Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Sens mojej umowy oszczędnościowej na zakup nieruchomości

Napisany przez DavidB
Byłoby miło, gdybym mógł usłyszeć Wasze opinie, zanim podejmę decyzję ????

Pięć lat temu podpisałem umowę oszczędnościową na cele mieszkaniowe, głównie ze względu na pracownicze świadczenia opłacane przez mojego pracodawcę. Kwota oszczędności wynosi 20 000 €, a obecnie wpłacono tylko 2 500 €. Jest to produkt Classic N oferowany przez LBS Hessen Thüringen. Tutaj znajdziesz szczegółowe informacje na temat Classic N: https://www.google.com/url?sa=t&rct=...sGVkLkoLUGqohA Wiem, że pobierana jest pewna opłata w przypadku wypłaty pieniędzy przed czasem.

Mam 30 lat, obecnie zarabiam 3 800 € brutto i obecnie tylko inwestuję swoje pieniądze w ETF-y. Jeśli zdecyduję się zlikwidować umowę oszczędnościową, wykorzystam pracownicze świadczenia na rzecz moich ETF-ów.

Co myślicie?

Pozdrowienia

Napisany przez bruno68
Oto, DavidB,

Pozwólmy teraz sobie na bzdury!

Zacznijmy!

Kto cię kiedyś nauczył o budowaniu majątku? Na pewno nikt!

Ponieważ istnieją trzy dopłaty od państwa:

a) 43 € rocznie na oszczędności budowlane VL
b) 70 € rocznie na oszczędności budowlane VL, aby uzyskać dopłatę w wysokości 700 € miesięcznie
c) 80 € rocznie na oszczędności VBL, dla kwoty oszczędności w wysokości 480 €, urząd skarbowy zwraca 80 € jako dopłatę rocznie podczas rozliczenia z podatku dochodowego

Ale to nie ma nic wspólnego z pracodawcą dla uzgodniona dopłata wyłącznie dla konkretnych produktów! Minimalny okres trwania to 7 lat, z czego 6 lat jest składane, a 1 rok pozostaje w spoczynku, po czym jest wypłacane!

Jak łatwo zauważyć, straciłeś niemal 800 € w dopłatach! Jednak nic nie zaoszczędziłeś w prawdziwym znaczeniu! Powinieneś tylko porównać stan swojego konta z saldem konta oszczędnościowego! Z reguły porównanie to zakończy się kwotą 0 €!

Włożyłeś swoje środki w ETF-y i wykorzystałeś przynajmniej kwotę wolną od podatku w wysokości 801 €, ale w tym roku prawdopodobnie zostanie na to nałożona 25% opłata od zysku.

Dodatkowo, przywilej emitenta wygasa pod koniec 2021 roku, bezpośredni zakup u emitenta!

Znajdź kogoś, kto pomoże ci zrealizować strukturalny budowę majątku, ale ta osoba nie nazywa się doradcą finansowym i nie oferuje planowania majątku ani doradztwa finansowego, ponieważ te pojęcia nie istnieją prawnie! I tak jest od 1977 roku, uchwalone przez BverfG w 1980 roku!

Niestety, płatność za dodatkowe kursy w dziedzinie finansów nie jest przewidziana!

Scire volunt omnes, mercedem solvere nemo. = "Wszyscy chcą wiedzieć, ale nikt nie chce płacić." - Cytat z dzieł rzymskiego poety Juwenaliego

Scripta manent. = „Tylko napisane pozostaje.“ // Udowodnij, co było omawiane!

Bruno68

Napisany przez 2titan1981
Masz 5 lat wpłaconych 40 € do planu oszczędnościowego budowlanego poprzez pracodawcę. Razem to będzie 2400 € plus odsetki. Za dwa lata plan osiągnie termin blokady i wtedy będziesz mógł wyjąć pieniądze. Musisz jednak przedstawić cel wzięcia kredytu mieszkaniowego, ja bym pozostawił umowę w spoczynku i porozmawiał z twoim doradcą bankowym, aby potwierdził, że pieniądze zostały właściwie wykorzystane.Wtedy zajmę się funduszem VL, który ci odpowiada i tam wpłacę VL.To wszystko.Co do innych respondentów, jeśli nie otrzymasz odpowiedzi na pytanie, warto je zignorować.

Napisany przez Patrick95
Vermögenswirksame Leistungen można wypłacić w każdej chwili z konta oszczędnościowego mieszkaniowego lub w inny sposób zakończyć oszczędzanie. Tylko oszczędności pracownicze oraz premia budowlana zostałyby zwrócone do Urzędu Skarbowego, jeśli nie byłyby wykorzystane na cele mieszkaniowe, jednak istnieją wyjątki, jeśli konto oszczędnościowe zostało otwarte przed ukończeniem 25 lat. Innym ograniczeniem jest to, że zwykle istnieje tylko możliwość inwestowania w fundusze ETF związane z ubezpieczeniem. Plan oszczędnościowo-inwestycyjny musi być prowadzony przez bank, który zazwyczaj oferuje jedynie Fundusze inwestycyjne, co nie jest koniecznie gorsze. Innym aspektem jest to, że konto oszczędnościowe mieszkaniowe zawsze może być przydatne, ponieważ ułatwia uzyskanie kredytu w stałej stawce procentowej. Ponadto istnieje możliwość ubiegania się o premię mieszkaniową, która wynosi do 70 euro rocznie dla singli i nawet do 140 euro dla osób żonatych.

Napisany przez 2utopus
W ekonomii istnieje również okres wstrzymania - w przeciwnym razie trzeba zwrócić państwowe wsparcie (dopłatę do oszczędności pracowniczych) w wysokości do 43€ rocznie.

Przy planie oszczędzania w funduszach trzeba uważać, aby nie był droższy niż wsparcie - opłaty w wysokości 5% prowizji za wejście na rynek/maintenance account/depozyt mogą szybko dorosnąć do kilkudziesięciu euro.

Plany oszczędnościowe w ETF są trudne do znalezienia w tej dziedzinie - ale istnieje 2-3 dostawców - i tutaj również nie jest to bezpłatne - trzeba zastanowić się, czy warto się tym zająć.

Napisany przez DavidB
utopus pisze:
W ekonomii istnieje również okres minimalnego trzymania - w przeciwnym razie trzeba zwrócić państwową dotację (Zasiłek pracowniczy Pracownika) w wysokości do 43 €/rok.

Tak, ale chyba nigdy nie otrzymałem zasiłku pracowniczego, przynajmniej z tego, co wiem. Google mówi: Warunkiem otrzymania tego wsparcia państwowego jest to, że dochód podlegający opodatkowaniu za rok oszczędzania mieści się w ustawowo określonych limitach. Obecnie wynoszą one dla oszczędzania na cele mieszkaniowe 17 900 euro dla osób samotnych. Zawsze przekraczałem ten limit.

Napisany przez DavidB
Patrick95 pisze:
Możesz w każdej chwili wypłacić oszczędności z planu oszczędnościowego, czyli inaczej rzecz biorąc zlikwidować plan oszczędnościowy. Tylko, jeśli nie wykorzystasz oszczędności na cele mieszkaniowe, premia oszczędnościowa pracownicza i premia budowlana zostaną zwrócone do urzędu skarbowego, ale istnieją wyjątki, jeśli plan oszczędnościowy został zawarty przed ukończeniem 25 lat. Inną kwestią jest to, że możliwość inwestowania oszczędności w fundusze ETF jest ograniczona. Musi to być plan oszczędnościowy inwestycyjny przez bank, a te zazwyczaj nie oferują funduszy ETF, a jedynie fundusze, co nie jest koniecznie gorsze. Inną korzyścią jest to, że zawsze można wykorzystać plan oszczędnościowy, który ułatwia uzyskanie kredytu na stałą stopę procentową. Poza tym, można ubiegać się o premię budowlaną, która wynosi kolejno dla singla do 70 euro rocznie i dla małżeństwa nawet 140 euro.

Dziękuję za Twoją odpowiedź. Premii budowlanej nie otrzymam, ponieważ: Premia budowlana jest ograniczona przez limity dochodowe. Dla osób samotnych ten limit od stycznia 2021 roku wynosi 35 000 euro rocznie. Ja zarabiam 50,000 euro rocznie brutto z premią.

Co do korzystnego kredytu to prawda, ALE mam umowę z sumą oszczędnościową w planie oszczędnościowym w wysokości 20 000 euro i kredyt będzie gotowy do wypłaty dopiero od 10 000 euro. Obecnie na koncie mam około 2500 euro. Nie mam zamiaru znacząco zwiększać miesięcznej kwoty oszczędnościowej.

Napisany przez C. Andreas
Cześć,

na ile widzę, masz stawkę 40%, czyli musisz wykazać około 8 000 euro salda, aby uzyskać gotowość alokacyjną. Kwota oszczędności na cele kapitałowo-odsetkowe wynosi 20 000 euro, co jest zbyt wysoką sumą na czyste oszczędzanie w ramach planu VL. Dlatego byłoby sensowne podzielić tę kwotę na 10 000 euro z saldem i 10 000 euro z saldem wynoszącym 1 euro, co przyspieszy proces alokacji. Wówczas będziesz mieć opcję uzyskania kredytu hipotecznego oprocentowanego 1,15% w obszarze bez zabezpieczenia, co oznacza, że Twoje dochody są wystarczające, aby go ubiegać się. Jeśli nie chcesz skorzystać z kredytu hipotecznego, wtedy po prostu wycofasz swoje saldo, które jest dostępne do dowolnego wykorzystania.
Gdy korzystasz z kredytu hipotecznego, pośrednik potwierdza Ci, że środki zostaną wykorzystane na cele mieszkaniowe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata