- ndz maja 02, 2021 4:30 pm
Cześć wszystkim na forum! Właśnie zarejestrowałem się tutaj, aby móc skorzystać z zgromadzonej wiedzy wszystkich członków. Rozważam budowę domu wielorodzinnego, ponieważ: 1. chciałbym zamieszkać w nim w pięknym mieszkaniu, 2. chciałbym wynająć pozostałe lokale. O mojej osobie: Mam 30 lat i założyłem firmę 1.01.2019 r., która stale się rozwija. Posiadam już trzypiętrowy budynek mieszkalny około 25 km od Kolonii, który jest w pełni wynajęty. Jego dochody przewyższają wszelkie koszty (fundusze rezerwowe, naprawy itp.) o około 1200€ miesięcznie - pomijając podatek. Teraz mieszkam w Górnej Bawarii za 1065€ miesięcznie z opłatami. Myślę o inwestycji... Chciałbym więc mieć jeszcze inne mieszkania, ponieważ nauczyłem się już wiele o wynajmie (na początku popełniłem prawie każdy możliwy błąd w wieku 25 lat, teraz jestem jednak bardzo dobrze zorganizowany). Mój problem polega na tym, że jestem samozatrudniony i nie zarabiam jeszcze aż tak dużo. Płacę czynsz, żyję z tego. Samochód, telefon i takie rzeczy opłacam z firmy... Mimo to wciąż nie jestem zbyt pewny, czy powinienem udać się do banku żądać finansowania. Moje własne środki finansowe nie są obecnie zbyt obfite (5k), ale spłaciłem już 45k z zapisanej hipoteki na mojej pierwszej nieruchomości. Chciałbym zbudować od razu ośmiopiętrowy budynek mieszkalny wraz z działką i możliwie wysoko go sfinansować. Moje własne środki finansowe wystarczą jedynie na część do własnego użytku (1 mieszkanie). Jak powinienem sensownie postępować? Biorąc pod uwagę sumę 1 mln lub więcej, myślę, że już nie chodzi o moje szczegóły osobiste, ale raczej o to, czy obiekt się opłaca. Proszę, dajcie znać, co Wam przychodzi do głowy. Chętnie przyjmuję również krytykę czy wskazówki.