- sob kwie 03, 2021 8:17 am
Przeprowadzamy się i zapytaliśmy konkretne firmy przeprowadzkowe o odpowiedzialność za ewentualne szkody. Wszystkie oferty obejmują tylko typowe 650€/m3, co wydaje mi się dość niskie, ponieważ przenosimy stosunkowo niewiele, ale wysokiej jakości mebli. Po zapytaniu jedna firma wskazała konkretnie na ubezpieczenie gospodarstwa domowego, które „w każdym razie” pokryje szkody. Zgodnie z polisą, moje ubezpieczenie mienia pokrywa szkody na zewnątrz przez maksymalnie 8 miesięcy do 30% sumy ubezpieczenia, ale tylko w ramach typowej odpowiedzialności za mienie, takiej jak włamanie, pożar, zalanie, burza. Jeśli ciężarówka przeprowadzkowa spłonie, może to być prawda (choć nawet wtedy nie mamy do czynienia z zamkniętym pomieszczeniem, raczej z pojazdem), ale przynajmniej wtedy, gdy meble zginą w wypadku drogowym, wydaje mi się to trudne. Jako dodatkową złożoność chcielibyśmy przechować część mebli na krótki okres. W takim przypadku najprawdopodobniej wchodziłoby w grę ubezpieczenie zewnętrzne, choć wciąż pozostaje wątpliwe, czy hala magazynowa firmy spedycyjnej jest uważana za miejsce objęte ochroną... a także ponownie tylko zabezpieczone od pożaru/zalania/burzy, a nie na wypadek gdy praktykant uderzy w nie widlakiem. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia? Dzięki i wszystkim Wesołych Świąt Wielkanocnych!