Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Operacje bankowe są prostsze.

Napisany przez Luan21
W tym celu umowa dotycząca bazy klientów ma pełnić rolę umowy ramowej.

Nie do końca rozumiem to. Złożyliśmy wniosek o kredyt hipoteczny w VoBa i dostarczyliśmy wszystkie niezbędne dokumenty bankowi. Chcemy przeprowadzić tylko ten kredyt hipoteczny przez VoBa, nie chcemy przenosić wszystkich naszych kont.

Poczuliśmy się zaniepokojeni, gdy SCHUFA informowała nas w ciągu 3 dni w okresie 14 dni, że VoBa zapytała o 3 warunki kredytu hipotecznego. Dwa dni później otrzymaliśmy od VoBa kilka kopert, zawierających umowę dotyczącą bazy klientów dla mnie, mojej żony oraz dla nas obojga wspólnie. Moim zdaniem, wystarczyłby wspólnie wystawiony kontrakt bazy klientów - czy te trzy umowy są konieczne? Sam otrzymanie każdej umowy w oddzielnej kopercie przyjęliśmy z niedowierzaniem.

Napisany przez NaTwoim13
Wszystko to podpisali, czyli ta procedura jest częścią tego, co chcieli, przynajmniej złożyli takie oświadczenie woli.

Być może ich finansowanie nieruchomości składa się również z pożyczek ostatecznych z instrumentem zastępującym spłatę, takim jak oszczędzanie budowlane z Schwäbisch Hall, być może nawet w formie Wohnriester.

Napisany przez Luan21
Nie, nie podpisaliśmy niczego, więc nie możemy służyć jako zły przykład dla Państwa.
Moje pytanie dotyczyło tego, czy dla pożyczki dla małżeństwa każda osoba musi podpisać umowę o klientów indywidualnie, a dodatkowo także wspólną umowę o klientów?
Moim zdaniem umowa o klientach to rodzaj ramowej umowy umożliwiającej łatwiejsze przeprowadzanie przyszłych transakcji bankowych.
Ale czy w naszym przypadku potrzebne są 3 umowy o klientów, czy nie wystarczy jedna wspólna umowa?

Chętnie przyjmę kilka pomocnych odpowiedzi

Napisany przez NaTwoim13
Złe przykłady na bok, nie o to w końcu chodzi.

Sytuacja, którą opisujesz, nie stanowi dobrego przykładu, ponieważ powinieneś wiedzieć, co podpisujesz, a w takich sytuacjach pierwszym interlokutorem powinno być VoBa.

Napisany przez Luan21
noelmaxim pisze:
Zły przykład tutaj, zły przykład tam, tak naprawdę o to nie może chodzić.

Z ich sytuacji nie wynika dobry przykład, ponieważ powinno się wiedzieć, co się podpisuje, a pierwszym zainteresowanym powinien być VoBa.

Żeby wiedzieć, co podpisuję, miałem nadzieję otrzymać tu jakieś odpowiedzi. Z pomocnymi wskazówkami z forum mógłbym odnieść inny punkt wyjścia w pytaniach do VoBa.

Nie sądziłem, że miły Pan Bóg jest tu w forum fachowym użytkownikiem, który wie wszystko, co się podpisuje. Niech Pan Bóg zachowa swoją wiedzę.

Napisany przez NaTwoim13
Najlepszą pomocą, jaką mogłem udzielić, było udostępnienie dokumentów - proszę omówić to z bankiem, bez względu na to, czy są one już podpisane, czy jeszcze nie.

Tak naprawdę nie jesteśmy w stanie pomóc, ponieważ nie mamy dostępu do tych dokumentów, być może coś jest źle zrozumiane, być może bank błędnie wystawił dokument, a może wszystko ma zupełnie inne tło.

Chociaż prawdę mówiąc, nie było to w złej wierze.

Napisany przez bruno68
Cześć Luan21,

Uważam, że postępowanie Volksbank również jest bardzo dziwne, że używa się terminu umowy o zbiorze klientów, ponieważ podważalne jest, czy w ogóle powstaje jakiekolwiek relacja z klientem!

Raczej chodzi tutaj o zbieractwo danych, gdzie informacje są gromadzone bez podstawy prawnej! Oczywiście należy także pamiętać, że wiele Volksbanków musi jedynie przechowywać udziały dla swoich właścicieli jako członków, czyli udziały spółdzielcze.

Z drugiej strony Volksbank powinien być wystarczająco sprawiedliwy, aby poinformować kredytobiorców na piśmie, że wypłaty kredytów mogą być dokonywane tylko na rzecz członków własnej Volksbank.

Może się zdarzyć, że w zależności od ryzyka, do 8% kwoty pożyczki musi być pokryte kapitałem własnym. Jeśli Twoja zdolność kredytowa w Schufa wynosi między 97,x% a 98,x%, prawdopodobnie będzie wymagane pokrycie kapitałowe wynoszące od 2,6% do 1,6% kwoty pożyczki, które muszą być wniesione jako udziały o wartości 1.000 € każdy i otrzymują coroczny kupon odsetkowy.

W innym przypadku nie potrafię wytłumaczyć terminu umowy o zbiorze klientów, skąd on się wziął. Być może pochodzi z obszaru inwestycji finansowych! Tam występują takie terminy!

Bruno68

Napisany przez Marc2512
To po prostu służy do dodawania klientów do systemu. Jeśli ktoś nie chce, to nie musi podpisywać i może zrezygnować z kredytu itp. To kwestia wolnego wyboru. Przecież nikt nikogo nie zmusza, prawda??

Napisany przez NaTwoim13
Luan21 pisze:
W tym celu umowa dotycząca klientów ma pełnić funkcję umowy ramowej.

Nie do końca rozumiem to. Złożyliśmy wniosek o kredyt hipoteczny w VoBa i dostarczyliśmy bankowi wszystkie niezbędne dokumenty.
Chcemy załatwić tylko ten kredyt hipoteczny przez VoBa, więc nie chcemy przenosić wszystkich naszych kont.

Zaniepokoiło nas, gdy dowiedzieliśmy się, że SCHUFA w ciągu 3 dni w ciągu 14 dni poinformowała nas, że VoBa złożyła 3 prośby o warunki kredytu hipotecznego. 2 dni później otrzymaliśmy od VoBa kilka kopert, w których znajdowała się umowa o klienta dla mnie, jedna dla mojej żony i jedna dla nas obojga. Moim zdaniem umowa o wspólnym kliencie wystarczyłaby - czy te trzy umowy są konieczne? Samo przesłanie każdej umowy w osobnej kopercie przyjęliśmy z dezaprobatą.

Prawnie oczywiście każdy kredytobiorca musi otrzymać własną kopię, jeden z umów musiał być przeznaczony do podpisania dla banku.

Zapytania do SCHUFA (w przypadku VoBa są to zapytania o warunki kredytowe neutralne dla SCHUFA) są konieczne w poszczególnych etapach procedury, takich jak wstępna weryfikacja, wycena obiektu, sporządzanie umów kredytowych/zapewnienie kredytu i - poza zapewnieniem - nie mają one żadnego wpływu.

Bruno, znowu zdobywasz 6 punktów!!!

Napisany przez Luan21
noelmaxim pisze:
Najlepszą pomocą, jaką dałem, proszę omówić z bankiem, bez względu na to, czy jest podpisany czy jeszcze do podpisania.

Tak naprawdę nie możemy ci pomóc, ponieważ nie mamy twoich dokumentów, być może źle coś zinterpretowałeś, być może bank pomylił się przy wydaniu dokumentów, a może wszystko ma zupełnie inne tło.

To nie było złe w intencji.

Wszystko to, co podpisali, oznacza, że ta procedura jest integralną częścią tego, co chcieli, przynajmniej tak wyrazili swoją wolę.

Być może ich finansowanie nieruchomości składa się również z kredytów spłacanych jednorazowo z instrumentem zastępczym w postaci oszczędzania w ramach programu Bausparen od Schwäbisch Hall, być może nawet w formie mieszkalnej). Riester.
Jak to było rozumiane, mogą ocenić sami użytkownicy forum.

Napisany przez Luan21
bruno68 pisze:
Cześć Luan21,

Uważam, że postępowanie VoBa jest bardzo dziwne, używanie terminu umowa z klientem końcowym, ponieważ wątpliwe jest, czy w ogóle zawarta zostanie relacja z klientem!

Jest to raczej zbieranie danych, zbieranie informacji bez podstawy prawnej! Oczywiście należy pamiętać, że wiele VoBa musi tylko dla swoich udziałowców jako członków genossen, przechowywać udziały w genossenschaftanteile.

Z drugiej strony VoBa powinna być fair i powiadomiać klientów kredytujących na piśmie, że wypłata pożyczki może być dokonana tylko na rzecz członków własnej VoBa.

Może się zdarzyć, że w zależności od ryzyka muszą pokryć do 8% kwoty kredytu kapitałem własnym. Jeśli twoja zdolność kredytowa w Schufa wynosiła od 97,x do 98,x%, konieczne jest, aby kapitał własny wynosił od 2,6% do 1,6% kwoty kredytu, która musi zostać wpłacona jako udziały w wysokości 1.000 € każda, otrzymująca roczny kupon odsetkowy.

Bo inaczej nie potrafię wytłumaczyć terminu umowa z klientem końcowym, skąd on pochodzi. Może on pochodzić z obszaru inwestycji finansowych! Tam istnieją takie terminy!

Bruno68

Dzięki, bruno68

Napisany przez Luan21
Marc2512 pisze:
To po prostu służy do zarejestrowania klientów w systemie. Jeśli ktoś nie chce, niech nie podpisuje i zrezygnuje z kredytu itp. Kraj wolności. Przecież nikt nikogo nie zmusza, prawda??

Dziękujemy, nie podpisaliśmy, jednak otrzymaliśmy finansowanie budowy zgodne z wnioskiem, oprocentowanie dobre.
Komunikat od banku: jeśli jest zapotrzebowanie na inne usługi bankowe, byłoby to prostsze do zrealizowania i mniej biurokratyczne przy umowie z bazą klientów.

Napisany przez Luan21
noelmaxim pisze:
Wszystko to podpisali, czyli ta procedura jest integralną częścią tego, czego chcieli, przynajmniej złożyli takie oświadczenie woli.

Być może ich finansowanie nieruchomości składa się również z kredytów kończących się wraz z instrumentem zastępczym dla spłaty kredytu w systemie oszczędzania mieszkaniowego Schwäbisch Hall, być może nawet w formie Wohnriester.

Niesprawiedliwe oskarżenia

Napisany przez NaTwoim13
Luan21 pisze:
Nieuczciwe insynuacje

Luan, szczerze mówiąc, w ogóle nie zrozumiałem, o co chodzi, ani także ogólnie rzecz ujmując. Umowy dotyczące klientów partnerskich, takich jak VoBa, Banki Sparda i Banki PSD, są integralną częścią relacji biznesowych, do niedawna trzeba było nawet kupić udział w spółdzielni.

Powiedziałem im, że najlepiej jest to wyjaśnić bezpośrednio z bankiem, nie da się dać lepszego poradnictwa i w zasadzie można założyć, że konsument sam na to wpadnie. Generalnie, jeśli tak nie jest, można i należy szukać porady na przykład w takim forum, ale wtedy trzeba opisać konkretne problem.

Jako doświadczony lis, nie byłem w stanie zrozumieć, o co im konkretnie chodziło, i niejednokrotnie konsumenci podpisują jakieś bzdury, które potem żałują. Dlatego początkowo spekulowałem, a następnie zrozumiałem, że w ich przypadku tak nie jest. Niemniej jednak, pierwszym punktem kontaktu był VoBa i z nimi mogli to wyjaśnić, dlatego pośrednio zachęcałem do tego jako pierwszego kroku!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata