Może powinienem wyjaśnić, jak to wygląda u mnie:
Dotychczas nie miałem zbyt dużo szczęścia z inwestycjami w RoboAdvisorów, przynajmniej w przypadku Cominvest i Scalable Capital (za pośrednictwem ING) wyniki były dość katastrofalne. Przez wiele lat byłem klientem usług doradztwa prowizyjnego w Consorsbank, ale zostało to zakończone pół roku temu, więc musiałem poszukać alternatywy. Wybrałem Quirinbank i jestem tam od grudnia. Postanowiłem jednak dać jeszcze jedną szansę RoboAdvisorowi i wybrałem Quirion, również należący do Quirinbank, który został zwycięzcą testów w Stiftung Warentest, więc pomyślałem, że to dobra decyzja. Oczywiście obserwuję to uważnie, a portfel Quirinbank wciąż ma lekką przewagę pod względem wyników, pomimo nieco wyższych opłat.
Ale to nie koniec: miałem
ubezpieczenie na życie z funduszem inwestycyjnym w Clerical Medical, tutaj również wyniki były przez lata całkowicie nieakceptowalne, także w kontekście korzyści podatkowych związanych z wykorzystaniem jako zabezpieczenie emerytalne nie widziałem już sensu, więc teraz pytanie, jak zainwestować tę sumę. W portfelach Quirinbank i Quirion mam głównie fundusze ETF, dodatkowo trochę się zaznajomiłem, że faktycznie ma sens, jeśli sam zarządzam takimi funduszami ETF, to oszczędza opłaty. Tak naprawdę nie chciałbym się tym zbytnio zajmować, myślałem, że obserwuję kursy, zarówno poszczególnych pozycji, jak i rynków ogólnie, a jeśli uznam, że to dobry moment na wejście lub wyjście, po prostu to zrobię. Myślałem na przykład o kodzie WKN A1JA1R, który naprawdę nieźle się rozwijał, jest dostępny zarówno w Comdirect, jak i w Consorsbank, lub może inny bank? Aktualnie myślałem o kwocie od 20000 € do 25000 €.