Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Kryzys gospodarczy: Czy teraz inwestować w działalność gospodarczą?

Napisany przez dynamic23
Witajcie na forum,

jestem tutaj nowy i chciałbym podzielić się z wami moimi myślami, miejmy nadzieję, że będziecie w stanie udzielić mi dobrej rady.

Jestem właścicielem firmy i stoję przed decyzją o zakupie nowego aparatu fotograficznego (ponieważ chcę podnieść jakość moich usług). Kwota, o którą chodzi, oscyluje między 3 000 a 6 000 euro.

Pytanie, które sobie zadaję, brzmi, jak postępować w obecnej sytuacji gospodarczej - wydaje mi się, że możemy być świadkami inflacji lub nawet reformy walutowej w Niemczech. Dlatego uważam, że złym pomysłem byłoby finansowanie sprzętu czy nawet Leasing. Jeśli faktycznie dojdzie do reformy walutowej i będę musiał spłacać długi przez lata, to te długi pozostaną w swojej wartości, podczas gdy nowa waluta może mieć mniejszą wartość -> będzie mi trudniej spłacić moje istniejące długi. Dodatkowo raty Leasingowe i finansowe szybko się sumują, jeśli się nie uważa.

Dlatego obecnie rozważam zakup aparatu w całości. Często czyta się, że aktywa realne są dość pewną inwestycją w czasach kryzysu. Pytanie tylko, czy można to odnieść również do aparatów fotograficznych? Spadek wartości w ciągu kilku lat jest znaczny, ponieważ postęp techniczny jest tak szybki.

Co byście polecili?

Czy w ogóle nie inwestować i poczekać?

Zainwestować od razu, aby uniknąć długów? (Co się ma, to się liczy. Nawet w kryzysie.)

Leasing/finansowanie sprzętu?

Bardzo bym był wdzięczny za wasze opinie!

Dziękuję wszystkim.

Pozdrawiam

Napisany przez 2titan1981
Czy aparat fotograficzny można uznać za rzecz wartościową? Raczej jest to przedmiot użytku codziennego, a elektroniczne urządzenia szybko tracą na wartości.... Przykładem rzeczy wartościowej mogą być na przykład akcje

Napisany przez Cici
Jak doszedłeś do wniosku, że może zbliżać się reforma walutowa? Uważam to obecnie za kompletnie nierealistyczne. Nawet jeśli by takowa nadeszła, nikt nie wie, jak dokładnie będą wyglądać przeniesienia długów i środków. Gdyby euro się rozpadło, nowy marek mógłby nawet zyskać na wartości w porównaniu do reszty euro. W takim przypadku korzystniejsze byłoby pozostawienie pieniędzy na koncie i zakup aparatu fotograficznego dopiero po krachu.

Czy zakup aparatu zwiększy aktualne dochody w opłacalny sposób? => Kup aparat. Wszystko inne to czysta spekulacja, która może okazać się dla Ciebie korzystna lub niekorzystna. Jako osoba prowadząca własną działalność gospodarczą powinieneś bardziej zastanowić się, jak zwiększyć zasięg swoich usług lub dochód w tej chwili, zamiast spekulować na skrajne scenariusze gospodarcze.

Napisany przez 2utopus
Aparat/Auto/Telefon/Laptop są moim zdaniem raczej przedmiotami konsumpcyjnymi niż inwestycją finansową.

Wiele przedmiotów traci po 3 latach 50% lub więcej swojej wartości początkowej - co może być uzasadnione w przypadku możliwości odliczenia tego od podatku i zabezpieczenia/zwiększenia swoich dochodów.

O ile miesięcznie/rocznie Twój dochód ma wzrosnąć przez wydatek 3000/6000 € na nowy aparat?

Obecnie osobiście nie spodziewam się reformy walutowej/krachu euro w najbliższej przyszłości - inflacja może się oczywiście pojawić - wtedy jednak prawdopodobnie dochody wzrosną odpowiednio. Jak będzie przeliczona wartość oszczędności/długów, to już inna sprawa. (Czy ludzie wtedy nadal będą mogli/will mogą sobie pozwolić na fotografa, to inna kwestia.)

Wartości rzeczowe to raczej akcje/złoto/nieruchomości - ewentualnie także sztuka/oldtimery/wino/...

Napisany przez StGe1973
Podstawowo (jeśli oczekujesz reformy walutowej), powinieneś zaciągnąć długi i kupować za nie aktywa rzeczowe. Czy to realistyczne, czy nie, ja na pewno nie potraktowałbym tego po prostu jako skrajnie mało prawdopodobne.Po kryzysie koronawirusowym rynki finansowe ponownie zwrócą uwagę na „rzeczywiste dane” i zobaczymy, jaki będzie wówczas poziom zadłużenia Włoch, Hiszpanii, Grecji, Francji itp. Będziemy czekać. Oczywiście wiele zależy także od działań Europejskiego Banku Centralnego, co jest dla nas wszystkich trudne do wyobrażenia, ponieważ nigdy tego nie doświadczyliśmy. Jednakże całkowicie absurdalny nie jest taki scenariusz.Aktywa rzeczowe:Utopus już to poruszył, nie tylko złoto, nieruchomości i akcje są aktywami rzeczowymi, które zyskują na wartości. Istnieją takie aktywa we wszystkich dziedzinach, samochody, zegarki, wino itp., które w rzeczywistości są przedmiotami konsumpcji. Istnieją jednak specjalne marki/producentów/designerów, limitowane edycje na przykład na rynku samochodowym Porsche, luksusowe marki zegarków czy konkretne modele zegarków marki Swatch, książki itp., które są naprawdę również aktywami rzeczowymi z rosnącą wartością.Takie aktywa będą istnieć także w dziedzinie aparatów fotograficznych, ale nie mam z tym doświadczenia. Dlatego jeśli kiedykolwiek chcesz to wypróbować, powinieneś się dowiedzieć, czy w branży aparatów fotograficznych również istnieją takie specjalne marki/producentów/designerów/limitowane edycje itp. Jedno z nich może zwiększyć twoje dochody i być również aktywem rzeczowym z rosnącą wartością.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata