Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: zainwestować w umowę oszczędnościową

Napisany przez ADMCI4
W ciągu ostatnich miesięcy zauważyłam, że zazwyczaj zostaje mi około 100,- euro, które mogłabym na przykład zainwestować w plan oszczędnościowy. Oprocentowanie na tradycyjnym książeczkowym koncie oszczędnościowym jest obecnie tak niskie, że ta forma lokaty się nie opłaca. Kto zna się na tzw. planach oszczędnościowych? Zauważyłam, że oprocentowanie i premia na koniec okresu trwania są czasami bardzo różne. Jestem nieco przytłoczona porównywaniem wielu ofert i byłabym wdzięczna za Wasze doświadczenia. Dzięki & pozdrowienia Anna2345

Napisany przez JuergenB
Cześć Anna2345, praktycznie każdy dostawca oferuje formę oszczędności (bank, ubezpieczyciel, fundusz, spółki inwestycyjne itp.). Najpierw trzeba sobie jasno uświadomić, czy chcesz oszczędzać przez krótki, ograniczony czas, czy może na dłuższy okres. Następnie pojawia się pytanie, jak dostępne musi być to pieniądze. Im lepsze warunki planu oszczędnościowego, tym trudniej jest uzyskać dostęp do pieniędzy. To jest zrozumiałe, jeśli weźmie się pod uwagę, że pieniądze potrzebują czasu na pracę. Jeśli więc dostawca musi stale spodziewać się wypłacenia pieniędzy z oszczędności, może inwestować tylko krótkoterminowo i osiągać tylko niewielkie stopy zwrotu. Jeśli chodzi o oszczędzanie, czyli długoterminową budowę kapitału, opłaca się wybrać formę inwestycji średnio- i długoterminowej. W tym segmencie szczególnie spółki inwestycyjne oferują dość atrakcyjne oferty.

Napisany przez PI112
Cześć Anna, Najważniejsze przed zawarciem planu oszczędnościowego jest to, abyś była sobie jasna, kiedy ewentualnie chciałabyś dysponować pieniędzmi, wtedy określa się zawartość umowy. Po drugie, chodzi o relację szans i ryzyka. Dopiero gdy podejmiesz decyzję, co jest dla Ciebie sensowne, można powiedzieć, co jest najbardziej rozsądne. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez Kaiser58
Cześć, dołączam do poprzednika. Po pierwsze, musisz wiedzieć, czy będziesz potrzebował tych pieniędzy, jeśli zepsuje ci się pralka lub samochód. Jeśli nie, możesz śmiało zdecydować się na długoterminową lokatę (lokata terminowa). Przynosi ona większe zyski, ale nie będziesz mógł uzyskać dostępu do swoich pieniędzy, lub jeśli będziesz je pilnie potrzebował, będzie to kosztowne. Ja osobiście zawsze mam trochę wolnych pieniędzy miesięcznie, ale od czasu drogiej naprawy samochodu trzy lata temu jestem ostrożniejszy i dlatego ulokowałem moje pieniądze jako depozyt terminowy. Po długim namyśle zdecydowałem się pójść do Bank of Scotland. Ważne dla mnie było to, aby otrzymać wysoki oprocentowanie przy jednoczesnym zapewnieniu bezpieczeństwa. Otrzymuję 2,5% odsetek, a moje środki są objęte brytyjskim systemem gwarancyjnym depozytów (a Wielka Brytania raczej nie zbankrutuje)... Mogę polecić Bank of Scotland. W przeciwnym razie powiem tylko: dokładnie wszystko przeczytaj, a już się uda. Bank of Scotland - konto oszczędnościowe Banku Szkocji Pozdrowienia Gerd K.

Napisany przez ADMCI4
Jeśli nie chcesz zobowiązywać się na długo, ważne jest na przykład sprawdzenie, czy bonus jest wypłacany dopiero pod koniec całego okresu trwania.

Napisany przez StingRay68
Właściwie już wszystko ważne zostało powiedziane. Pytania, które trzeba wyjaśnić, to: - Czy pieniądze muszą być dostępne w krótkim terminie? - Czy istnieją inne oszczędności na wypadek nagłej potrzeby? - Jak duże powinno być zabezpieczenie kapitału? - Czy chodzi o średnio- lub długoterminową umowę oszczędzania? - Jak ważna jest wysokość zwrotu z inwestycji? Dopiero gdy te pytania zostaną wyjaśnione, można wydać odpowiednią rekomendację. Warto również zajrzeć na stronę Sparer-Gilde.net w kontekście oszczędzania ratami. Jednak tutaj chodzi głównie o budowę kapitału średnioterminowego.

Napisany przez the_duke
Cześć muszę przyznać StingRay68 rację, wszystko zostało już w sumie powiedziane na ten temat. Zawsze występuje magiczny trójkąt inwestowania w aktywa: bezpieczeństwo / ryzyko / płynność. Wszystkie trzy cele są ze sobą konkurujące. Wszystko zależy od twoich osobistych celów, jakie chcesz osiągnąć poprzez umowę oszczędnościową. Jeśli chcesz np. bezpiecznie ulokować pieniądze, poleciłbym ci umowę oszczędnościową w jakimś banku. Jeśli jesteś trochę bardziej ryzykowny, to poleciłbym ci plan oszczędzania w funduszach, które możesz także zawrzeć w każdym banku. Ważne jest tylko, aby zacząć oszczędzać w młodym wieku. Na naszej stronie: Efekt składany Inwestowanie z zyskiem Oszczędzanie inwestowanie w akcje, lokaty, rachunki oszczędnościowe Stworzyliśmy interesujące porównanie dotyczące efektu składanego. Może to być dla ciebie interesujące? Pozdrawiam

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata