Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Portfel akcji

Napisany przez viktor
Może ktoś tutaj polecić, które banki są dobre i korzystne dla prowadzenia konta giełdowego? A na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę przy wyborze?

Napisany przez 2utopus
To zależy zawsze od oczekiwań - co ma być zrobione z portfelem?

Ilość zakupów/sprzedaży na jaką kwotę miesięcznie/rocznie... w przypadku planów oszczędnościowych zależy to od tego, co ma być oszczędzane - dla dorosłych/dzieci?
Trading czy Inwestycje?

Koszty związane z zagranicznymi dywidendami/zaproszeniami na Walne Zgromadzenia/Ujemnym oprocentowaniem na koncie rozliczeniowym... wszystko to może mieć znaczenie.

Czy ma być używana aplikacja mobilna czy bankowość internetowa przez komputer - albo bankowość telefoniczna itp.

Napisany przez 2titan1981
Po prostu zapytaj Brunona, on najlepiej wie. Wszystko, czego nie znajdziesz tutaj ani w internecie, dlaczego miałoby się to zmienić?

Napisany przez 2tneub
titan1981 pisze:
Po prostu zapytaj Bruna, on najlepiej to wie.

Bruno i akcje? Przecież nie wchodzi w grę. To doprowadziłoby do osobistego bankructwa. Akcje znikną, Dom zniknie, żona zniknie, dziecko zniknie.
Ponadto żaden bank nie ma wszystkich certyfikatów wymaganych zgodnie z §34a do zgodnie z GewO.

Ale Bruno potrafi tak dobrze tłumaczyć, a Viktor tak chętnie pyta. Sytuacja korzystna dla wszystkich. Zwłaszcza dla innych

Napisany przez 2utopus
Przede wszystkim nie powinno się podejmować takich decyzji bez konsultacji z 200 zatwierdzonymi konsultantami ...
ale Bruno dzisiaj pewnie ma wolne.

Pracuje jako doradca podatkowy i doradca finansowy na zmianę trzyzmianową 24/7/365 oraz pracuje we wszystkich trzech zmianach

Napisany przez bruno68
Ja, ja Titan1986,

keine Zulassung in der Tasche, aber beraten wollen und letztlich nur leere Worthülsen verteilen.

Die Mehrheit hat eh keine Ahnung weder den Grundkenntnissen der BWL noch wer seine Interessen vertretet!

Grundsätzlich arbeiteten alle Banken nur im Eigeninteresse, egal ob Präsent- oder Internet-Bank. Denn alle arbeiten nach den Regeln, den KWG!

Wie schreibt flatex innerhalb seine Login in Kleinschrift : Hinweis 74,x % aller Kunden verlieren Geld!

Was nixs anders bedeutet dass 3 von 4 Kunden am Ende des Jahres weniger Vermögen haben, als wenn Sie nur zinsfrei gespart hätten!

Wer weis denn wie hoch seine konto bzw. Kreditkarten Zinsen sind? Die erste große Unbekannte im Spiel!
Aber ich weis das die Sparkasse 11 % p.a. verlangt, ein Kreditkarten Anbieter 16,5 % p. a.

Man braucht gar nicht komplexer gestalten

würde man einen Kredit von 10.000 € aufnehmen würde man die Sparkasse nutzen würde im einen Jahr 1.100 € Zinsen zahlen
würde man einen Kredit von 10.000 € aufnehmen würde man eine Kreditkarte nutzen würde im einen Jahr 1.650 € Zinsen zahlen

Jetzt zeige mir eine AG die zwischen 11 - 16,5 % Dividenden jährlich zahlt, nur um die Zinsen zu bedienen! Aber halt Zinsen können ja nicht in steuerlich Abzug gebracht werden und Verkaufsverluste durch Verfall von Optionen oder Insolvenz des Aktienemitten dürfen ja nur mit Artgleichen Gewinne verrechntet werden.

Wer trägt hier das Risiko? Richtig, der dumme Käufer!

Was die meisten eh nie verstehen werden, warum Sie nie wohlhabend werden! Wenn Sie diese Berechnung von oben nie verstehen werden.

Weil die meisten nie verstehen das Kursgewinne keine Zuflüsse sind und das Kurssteigerung die Kursrentabilität mindern bis faktisch 0,x % und damit eine Kreditfinanzierung zum Verlustgeschäft wird.

Das beste Beispiel ist wohl Tesla

1) Tesla hat seinen Jahresbericht 2020 vorgestellt. Der Umsatz mit dem Automobilgeschäft stieg dank fast einer halben Million ausgelieferter Elektro-Pkw im vergangenen Jahr um 31 Prozent auf 27,2 Milliarden Dollar. Insgesamt wurden 31,5 Milliarden Dollar (+28 %) erwirtschaftet. Der Gewinn nach GAAP-Standard fiel mit 721 Millionen Dollar erstmals in der Geschichte des US-Unternehmens für ein gesamtes Jahr positiv aus. 2019 gab es noch einen Verlust von 862 Millionen Dollar.

2) Tesla hat seinen Bericht zur Fahrzeugproduktion und -auslieferung für das erste Quartal 2021 veröffentlicht.
Abermals konnte der Automobilhersteller aus den USA mit einem weiteren Rekordquartal aufwarten. Tesla konnte im ersten Quartal des Jahres insgesamt 180.338 Fahrzeuge produzieren und insgesamt 184.800 Autos ausliefern. Das Model S und Model X wurden im ersten Quartal überhaupt nicht gefertigt.

3) Verkaufen konnte man im gleichen Zeitraum zumindest 2.020 Einheiten der Flaggschiff-Limousine bzw. des E-SUV. Die restlichen 180.338 produzierten Einheiten und insgesamt 182.780 ausgelieferten E-Fahrzeuge teilen sich somit auf das Model 3 und Model Y von Tesla auf.
Am Montagabend hat Elektroautobauer Tesla seine Konzernbilanz für das erste Quartal offengelegt, alle Erwartungen wurden übertroffen. Doch nicht nur das Unternehmen profitiert, sondern auch Konzernlenker Elon Musk. Tatsächlich könnte er damit die Führung im Ranking der Superreichen übernehmen.
Musk Gehalt bei Tesla ist in seinem 10-Jahres-Arbeitsvertrag von 2018 an den Erfolg des Unternehmens geknüpft. In er aktuellen Bilanz hat Tesla dafür erneut wichtige Marken reißen können, was den ambitionierten Visionär laut Reuters nun wiederum berechtigt, Auszahlungsoptionen in Höhe von zusammen rund 11 Milliarden US-Dollar auszuüben. Konkret handelt es sich dabei um die fünfte und sechste Tranche von inasgesamt 12 im ausgehandelten Vergütungs-Vertrag.
Jede Tranche gibt Musk das Recht, jeweils 8,4 Millionen Tesla-Aktie für je 70 US-Dollar das Stück zu kaufen. Den Montagsschluss an der Nasdaq von rund 738 US-Dollar zur Grundlage genommen, könnte Musk an einem Verkauf jeder Tranche rund 6,2 Milliarden US-Dollar verdienen. Addiert würde das für Musk ein Plus von mehr als 12 Milliarden US-Dollar auf seinem konto bedeuten. Damit würde er im Bloomberg Billionaires Index (Stand 27. April 2021) Amazon-Gründer Jeff Bezos als reichsten Mensch der Welt ablösen, schreibt das Portal finanzen.net.

Ja wer wird die Differenz zwischen den 70 $ und den aktuellen Kurs von 695,22 $ runde 625,22 $ der dumme zukünftige Teslaaktienkäufer denn aus den 12 Tranchen wird das EK von Tesla von weiteren 100 Mio. Aktien vergrößert. damit das versteht wird: 62,5 Mrd. $ von den 550 Mrd.$ Firmenwert wird in die Tasche von Musks landen und demnach den Aktionären entzogen!
Wer Tesla Aktien halten sollte, begreifen das es keine Dividenden gibt und durch diese Ausgabe von 100 Mio. Neuaktien eine Kapitalverwässerung eintreten wird! Der Kurs der Aktie wird sinken, weil der Firmenwert von 550 Mrd. auf weitere 100 Mio Aktien verteilt werden muss.

Gewinn je Aktie (unverwässert, nach Steuern) 2020 0,74 $ 721.000.000 $ Gewinn / 0,74 $ =0.974.325.000 Aktien geben
Gewinn je Aktie (verwässert, nach Steuern) 2020 0,64 $ 721.000.000 $ Gewinn / 0,64 $ =1.126.600.000 Aktien geben

Multipliziert man die Anzahl der Aktien mit den aktuellen Kurswert ergibt dies den aktuellen Marktkapitalwert der Firma 0.974.325.000 Aktien mal 695,22 $ = 677,370 Mrd. $ Marktwert.
Teilt man diesen Wert von 677,370 Mrd. $ durch die neue Anzahl von Aktien 1,126.6 Mrd. Aktien dürfte der neue Kurs bei 601,25 $ Ende 2021 liegen. Aktuell liegt dieser bei 693,64 $, 11,11 $ weniger! Um 23:00 betrug der Kurs noch 695,22 $! Musks verkauft wohl seine Tranchen! Und die Aktionäre bluteten finanziell dafür.

bruno68

Napisany przez Patrick95
Krótko i zwięźle.
Jeśli sam handlujesz, powinieneś również dużo się zająć tą dziedziną, w przeciwnym razie zdarzy się to, co powiedział Bruno, że 3 na 4 tracą swoje pieniądze. Dla tych, którzy są lepiej poinformowani, osoba, która sama handluje, ma oczywiście mniejsze koszty, ponieważ wszystko robi sam, ale jeśli jesteś tylko amator, powinieneś trzymać się z daleka. Moja rekomendacja dla osób, które mają wystarczającą wiedzę, to np. otworzyć konto papierów wartościowych w Comdirect, ING lub gdziekolwiek indziej i kupować i trzymać ETF-y również długoterminowo, bez ciągłego przełączania lub kupowania i sprzedawania. W przeciwnym razie, tak jak ja, po prostu mieć doradcę finansowego i kupować fundusze, gdzie otrzymasz informacje o tym, jakie to są fundusze i jak się sprawowały, musisz jednak zapłacić opłaty za fundusze i prowizję od sprzedaży, ale jest to dla mnie warte, gdy wiem, że wszystko odbywa się uczciwie i bez problemów, a zyski są również bardzo dobre, ponieważ fundusze nie zawsze są gorszym wyborem niż ETF-y. Każdy musi to jednak zdecydować sam.

Brüno, nie potrzebuję pozwolenia, ale ty i Viktor na pewno możecie dużo ze sobą porozmawiać. On ma wiele pytań, a ty wiele odpowiedzi. To wygrana-sytuacja dla was obu.

Zastanówmy się, przecież też nie chcę brać pieniędzy od innych. Zwłaszcza nie 1-2% całej sumy klientów rocznie i nie żądam stawki godzinowej w wysokości 250 €/h. Czy to jest za każdy certyfikat?

Gdzie jest odpowiedź na to pytanie?

Napisany przez 2tneub
pisze:
Ja, ja Titan1986,

brak uprawnień w kieszeni, ale chce doradzać i w końcu rozprowadzać puste frazesy.

Większość i tak nie ma pojęcia ani o podstawach zarządzania, ani o tym, kto reprezentuje ich interesy!

W zasadzie wszystkie banki działają wyłącznie w interesie własnym, bez względu na to, czy są to banki stacjonarne czy internetowe. Wszyscy działają według zasad, ustawy KWG!

Jak pisze flatex w swoim komunikacie logowania małymi literami: Uwaga 74,x % klientów traci pieniądze!

Co oznacza, że 3 z 4 klientów na koniec roku mają mniej majątku, niż gdyby tylko oszczędzali bez procentów!

Kto wie, jakie są stopy procentowe na swoim koncie lub karcie kredytowej? To pierwsza wielka niewiadoma w grze! Ale ja wiem, że Sparkasse pobiera 11% w skali roku, a dostawca kart kredytowych 16,5% w skali roku.

Nie trzeba robić tego bardziej skomplikowanym.

Jeśli byś wziął pożyczkę w wysokości 10,000 € od Sparkasse, w ciągu roku zapłaciłbyś 1,100 € odsetek.
Jeśli byś wziął pożyczkę w wysokości 10,000 € korzystając z karty kredytowej, w ciągu roku zapłaciłbyś 1,650 € odsetek.

Pokaż mi teraz spółkę akcyjną, która wypłaca rocznie od 11 do 16,5% dywidend, tylko po to, aby spłacić odsetki! Ale czekaj, odsetki nie mogą być odliczone od podatku, a straty z tytułu sprzedaży opcji lub upadku emitentów akcji mogą być zrekompensowane tylko z takimi samymi zyskami.

Kto ponosi tutaj ryzyko? Dokładnie, głupi nabywca!

Większość ludzi i tak nigdy nie zrozumie, dlaczego nigdy nie staną się bogaci! Jeśli nigdy nie zrozumieją tego obliczenia powyżej.

Ponieważ większość ludzi nie rozumie, że zyski z tytułu wzrostu kursów nie są wpływami, a wzrost kursów obniża zwrot z inwestycji do praktycznie 0,x% i sprawia, że finansowanie kredytowe staje się działalnością stratową.

Najlepszym przykładem jest chyba Tesla

Co trzeba było wypalać, żeby wygadywać takie bzdury. Tutaj miesza się rzeczy, które nie mają ze sobą nic wspólnego.
Punkt 1
Podaj źródła dla tych 74,x% i przeczytaj o co w tym wszystkim chodzi. Prawdopodobnie chodzi tu głównie o inwestycje wysokiego ryzyka, takie jak CFD.

Punkt 2
Co mają akcje wspólnego z kartami kredytowymi?

Nie będę tracił czasu na ciągłe obalanie twoich bzdur.

Czy te certyfikaty były w loterii, czy kupiłeś je na czarnym rynku w Polsce, czy poziom jest na tyle niski, że na to zasługujesz.

tneub pisze:
Co trzeba było wypalić, żeby wypowiadać takie bzdury? Tutaj są pomieszane rzeczy, które nie mają ze sobą nic wspólnego.
Punkt 1
Podaj źródło dla tych 74,9%, a potem przeczytaj o co chodzi. Prawdopodobnie chodzi o wysokie ryzyko inwestycji, takich jak kontrakty CFD, a nie akcje, fundusze czy ETF.

Punkt 2
Co mają akcje wspólnego z kartami kredytowymi?

Na resztę nie mam czasu, żeby ciągle odpierać twoje głupoty.

Czy certyfikaty były w loterii, czy kupiłeś je na czarnym rynku w Polsce, czy po prostu jesteś na takim poziomie?

74,9% jego klientów traci pieniądze, to też osiągnięcie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata