Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie z wpisem przez dostawcę internetu.

Napisany przez Amalek
Cześć,
Mam kilka pytań specjalistycznych i mam nadzieję na odpowiedzi tutaj albo może ktoś, kto miał podobne doświadczenia.

Mamy Dom jednorodzinny na prawie 4500 mkw działki, sfinansowany przez Sparkasse. Transakcja była słaba, muszę przyznać - wysoka stopa procentowa i dostałem jeszcze nakłaniajace do inwestycji emerytalnej. Miesięczna rata 400€
Inwestycję kilka miesięcy później zlikwidowałem. Dom kupiłem tanio.

Te 400€ nie przeszkadzają mi, a zostaje jeszcze około 29.000€ do spłacenia. Bez wpisu do księgi wieczystej - bez wpisu do Schufa. Potwierdzenie własności było wystarczające dla Sparkasse.

Dotychczasowe prace remontowe itp. finansowałem z własnej kieszeni, bez dodatkowego kredytu. Teraz chciałem jednak zmodernizować instalację grzewczą i trafiłem na Immo-Credit. Firma ta ma siedzibę w Bad Reichenhall.

Ich oferta wynosiła 25.000€ z ustaloną stopą 1% na 5 lat. Miesięczna rata 185€. Miałby nastąpić wpis do księgi wieczystej. Nawet 30.000€ nie stanowiłoby problemu.

Wtedy pomyślałem - sfinansować instalację grzewczą ze wsparciem KFW i zamiast tego wziąć ten kredyt, aby spłacić inny. Praktycznie zmniejszyłoby to moje obciążenie miesięczne o połowę. Nigdy nie wiadomo, co przyniesie życie...

Wszystko miałoby być prowadzone przez bank Consors Finanz.

Moje wątpliwości:
Co będzie po 5 latach ustalonej stopy procentowej? Czy z 1% może nagle zostać 6%? Pani z firmy powiedziała, że po 5 latach będę mogł się negocjować z bankiem.

Może ktoś mi to wyjaśnić ????✌????

Mój wynik w Schufa wynosi obecnie 92,77%, jest tam stary wpis od Volksbank, z adnotacją o uregulowaniu. Dotyczy to pękniętego czeka od rzekomego zainteresowanego kupnem samochodu, który później spowodował spór sądowy. Niestety, zostawiono mnie z kosztami w wyniku oszustwa internetowego.

Jako zabezpieczenie mam także ubezpieczenie na życie ryzyka, zawarte około 8 lat temu, z planowaną wypłatą w wysokości około 220.000€ w razie czego.

Mam też portfel akcji o wartości około 22.800€.

Wartość działki prawdopodobnie przewyższa cenę zakupu (sprzedaż w ramach rodziny, teraz zadbane, z dużym drzewostanem, prawie 220 mkw powierzchni mieszkalnej. Instalacja grzewcza to ostatni większy wydatek - reszta taka jak taras, 1-2 okna dachowe itp. jest do udźwignięcia.

Dziękuję bardzo

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Amalek,

to musi być przeprowadzone za pośrednictwem Consors z uwagi na negatywną opinię w Schufa (oprocentowanie około 8%), albo poprzez bank, który nie bierze udziału w procedurze Schufa.

Kto, lub która bank oferuje im 1% w związku ze sprawą w Schufa?

Napisany przez Amalek
noelmaxim pisze:
Cześć Amalek,

to musi być przeprowadzone przez Consors ze względu na negatywną historię w Schufa (stopa procentowa około 8%) lub przez bank, który nie uczestniczy w procedurze Schufa.

Kto, bądź który bank oferuje im 1% z uwagi na problem ze Schufa?

Cześć,
To zostało źle zrozumiane...

Sparkasse zaproponowała nam dość wysoką stopę procentową. Bez sprawdzania w Schufa.

Wyżej wymieniony pośrednik finansowy - we współpracy z bankiem Consorsbank - oferuje nam stopę procentową 1% przez 5 lat przy 25 000€ lub 30 000€.

Moje pytanie dotyczy tego, co będzie po tych 5 latach...

Napisany przez NaTwoim13
Oprocentowanie 1% przy negatywnej historii kredytowej nie istnieje, przepraszam. Nie mam również pojęcia, że Consors, finansujący negatywną historię kredytową, ma jakiekolwiek oprocentowanie poniżej 3% przy pozytywnej historii kredytowej w swoim portfolio.

Napisany przez Amalek
noelmaxim pisze:
Przykro mi, ale oprocentowanie 1% przy negatywnej historii w Schufa nie istnieje.

W rzeczywistości nie mam pojęcia, że Consors oferuje finansowanie dla osób z negatywną historią w Schufa i ma oprocentowanie poniżej 3% dla osób z pozytywną historią w Schufa.

Mogę powiedzieć tylko to, co mi piszą.

BNP Paribas przeprowadziła zapytanie w Schufa (dostęp online - dlatego dostaję powiadomienia przy każdym ruchu w mojej historii w Schufa) i potwierdzono mi ofertę. Teraz tylko zależy od karty gruntowej, którą muszę dostarczyć.

Napisany przez NaTwoim13
Oprocentowanie równe 6,99%, spłata kapitału 1%

Napisany przez 2tneub
Jaki jest rzeczywisty roczny oprocentowanie w tej pożyczce ze Sparkasse? Jak długo był ustalony okres obowiązywania oprocentowania? Kiedy został w pełni wypłacony? Jaka jest lokalizacja?

Napisany przez NaTwoim13
To jest oferta Consors Finanz i pasuje również. Ale to nie jest stopa procentowa 1%, jak podejrzewał OP, lecz 6,99% odsetek i 1% spłaty kapitału.

Napisany przez Amalek
noelmaxim pisze:
To jest oferta Consors Finanz i pasuje.

Ale to nie jest stopa procentowa 1%, jak podejrzewał OP, tylko 6,99% oprocentowanie i 1% spłaty kapitału.

O zgrozo, muszę się teraz przeprosić. Nie wiedziałem...dzięki za wskazówkę.
Co oznacza 1% spłaty kapitału?

Napisany przez 2tneub
W 165€ raty zawarte są odsetki i kapitał
W pierwszym roku Twoje zadłużenie zmniejsza się o 1%, co daje około 250€. Czyli mniej więcej 20€ na spłatę kapitału i 145€ odsetek/miesiąc.
Ze względu na spłatę kapitału kwota odsetków maleje miesiąc po miesiącu, a kwota spłaty rośnie.
Dlatego jest to nazywane początkową spłatą, ponieważ dotyczy tylko pierwszego roku.

Powinieneś teraz sprawdzić, jak wysokie są oprocentowanie w twoim banku i czy naprawdę ma sens zastąpienie kredytu ze spółdzielni kredytem od innej instytucji.

Napisany przez Amalek
tneub pisze:
W rycie 165€ znajdują się odsetki i spłata
W pierwszym roku twoje zobowiązanie spada o 1%, czyli około 250€. Oznacza to około 20€ spłaty i 145€ odsetków/miesiąc.
Ze względu na spłatę kwota odsetkowa spada nieznacznie z miesiąca na miesiąc, a spłata się zwiększa.
Dlatego nazywa się to jako spłata początkowa, ponieważ obowiązuje tylko przez pierwszy rok.

Warto teraz sprawdzić, jaka jest wysokość oprocentowania w twojej klasycznej kasie oszczędnościowej i czy naprawdę ma sens zastąpienie kredytu bankowego z kasy oszczędnościowej.

Szaleństwo...tylko 250€ w pierwszym roku?
Zdecydowanie powinienem się tym bardziej zainteresować zamiast od razu podpisywać lub wprowadzać ludzi w błąd.

Sprawdzę umowę z klasyczną kasą oszczędnościową i opublikuję ją tutaj.

Masz z pewnością rację, jeśli stopa procentowa jest taka sama...choć myślę, że na pewno pojawi się opłata za wcześniejszą spłatę?!

Napisany przez KingRollo
Amalek, jeśli czytam to, wydaje się, że nie masz pojęcia. Coś takiego będzie kosztowne. Zrób sobie przysługę i skorzystaj z niezależnej pomocy, w przeciwnym razie będzie źle.

I nie podpisuj niczego pochopnie, lepiej najpierw zbierz więcej opinii od osób, które robiły to nie po raz pierwszy.

Napisany przez 2tneub
pisze:
Szaleństwo...tylko 250€ w pierwszym roku?

Tak, przerażające, prawda?
Przy stałej stopie procentowej byłoby to okres kredytowania 31 lat.
Przy raty 400€ i tej samej stopie procentowej 6,99% byłoby to tylko 6,5 lat kredytowania, ponieważ wtedy 255€ zamiast 20€ przejdzie na spłatę kapitału.

Cytat Amaleka

Powinienem się zdecydowanie tym bardziej zająć, zamiast od razu podpisywać lub szaleć z narodami.

Zdecydowanie. Obliczenia oprocentowania ma każde dziecko w klasie siódmej. Więc nie może być takie trudne.
W przeciwnym razie zajrzyj na www.Zinsen-berechnen.de pod kątem kredytu ratalnego.

Cytat Amaleka

Wyciągnę umowę ze Sparkasse.

Na pewno ma to sens.

Cytat Amaleka

Oczywiście masz rację, jeśli stopa procentowa jest taka sama...choć myślę, że na pewno pojawi się tzw. odszkodowanie za wcześniejszą spłatę?

Możliwe. Pytanie też, czy w ogóle będziesz mógł zrezygnować z kredytu.
Dlatego moje pytania, kiedy został zawarty kontrakt, kiedy nastąpiła pełna wypłata i jaka jest walka o oprocentowanie.

Jeśli nie chcesz wszystkiego publikować publicznie, możesz również skontaktować się z Noelmaxim przez PN. Na pewno będzie w stanie ci pomóc.

Napisany przez 2utopus
Trochę to wyjaśnione na przykładzie:

Przy kredycie w wysokości 25 000 € i ratę w wysokości 165 € miesięcznie (x12) roczna rata wynosi 1980 € - 1% początkowej spłaty oznacza 250 € początkowej spłaty w pierwszym roku (około) - pozostaje zatem na koszty kredytu w pierwszym roku około 1730 € po odjęciu spłaty początkowej w wysokości 250 € (przybliżonego bez uwzględnienia spłaty kapitału międzyokresowego) - obliczenie oprocentowania: 1730 € Kosztów odsetek/25 000 € kredytu -> nieco poniżej 7% - więc tanio nie jest - może bardziej opłaca się sprzedać akcje?

Napisany przez 2tneub
utopus pisze:
może lepiej sprzedać akcje?

To zupełnie przeoczyłem.

7% stopa zwrotu po opodatkowaniu na akcjach też jest niełatwa do osiągnięcia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata