Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Który depozyt użyć do ETF-ów?

Napisany przez Nellebelle
Cześć wszystkim, Chcę spróbować swoich sił w ETF-ach i teraz szukam odpowiedniego konta do tego celu. Aktualnie mam istniejące konta w Comdirect i Consorsbank, ale nie jestem pewien, które z nich jest tańsze dla mojego celu, opłaty wydają mi się zbyt skomplikowane, aby je zrozumieć. Czy ktoś ma dla mnie jakąś radę? Pozdrowienia, Andreas

Napisany przez 2titan1981
Sprawdź fundusze zniżkowe, które porównują depozyty. Zakup funduszy jest stosunkowo tani.

Napisany przez Birgit
Najpierw zdecyduj, które fundusze chcesz kupić.
Następnie sprawdź w odpowiednich bankach, czy w ogóle można tam kupić te fundusze.
Dopiero potem sprawdź opłaty.

Napisany przez ZehWeh
Przynajmniej w przypadku Consorsbank istnieje wiele darmowych planów oszczędzania w ETF-ach, a prowadzenie konta jest również bezpłatne.

Ale najpierw zorientuj się, w co inwestujesz, i nie rób tego na zasadzie spróbuję teraz. Nie inwestuj w to, czego nie rozumiesz.

Aby wybrać, które konto jest dla Ciebie tańsze, musisz najpierw określić swoją strategię i wybrać ETF-y, w które chcesz inwestować.

Może powinienem wyjaśnić, jak to wygląda u mnie:
Dotychczas nie miałem zbyt dużo szczęścia z inwestycjami w RoboAdvisorów, przynajmniej w przypadku Cominvest i Scalable Capital (za pośrednictwem ING) wyniki były dość katastrofalne. Przez wiele lat byłem klientem usług doradztwa prowizyjnego w Consorsbank, ale zostało to zakończone pół roku temu, więc musiałem poszukać alternatywy. Wybrałem Quirinbank i jestem tam od grudnia. Postanowiłem jednak dać jeszcze jedną szansę RoboAdvisorowi i wybrałem Quirion, również należący do Quirinbank, który został zwycięzcą testów w Stiftung Warentest, więc pomyślałem, że to dobra decyzja. Oczywiście obserwuję to uważnie, a portfel Quirinbank wciąż ma lekką przewagę pod względem wyników, pomimo nieco wyższych opłat.
Ale to nie koniec: miałem ubezpieczenie na życie z funduszem inwestycyjnym w Clerical Medical, tutaj również wyniki były przez lata całkowicie nieakceptowalne, także w kontekście korzyści podatkowych związanych z wykorzystaniem jako zabezpieczenie emerytalne nie widziałem już sensu, więc teraz pytanie, jak zainwestować tę sumę. W portfelach Quirinbank i Quirion mam głównie fundusze ETF, dodatkowo trochę się zaznajomiłem, że faktycznie ma sens, jeśli sam zarządzam takimi funduszami ETF, to oszczędza opłaty. Tak naprawdę nie chciałbym się tym zbytnio zajmować, myślałem, że obserwuję kursy, zarówno poszczególnych pozycji, jak i rynków ogólnie, a jeśli uznam, że to dobry moment na wejście lub wyjście, po prostu to zrobię. Myślałem na przykład o kodzie WKN A1JA1R, który naprawdę nieźle się rozwijał, jest dostępny zarówno w Comdirect, jak i w Consorsbank, lub może inny bank? Aktualnie myślałem o kwocie od 20000 € do 25000 €.

Napisany przez ZehWeh
Dość prostym portfelem ETF jest właściwie MSCI World (którym jest Twój ETF UBS) oraz dodatkowo rynki wschodzące w proporcji 70:30. Jeśli chcesz, możesz do tego dodać np. Small Caps Europa, jeśli chcesz to trochę bardziej ważyć.

Jeszcze prostsza byłaby inwestycja w ETF indeksu All Country World Index (ACWI) lub FTSE All World. Popularny jest na przykład Vanguard A1JX52, ponieważ jest bardzo tani.

Musisz trochę poczytać i zdecydować, co wybierzesz. Wyniki wydają się być dość podobne w przypadku tych wariantów światowych portfeli, czy to 1 ETF, 3 ETF czy 5 i więcej ETF, około 5-7% r/r.

Nie jestem zbyt przekonany do doradców robo, ponieważ można tak samo dobrze i tanio zbudować sobie taki portfel samodzielnie. Dobrym solidnym funduszem jest też Arero - Global Fund.

Pamiętaj, że to dotyczy tylko ryzykownej części portfela. Nie będę teraz mówił o zabezpieczeniach w postaci złota/obligacji.

Jeśli chodzi o jednorazową inwestycję, polecam trzymać to proste i wybrać tylko 1 ETF. Ja wybrałbym Vanguard FTSE All World, ale można też MSCI World bądź, jeśli chcesz być bardziej bezpieczny, Arero. Okres inwestycji powinien wynosić przynajmniej 5 lat.

ZehWeh pisze:
Faktycznie, dość prostym portfelem ETF jest właściwie MSCI World (to jest twój ETF UBS) i dodatkowo Emerging Markets w proporcji 70:30.

Jeśli chcesz, możesz dodać jeszcze Small Caps Europa albo coś podobnego, jeśli chcesz to bardziej ważyć.

Jeszcze prostsze będzie ETF na All Country World Index (ACWI) albo FTSE All World. Popularny jest na przykład Vanguard A1JX52, ponieważ jest bardzo tani.

Trzeba trochę poczytać i zdecydować, co wybrać. Wyniki w tych wariantach portfeli światowych, bez względu na to, czy jest to 1 ETF, 3 ETF czy 5 i więcej ETF, są dość podobne. Zazwyczaj między 5 a 7% rocznie.

Jestem na ogół sceptyczny co do doradców robo, bo można tak samo dobrze i tanio zbudować portfel samemu. Spójnym funduszem inwestycyjnym jest Arero - Światowy Fundusz.

Trzeba również pamiętać, że to jest tylko ryzykowna część portfela. Nie będę teraz omawiał zabezpieczeń w postaci złota/obligacji.

Jeśli ma to być tylko jednorazowa inwestycja, trzymałbym to w prostocie i wybrałbym tylko 1 ETF. Wybrałbym Vanguard FTSE All World, ale MSCI World też jest ok, a jeśli chcesz być nieco bezpieczniejszy, to Arero. Okres inwestycyjny powinien wynosić co najmniej 5 lat.

Dziękuję za szczegółową odpowiedź!
Który bank byłby zalecany do takiego portfela? Same depozyty są praktycznie wszędzie darmowe, ale jak wyglądają opłaty za transakcje? To dość skomplikowany labirynt .......

Napisany przez ZehWeh
To zależy głównie od tego, jakie ETF-y chcesz dodać do swojego portfela i czy planujesz korzystać z planów oszczędnościowych oprócz jednorazowych inwestycji. Consorsbank oferuje tanie opcje, takie jak Lyxor, xtrackers, iShares i Amundi, z których sam korzystam w moich planach oszczędnościowych. Nie mam jednak informacji na temat innych banków. W Trade Republic, o ile mi wiadomo, zawsze płaci się tylko 1€ prowizji za transakcję, ale nie jestem pewien, które dokładnie ETF-y są tam dostępne. Chyba jednak są to te same, co w Consorsbank, czyli Lyxor, iShares, Amundi i xtrackers. Vanguard będzie można od 1.04. bezpłatnie nabywać przez ING. Po prostu porównaj oferty i podejmij decyzję!

Napisany przez 2utopus
W międzyczasie wiele platform oferuje darmowe inwestowanie w ETF-y - warto wcześniej sprawdzić, który ETF jest dla nas odpowiedni, a następnie znaleźć miejsce, gdzie można go bezpłatnie nabyć - lub sprawdzić na platformie swojego własnego brokera, który ETF można bezpłatnie nabyć.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata