie absurdalne, to urząd skarbowy, moim doświadczeniem, akceptuje podział. Z drugiej strony urzędnicy skarbowi nie są głupi. Jeśli wartość rynkowa gruntu wynosi 150€/m², a sąsiednie działki są sprzedawane po 200€/m², a nagle wartość sprzedaży działki spada do 70€/m², to urzędnik skarbowy może zwrócić na to uwagę. Orzeczenie to decyzja w pojedynczym przypadku i niekoniecznie jest wiążące. W takim przypadku pozostaje Ci jedynie droga sądowa. W przeciwnym razie dla sprzedającego nie powinno to mieć znaczenia, o ile nie jest on firmą, która może utworzyć rezerwę zysku wg § 6b.

Napisany przez 2utopus
Kiedy czytam muszę, potrafię myśleć tylko w skrajnościach ... być może więc napiszę w umowie kupna, że udział w nieruchomości, zamiast być wart 20 000€, jest wart -100 000€, ponieważ istnieją tu jeszcze zanieczyszczenia, które trzeba usunąć (na papierze/cierpliwie) - w takim przypadku mieszkanie jednopokojowe nie jest warte 20 000€, ale 140 000€? (Efektywnie więc różnica 140t€ -100t€ = 40 000€ musiałaby zostać zapłacona przez kupującego.)

Chodzi o odpisy przy wynajmie...
To nie ma nic wspólnego z zakupem...

tneub pisze:
Jeśli to nie jest całkowicie absurdalne, to urząd skarbowy z mojego doświadczenia akceptuje podział.
Jednak urzędnicy skarbowi nie są głupi. Jeśli wartość rynkowa ziemi dla działki wynosi 150€/m², a sąsiednie działki są sprzedawane za 200€/m², a nagle ta działka jest sprzedawana tylko za 70€/m², to może to wzbudzić podejrzenia u urzędnika skarbowego.
Wyrok jest decyzją dotyczącą indywidualnego przypadku i nie zawsze jest wiążący. W takim przypadku pozostaje Ci tylko droga sądowa.

W innych przypadkach dla sprzedającego może to być obojętne, o ile nie jest on firmą, która może utworzyć rezerwę 6B.

czy notariusz chce coś obliczyć?
Przecież to nie jest żądanie spełnienia życzeń???

Czy ktoś jeszcze czyta? Nie ma tutaj miejsca na kreatywne projekty. Pozostawiam to innym.

Notariusz to zapewne uwzględni. Prosi jednak o konkretne liczby. Iudex non calculat...

Skorzystałem teraz z legendarnego kalkulatora i uzyskałem 75 (budynki): 25 (grunt).
Wartość gruntów wynosi imponujące 430 euro/m2...

Ta podziałka jest dla mnie w porządku. Co mam teraz z tym zrobić?
Wysłałem to teraz pośredniczce, żeby zobaczyć, czy sprzedający się zgadza. Zobaczymy co będzie.
Jeśli nie dostaniemy odpowiedzi, to tak to pójdzie do notariusza.

Napisany przez BenniG
Jeśli podane przez Ciebie informacje są realistyczne, powinno się udać.
W przypadku wielu mieszkań na jednej działce, może to być prawdą, jeśli kupiłeś mieszkanie w budynku dwurodzinnym, raczej nie.

Napisany przez 2tneub
Rubberduck pisze:
Teraz skorzystałem z legendarnego kalkulatora i doszedłem do 75 (budynki): 25 (grunt).
Wartość gruntu wynosi imponujące 430 euro/m2...

Jeśli legendarny kalkulator tak podaje, to jest w porządku. Jeśli zmienisz to na 80/20, może to także być akceptowalne.
Przy proporcji 95/5 urząd skarbowy z pewnością zrobi dokładną kontrolę i prawdopodobnie uzna to za nadużycie przepisów i może oszacować proporcję na 65/35.

Sprzedającemu w 99% proporcje są obojętne. Dla niego ważna jest ostateczna cena za obie części.

Tak więc tak, powinieneś podać notariuszowi swoje proporcje.

BenniG pisze:
Jeśli podane przez Ciebie informacje są realistyczne, to powinno się udać.
W przypadku wielu mieszkań na jednej działce może to być prawdą, jeśli zakupiłeś mieszkanie w budynku dwurodzinnym, to raczej nie.

Dwa budynki na bardzo zabudowanej działce, które tworzą jedną jednostkę gospodarczą (wspólny garaż podziemny i piwnica).
15 partii. Wkrótce będę dumny posiadacz 53/1000 udziałów.

Wysłałem to do pośredniczki. Odmówiła poradnictwa podatkowego, ale potwierdziła obliczenia.
Powiedziała, że sprzedawcy to obojętne. Z drugiej strony, ten facet jest męczący i zadaje pytania o każdą głupotę.
Dlatego lepiej tak.

Teraz jest to u notariusza. Hurra.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata