Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie, niewiele własnych środków, konkretne życzenie mieszkania

Napisany przez PeterB84
Cześć,

chcielibyśmy kupić nowe mieszkanie na własność.

Nasze wspólne miesięczne wynagrodzenie netto wynosi prawie 5000 euro. Spodziewamy się awansów, ale oczywiście nie spodziewamy się znacznego wzrostu pensji.

Pożądane mieszkanie kosztuje 580 000 euro (wliczając 2 miejsca parkingowe). Nie ma opłat pośrednika.

Możemy pokryć koszty zakupu z kapitału własnego. Jednak nie mamy nic więcej.

W rozmowie wstępnej z bankiem powiedziano nam, że finansowanie w zasadzie nie stanowi problemu, ponieważ oboje jesteśmy urzędnikami państwowymi. Po rozmowie jednak nie stałem się o wiele mądrzejszy. Na przykład w ogóle nie wspomniano o ewentualnym wsparciu ze strony KfW. Umówiliśmy się na kolejne spotkanie z doradcą jednego z dużych kredytodawców hipotecznych. Chciałbym zadać pytanie tutaj, aby uzyskać trochę więcej informacji.

Czy uważacie, że finansowanie jest realistyczne i wykonalne?
Czy warto mieszać kredyt bankowy z finansowaniem KfW? Budynek mieszkalny spełnia standard 55.

Jeśli nie dostarczyłem wystarczająco informacji, proszę po prostu zapytać.

Pozdrawiam

Napisany przez tomy778
Interesujące byłoby Wasze wiek i czy planujecie jeszcze dzieci.

Zakładając, że 580 000€ finansujecie z oprocentowaniem 1,5%, plus 2,5% spłaty kapitału, roczne obciążenie wynosiłoby około 23 200€, a miesięcznie 1950€. Do tego dochodzą koszty dodatkowe w wysokości 300-400€.

Więc ogółem, z prądem i wszystkim 2500€ miesięcznie na mieszkanie, czyli 50% dochodu.

Teoretycznie wykonalne, ale decyzję musicie podjąć sami. Nie znam Waszego stylu życia.

Czy macie jeszcze jakieś otwarte kredyty?

Napisany przez Muenchner82
Jako urzędnik zawsze sprawdź również w BBBanku. W zeszłym roku dostałem tam bardzo korzystne warunki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata