Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Czy strych automatycznie należy do mojego mieszkania na poddaszu?

Napisany przez Elvive
Cześć Wszystkim,

aktualnie naprawdę nie idzie mi dalej. od 2 lat mam własne mieszkanie na poddaszu. I teraz mam problem, który wcześniej mi się nie pojawił. Poprzedni właściciel mojego mieszkania zasugerował na zebraniu wspólnoty w 2014 roku, że chciałby zrobić otwór w suficie do strychu, aby zainstalować większe okno dachowe i otworzyć sufit nad salonem. Wkręcił schodkową klapę i stwierdził, że nie ma sensu kontynuować dalszych projektów budowlanych... Teraz mam schodkową klapę na scenę lub strych...której nie używam. Wspólnota nie miała więcej zastrzeżeń, dlatego też nie było kontroli.

Teraz pojawia się mój problem, o który chciałbym się poradzić:

W pobliżu tej zainstalowanej schodkowej klapy pojawiły się niedawno 1-2 rysy. Kiedy dokładniej przyjrzałem się tej instalacji, dostrzegłem przeciętą belkę. Kiedy wchodzę tą klapą na górę, znajduję się nad moim salonem. Nie mogę wyprostować się i mam 176 cm wzrostu. Nikt inny ze wspólnoty nie przechodzi przez mój salon oprócz mnie.

Ten pęknięty element i przecięta belka martwią mnie. Kto teraz musi się tym zająć - ja czy wspólnota?

Ta przestrzeń nad moim mieszkaniem nie jest uwzględniona w deklaracji podziału wspólnoty, ale nikomu z domu nie jest dostępna... Czy mogę kupić tę przestrzeń lub wynająć? Ile by to kosztowało?

Jestem wdzięczny za każdą pomocną odpowiedź. Pozdrowienia

Napisany przez StGe1973
Definitywnie nie, jeśli strych nie został przypisany do twojego mieszkania w rozporządzeniu o wspólności własnościowej, to jest on wspólną własnością. Sufit (w którym teraz pojawiają się pęknięcia) jest i tak wspólną własnością.

Sprawdzenie pęknięć i odciętej belki to zadanie Wspólnoty Mieszkaniowej, więc należy to zgłosić zarządowi nieruchomości, a oni zlecają komuś wykonanie naprawy. Ale zawsze obowiązuje zasada: Kto zleca zadanie, ten też musi za to zapłacić. Więc jeśli sam zlecisz naprawę, to ty również poniesiesz koszty. Skontaktuj się więc z zarządem nieruchomości...

Jeśli i tak nie możesz tam się postawić, dlaczego chcesz wynająć lub kupić to miejsce? Ale jeśli chcesz, to jest to decyzja Wspólnoty Mieszkaniowej, ponieważ musiałbyś kupić lub wynająć tą przestrzeń od Wspólnoty Mieszkaniowej. Kupno będzie raczej kosztowne, ponieważ konieczna będzie zmiana rozporządzenia o podziale i przypisanio strychu do twojego mieszkania jako odrębnego własnościowego.

Ogólnie rzecz biorąc, praktycznym rozwiązaniem jest wykorzystanie tego miejsca jako schowka, ponieważ ze względu na niewielką wysokość nie będzie tam możliwe nic więcej. Ponieważ nikt inny nie ma do niego dostępu, nikt też nie będzie miał zastrzeżeń...

Napisany przez BenniG
StGe1973 pisze:
Jako praktyczne rozwiązanie: jeśli nikt inny nie ma dostępu, po prostu wykorzystaj go jako miejsce do przechowywania... z powodu niskiej wysokości i tak nie będzie możliwe zrobienie czegoś więcej. Ponieważ nikt inny nie ma do niego dostępu, nikt się nie będzie skarżył...

Zanim użyjesz go jako miejsca do przechowywania, powinieneś upewnić się, że faktycznie masz do tego prawo.
Co się stanie, jeśli nielegalnie używasz go jako magazynu i wybuchnie pożar?

Czy na pewno nikt inny nie musi mieć dostępu do pomieszczenia?
Jak dostanie się na dach lub do kominów?

Teraz do rzeczy:
Gdybym był jednym z innych właścicieli, powiedziałbym, że Ty jako następca poprzedniego właściciela zostaniesz obciążony za jego działania. Jeśli był to ukryty defekt, moim zdaniem powinieneś porozmawiać z sprzedawcą i domagać się przynajmniej części kwoty szkody. Moim zdaniem nie powinien on ingerować w statykę budynku.

Napisany przez StGe1973
BenniG pisze:
Teraz przejdźmy do sedna sprawy:
Gdybym był jednym z pozostałych właścicieli, powiedziałbym, że jako następca poprzedniego właściciela będziesz pociągnięty do odpowiedzialności za jego machinacje. Jeśli to było ukryte wada, moim zdaniem powinieneś porozmawiać z sprzedawcą i domagać się przynajmniej części kwoty odszkodowania. Moim zdaniem nie powinien on ingerować w statykę budynku.

Niestety, z prawnego punktu widzenia to nie jest możliwe. Sufit jest wspólnym mieniem, a nie odrębnym własnością. Jeśli ktoś miałby dochodzić odszkodowania od poprzedniego właściciela, to tylko wspólnota mieszkaniowa, jeśli faktycznie istnieje tam większa szkoda. Czy to rzeczywiście jest belka nośna, może ustalić tylko fachowiec lub rzeczoznawca.

Oczywiście ten pokój zdecydowanie nie powinien być używany jako miejsce do przechowywania. Jeśli nie został on przypisany jako odrębna własność mieszkania, to jest wspólną własnością, co oznacza, że oficjalną drogą jest wynajem lub zakup od wspólnoty mieszkaniowej.

Ale zawsze obowiązuje zasada gdzie nie ma powoda, tam nie ma sędziego: Jeśli naprawdę nikt inny nie ma tam dostępu, nikogo nie będzie obchodziło, że to miejsce jest używane jako magazyn. Oczywiście w żadnym magazynie nie powinno się przechowywać łatwopalnych materiałów, takich jak benzyna itp....

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata