Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy

Napisany przez BvBPlayaz
Cześć
Ja i moja żona oraz 2 dzieci w wieku 1 i 4 lat.
Chcielibyśmy zaciągnąć kredyt budowlany w wysokości 267348 euro, nasze pytanie brzmi, czy jest to możliwe, ponieważ mamy już 1 kredyt ratalny w wysokości 80000 euro z jedną miesięczną ratą w wysokości 837 euro.
Nasze miesięczne dochody wynoszą 3979 euro.
Z góry dziękujemy

Napisany przez 2utopus
Czy dochód gospodarstwa domowego jest brutto/netto z/nie z dodatkiem na dzieci?
Ile zalega jeszcze do spłacenia z kredytu ratalnego? (80 000 euro na kredyt ratalny to już spora suma ...)
Jakie są wasze obecne miesięczne koszty (opieka nad dziećmi/brak czynszu...)?
Ile macie lat - dlaczego do tej pory gromadziliście jedynie negatywny kapitał własny - czy rzeczywiście planujecie budowę czy zakup istniejącej nieruchomości?
Czy posiadasz już działkę?

Napisany przez BvBPlayaz
Przychód gospodarstwa domowego wynosi 3974 euro netto z dodatkiem dziecięcym.

Płacimy 837 euro raty za kredyt i 800 euro czynszu.

Działka i Dom są w cenie 267348 euro.

Mam 40 lat, a moja żona 39 lat.

Wcześniej mieliśmy wiele zobowiązań do spłacenia, dlatego nie udało się zaoszczędzić żadnego kapitału własnego.

Mamy jednak umowę oszczędnościowo-budowlaną, która będzie częścią naszego finansowania.

Napisany przez florianmeier
Zasadniczo zaleca się brak długów i 20% wkładu własnego.

Moim zdaniem finansowanie jest trudne przy dochodzie netto trochę powyżej 2 tys. euro po odliczeniu długów i bez dodatkowego wsparcia finansowego.

Napisany przez bruno68
Również BvBPlayaz,

Przy dochodzie netto 4 000 €, wchodzi w grę zgodnie z § 850c Kodeksu postępowania cywilnego dla gospodarstwa domowego składającego się z 4 osób!

Wszystko powyżej 3 613 € jest podlegające zajęciu, w Państwa przypadku około 361 €, plus 696 € = 1 057 €.

Wynajem by zniknął, ale pozostałe 837 € nie, chociaż spłacają Państwo rocznie 12%, czyli 1% miesięcznie! Ważne jest, ile lat już minęło! Musieliby Państwo płacić około 9 lat

Państwa problem dotyczy tego, że obiekt jest dość tani, ale długi sprawiają, że nie jest to finansowalne, przynajmniej dopóki brakuje tych rat w wysokości 837 €!

Książka pieniężna może pomóc w znalezieniu i zmniejszeniu pożeraczy gotówki! To pomoże Państwu zobaczyć rzeczywistą kwotę dostępną do dyspozycji.

Nie ma innego sposobu niż spłacenie obecnych długów, a dopiero potem zaplanowanie swojego własnego mieszkania.

bruno68

Napisany przez KingRollo
Myślę, że brakuje jeszcze wielu danych, takich jak obiekt do sfinansowania, koszty dodatkowe zakupu, limit obciążenia hipotecznego, rodzaj zatrudnienia, jaki plan oszczędnościowy budowlany, itp.

Nie chcę nikogo urazić, ale jako bank myślałabym, jak ktoś zarabiający tyle co miesięcznie i mający tak wysoki kredyt ratalny (na co on mógł być), będzie spłacał tak wysoką pożyczkę. Jeśli ktoś musiał sobie wcześniej zaciągnąć tak wysoki kredyt ratalny, to znaczy, że wcześniej oczywiście żył ponad swoje możliwości. Wiem, że teraz można sfinansować wszystko, od tostera do telewizora. Moje motto zawsze brzmiało: finansować można tylko nieruchomość lub ewentualnie w razie potrzeby samochód. Wtedy żyje się znacznie spokojniej, można dobrze spać pomimo kredytu. I bardzo istotne, można względnie bez problemu otrzymać kredyt (w rozsądnym zakresie) po dobrym oprocentowaniu.

Mój wniosek: Najpierw pozbyć się długów.

Napisany przez BvBPlayaz
Hallo

W kwocie 267 000 euro zawarte są wszystkie koszty budowy, wraz z kosztami związanymi z budową, a także działka i Dom, który musiałby zostać sfinansowany.

Pojawia się pytanie, czy jest to możliwe przy jednym bieżącym kredycie. Pomyliłem się co do wysokości - kredyt wynosi 68 691 euro, który jest spłacany miesięcznie w ratach w wysokości 837 euro.

Jesteśmy w posiadaniu umowy oszczędnościowej z kwotą kredytu budowlanego 20 000 euro.

Napisany przez 2utopus
Podczas budowy często jeszcze pojawiają się luki - czy to dodatek od poziomu gruntu - czy pod klucz (czyli zamknięte - ale często bez wykończenia wnętrz) - albo może chcesz dodać nową kuchnię/garaż/carport/zewnętrzne instalacje ... 69t€/837€ to nadal około 7 lat (z odsetkami prawdopodobnie więcej) - a przy budowie domu występują dodatkowe koszty - dlatego warto ustalić tylko czynsz od zimnej stawki minus fundusz remontowy dla domu. Przy wieku 40 lat pozostaje około 27 lat do emerytury - co oznacza średnio 824€ miesięcznie do spłacenia + dodatkowe obciążenia odsetkowe (np. na początku 445€ miesięcznie przy 2% odsetkach). Ile oszczędności już znajduje się na koncie oszczędnościowym na cele mieszkaniowe - kiedy będzie on gotowy do przydzielenia? (Ale tak naprawdę to szaleństwo oszczędzać prawdopodobnie z oprocentowaniem 0,X% i jednocześnie spłacać kredyt z oprocentowaniem X%.)

Napisany przez BvBPlayaz
Cześć

Koszt w wysokości 267 000 euro obejmuje wszystkie koszty, ponieważ jest to Dom prefabrykowany.

Wszystkie koszty, w tym także na zewnętrzne tereny i remont, są pokryte.

Ponieważ mamy gwarancję ceny, nie ma dodatkowych kosztów związanych z finansowaniem budowy.

Napisany przez NaTwoim13
Nie rozumiem, dlaczego nie dostarczają mi - jak poproszono - pełnych danych, zamiast tylko połowy danych.

Czyżbyśmy nie mogli tego zrobić, ale na co to wszystko ma wyjść???

Czasami naprawdę można zwariować. Masz konkretną prośbę, a oni nie mogą/nie chcą spełnić podstawowych warunków, zamiast tego chcą (dotyczy to wszystkich, którzy z pewnością chcieliby to zrobić, ale w sposób praktyczny po prostu nie mogą) otrzymać tutaj anonimową pomoc!

Napisany przez Elex85
Zastanawiam się, co tu można zrobić, aby pomóc!?
Za 267.000€ nie zbudujesz nawet domu z działką, nawet w najgłębszym lesie bez infrastruktury.
To prawdopodobnie oferta przynęty, żeby podpisać umowę, a potem doliczane są jeszcze kwoty w setkach tysięcy, ponieważ brakuje połowy usług i nie przeczytało się opisu robót budowlanych.
Do tego jeszcze 70.000€ długu, ktoś tu z powodzeniem próbował wykopać sobie swoją własną finansową mogiłę.
Brakuje mi słów na takie rozważania... zaraz można umówić się na spotkanie z doradcą finansowym i ogłosić upadłość.

Napisany przez tomy778
Tak jest. Czasy się zmieniły. Ceny budowlane zostały podwyższone u wielu osób od 1.5. o 4-5%. Drewno jest drogie, ale także wszystkie inne materiały budowlane. To jest czysta oferta wabikowa, takie rzeczy najlepiej w ogóle nie finansować. Z długami do tego, bankructwo osobiste zostanie ogłoszone najpóźniej w trakcie budowy.

Napisany przez florianmeier
Koszty nieruchomości + 2.500 EUR za metr kwadratowy powierzchni mieszkalnej + 10 tys. EUR na tereny zewnętrzne powinny obecnie stanowić absolutne minimum. Za tę cenę otrzyma się standard mieszkań socjalnych. Niskie oferty należy traktować ostrożnie.

Napisany przez RefleXx
BvBPlayaz pisze:
Cześć

Koszty w wysokości 267 000 euro obejmują wszystkie wydatki, ponieważ jest to Dom prefabrykowany.

Wszystkie koszty są uwzględnione, w tym pieniądze na zagospodarowanie zewnętrznych terenów i prace renowacyjne.

Dzięki gwarancji cenowej nie powinny pojawić się dodatkowe koszty podczas finansowania budowy.

Moje osobiste odczucie.
W ofercie nigdy nie zawarte są wszystkie koszty, zatem ważne jest sprawdzenie, co nie zostało uwzględnione.

Czy przyłącza domowe na prąd, wodę i ewentualnie gaz rzeczywiście są dostępne?
Czy istnieje również przyłącze kanalizacyjne?
Czy prace ziemne wraz z utylizacją są wliczone czy pojawią się dodatkowe koszty?
Podana kwota obejmuje płytę fundamentową, a wykopy prawdopodobnie mieszczą się w jej ramach, ale nadal może wystąpić konieczność usunięcia kilku metrów sześciennych gruzu.
Czy wyposażenie od dewelopera jest rzeczywiście wystarczające? Czasami ogranicza się to do lampy, jednego przełącznika i jednego gniazdka elektrycznego na pokój. W pomieszczeniu gospodarczym jest to w porządku, ale dla salonu może być to trochę niewystarczające.
Jak wyglądają łazienki?
Jak podaje deweloper podłogi, ściany i sufity?
Czy kuchnia jest dostępna i zaplanowana?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata