Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Kryteria opodatkowania umów emerytalnych

Napisany przez ADMCI4
Cześć, mam zamiar w przyszłości podpisać umowę na rzecz mojego funduszu emerytalnego. Jednak jeszcze nie wiem dokładnie, na jaki model planowania emerytalnego się zdecyduję. To zależy między innymi od tego, jak funkcjonują te modele pod względem podatkowym. Czy w ogóle występują jakieś podatki, i jeśli tak, czy muszę je płacić od składek na ubezpieczenie czy później od zysku? Pozdrowienia, Holger

Napisany przez PI112
Cześć Holger, prosta odpowiedź na początek. Składki na ubezpieczenia nie podlegają opodatkowaniu, możesz ewentualnie odliczyć je podatkowo (np. w przypadku zawodowego funduszu emerytalnego lub Riester). Przy wypłacie istnieje kilka różnych wariantów. Czysta prywatna emerytura bez państwowej pomocy finansowej jest później korzystniejsza pod względem podatkowym. Oznacza to, że jeśli wypłacisz zgromadzoną kwotę jednorazowo, to zależy to od okresu trwania umowy i twojego wieku w momencie wypłaty. Jeśli umowa trwała co najmniej 12 lat i wypłata następuje po 60. urodzinach, tylko połowa zysków podlega opodatkowaniu. Innymi słowy, jeśli wpłacono ogółem 20 000,00 €, a do wypłaty ma dojść 30 000,00 €, to tylko 5 000,00 € musi być podane w zeznaniu podatkowym. Jeśli jeden z warunków nie zostanie spełniony, cały dochód będzie podlegał opodatkowaniu (podobnie jak w innych umowach oszczędnościowych, ale niezależnie od okresu trwania). W przypadku wypłaty jako renta dożywotnia podlega opodatkowaniu tylko udział zysków. Oznacza to, że otrzymujesz emeryturę w wysokości 500,00 € miesięcznie od 65 roku życia, z czego należy podać 18%, czyli 90 € w zeznaniu podatkowym. Inaczej jest w przypadku wcześniej wspomaganych wariantów (np. w przypadku BAV jesteś zwolniony z podatków i składek na ubezpieczenia społeczne), gdzie cała kwota lub cała renta musi być opodatkowana. Na pierwszy rzut oka może to brzmieć mniej korzystnie, lecz ja osobiście zakładam, że jako emeryt będzie miał niższą stawkę podatkową niż obecnie. Składki na ubezpieczenia społeczne zaoszczędzasz w każdym przypadku. Liczby dotyczące wartości na koniec okresu trwania umowy i renty są oczywiście wybrane tylko w celach ilustracyjnych, a dokładne kwoty należy uwzględnić długość umowy, składki itp. Te liczby służą wyłącznie jako ilustracja postępowania podatkowego. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez ADMCI4
Holger pisze: Cześć, mam zamiar w najbliższej przyszłości podpisać umowę na rzecz mojej emerytury. Nie jestem jednak pewien, na jaką konkretnie formę emerytalną się zdecyduję. To zależy między innymi od tego, w jaki sposób te modele emerytalne funkcjonują pod względem podatkowym. Czy w ogóle są naliczane podatki, a jeśli tak, czy muszę je zapłacić od składek na ubezpieczenie czy dopiero później od zysków? Pozdrowienia, Holger
W przypadku mojej emerytury Riester prawdopodobnie będę musiał zapłacić zwykły podatek dochodowy, gdy ją otrzymam. Nie jestem jednak pewien, czy tak działa we wszystkich formach inwestowania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata