Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Rekomendacja planu oszczędnościowego

Napisany przez Silvia
Cześć,

zazwyczaj przeszukuję Internet w poszukiwaniu ofert wszystkich banków i zawsze udawało mi się coś znaleźć, choć czasami to trwało. Tym razem jednak naprawdę nie ma niczego. Szukam po prostu planu oszczędnościowego, który przyniesie więcej niż 0,2%. Miałam już kilka planów oszczędnościowych, ostatni wygasł w tym miesiącu. W każdym miejscu otrzymuję informację od banku, że ten plan oszczędnościowy nie jest już dostępny, co było oczywiste przy oprocentowaniu 4,1%... Chciałabym po prostu nadal odłożyć swoje mizerne 30€, 40€, 50€ lub 100€ każdego miesiąca, ale chciałabym, żeby przynajmniej trochę na tym zyskać, w przeciwnym razie mogę od razu włożyć je do mojej skarbonki tutaj. Czy ktoś coś wie?

Pozdrowienia
Silvia

Napisany przez 2titan1981
Wciąż istnieją konta oszczędnościowe, które mogą przynieść nawet więcej niż 0,2% rocznie, a w połączeniu z lokatami także nieco więcej.

Pytanie brzmi, na co ma być przeznaczone to pieniądze? Wówczas można ewentualnie zaproponować alternatywy.

Napisany przez Silvia
Cześć titan 1981, Pieniądze nie są przeznaczone na nic konkretnego, regularnie oszczędzam drobne kwoty w różnych planach. Obecna wypłata zostanie przeznaczona na mój basen, który zaczęłam wykopywać :-) To był plan o stopie zwrotu 4,1%, co dało dodatkowe 1000 €. Niestety, taki plan już nie będzie dostępny. Więc gdy pieniądze zostaną wypłacone, zostaną przeznaczone na coś konkretnego... Pozdrowienia Silvia

Jeśli ma być użyte do odkładania na później, żeby sobie coś pozwolić, to wysiłek nie powinien być zbyt duży.
Jedynym planem oszczędnościowym, jaki przychodzi mi na myśl, to ten z Denizbank, od 50€ z oprocentowaniem 0,15% rocznie
lub po prostu konta oszczędnościowe w Europie do 0,4%.
W tej chwili inwestowałbym tylko tyle, ile potrzebuję na krótki okres. Resztę ulokowałbym w aktywa rzeczowe, z których wypływają dywidendy, i finansowałbym nimi drobiazgi, bo tam można jeszcze uzyskać 4% zwrotu.

Prawdopodobnie wkrótce na rynku pojawi się jakaś zmiana, więc wszystko może wyglądać zupełnie inaczej, ale nikt nie potrafi przewidzieć przyszłości, dlatego każdy sam kuje swoje własne szczęście i musi sam decydować, co uważa za słuszne. Trzeba przeprowadzić pewne przemyślenia, co by było, gdyby, i jakie jest jego zdaniem prawdopodobieństwo tego. Doradcy finansowi nie robią nic innego i zarabiają przy tym dużo pieniędzy, nie podejmując przy tym własnego ryzyka.

Napisany przez Silvia
Cześć titan1981,

dzięki za Twoje wskazówki, myślę, że znalazłem coś, chociaż to tylko 0,15%, ale

wraz ze wzrostem oprocentowania automatycznie rośnie, więc nadal można mieć nadzieję, a to jest nieskomplikowane :-)

[url]lokata[/url] terminowa, możliwość wpłacania/wypłacania pieniędzy w dowolnym momencie, 0,15% gwarancji najlepszego oprocentowania,

Minimalna wpłata 1€

Wystarczy tylko od czasu do czasu otrzymać wskazówkę, a to już działa, jeszcze raz dziękuję

Pozdrowienia

Silvia

Napisany przez 2utopus
W ofercie ING ETF-ów można rozpocząć oszczędzanie już od 1€ miesięcznie - bez opłat za transakcje.
Może to być ciekawe do zbadania?

Alternatywnie, można zastanowić się nad oszczędzaniem w ramach planu kapitałowego pracownika (VL-Sparen) albo oszczędzania w ramach programu oszczędności budowlanych (Bausparen).

Napisany przez Silvia
Cześć Utopus,

Dziękuję za Twoją odpowiedź.

Obecnie mam program oszczędnościowy w banku Degussa, gdzie na końcu dostanę dodatkowe 10% od wpłaconych pieniędzy.

Faktycznie przyjrzałem się ETF-om, ale nie do końca się zrozumiałem. Konta są bezpłatne, ale

trzeba zapłacić jakieś opłaty za transakcje, a wybór ETF-ów sprawił, że się pogubiłem, a dodatkowo

zawsze podkreślane jest, że kursy mogą się zmieniać, więc zrezygnowałem. Wydaje się, że jednak

bardziej pasuję do osób wygodnych, które poszukują oferty, w której wszystko jest jasne od A do Z, bez ryzyka :-)

Pozdrowienia

Silvia

W prawidłowym depozycie koszty są niskie lub wręcz darmowe. Ponadto oferowane są wyższe zwroty oraz dywidendy. Jednakże nie jest to najlepsza opcja, jeśli planuje się wypłatę co 5 lat i oczekuje, że zawsze będzie się na plusie.

Napisany przez Silvia
... dlatego wolę coś „stałego”, bo wtedy wiem, co mi z tego wyniknie, przynajmniej wiem, że przynajmniej wpłaty będą się zgadzać. Mój syn też inwestuje w ETF-y, sam chyba nimi zarządza, i zawsze sam wybiera co miesiąc. Powiedział mi też, że jeśli się za to wezmę, muszę się liczyć z wahaniem kursów. On jednak co miesiąc wkłada do ręki zupełnie inną kwotę niż ja. Dlatego chyba pozostanę przy starym sposobie. Ale dziękuję za szybkie odpowiedzi i wskazówki Pozdrowienia Silvia

Napisany przez ZehWeh
Jeśli chodzi o sztywne inwestycje, nie otrzymasz na nich zwrotu. Jeśli chcesz uzyskać zwrot w wysokości 5-7% rocznie, nie ma innego wyjścia niż inwestowanie w akcje/ETF-y.

To też nie jest takie skomplikowane. Poświęć na temat 1-2 tygodnie, a zrozumiesz większość kwestii.

Napisany przez 2utopus
Przy stopie oprocentowania 0,15% i inflacji 2%, roczny utrata siły nabywczej wynosi stałe 1,85% - czyli po 5 latach ok. 9,6% gwarantowanej straty zakupowej. (Ale oczywiście cyfry na wyciągu bankowym tego nie pokazują.)
Dla przykładu, MSCI-World-AllCountries osiągnął w dłuższym okresie średnio ok. 5% rocznie ponad stopą inflacji - czyli po 5 latach średni zysk siły nabywczej wynosił 27,6% - ale oczywiście nie jest to gwarantowane.
(Może także spaść).

W tego rodzaju plan oszczędzania w ETF nie należy inwestować pieniędzy, których będziemy potrzebowali w ciągu najbliższych 7-10 lat.

Napisany przez bruno68
Cześć Silvia,

Zgadzam się z tym, że inwestowanie powinno odbywać się tylko pieniędzmi, których się nie potrzebuje! Należy również uwzględnić horyzont czasowy inwestycji. Wystarczy otworzyć gazetę i przeczytać nekrologi. Teraz wydaje się, że nastały lata 30-te! Wystarczy prowadzić listę z wiekiem i płcią.

Wówczas otrzymuje się dwie rozkłady normalne Gaussa, raz dla mężczyzn i raz dla kobiet. Kobiety żyją o 10 lat dłużej niż mężczyźni.

Dlatego horyzont czasowy inwestycji kobiety powinien być dłuższy! A wejście w wiek emerytalny nie oznacza końca problemu, a staje się ono wręcz ważniejsze!

Zakładając, że jako kobieta trzeba planować do 90. roku życia, może to oznaczać nawet 65 lat trwania inwestycji! Pamiętaj, że Dom opieki będzie musiał być opłacany miesięcznie również w przyszłości!

Dlatego inwestycje nie powinny być planowane do emerytury, ale do śmierci!

Nie jest tak istotne, że w pierwszych 10 - 20 latach osiągane są duże zyski, ale 5 do 10 lat przed przejściem na emeryturę i potem, czyli kiedy ma się już zaoszczędzone 100 000 €!

W danej sytuacji pojawia się pytanie, jak oszczędzać? W czyste inwestycje finansowe, ubezpieczenia czy jakąś kombinację?

To decyduje o kwestiach podatkowych, czy lepsze jest opodatkowanie źródłowe czy wysokie koszty?

Oczywiście, pytanie o stawki netto czy brutto jest w zasadzie iluzją, ponieważ nie ma stawki netto! Roczne koszty administracyjne kosztują pieniądze, które trzeba płacić rocznie.
Pytanie brzmi inaczej: Jak się płaci! Poprzez potrącenie z salda czy bezpośrednią opłatę od VN?

Innym pytaniem jest to, że wielu wierzy w oszczędzanie na ETF-ach, czego nie potrafią udowodnić: Na ile partycypują w swoich ETF-ach w odpowiednim indeksie ETF-ów, ponieważ można uzyskać tylko od 1:1 do 4:1.

Spróbuj określić rzeczywistą wartość majątku ETF-a, najlepiej MSCI ETF-a, w którym reprezentowane są 600 firm! To już daje 7200 obliczeń, nawet przy obliczeniach kwartalnych pozostaje 2400 obliczeń. Następnie należy sprawdzić tytuły Ex Dividends, ile zostaje wypłacone akcjonariuszom!

Jak łatwo można zauważyć: Nikt nie pracuje za darmo, nawet ludzie, którzy pracują i handlują na ETF-ach, każdy musi być opłacany!

Lepiej poszukać specjalisty, który może Ci wszystko wytłumaczyć.

Bruno68

Specjalista chce dostać dodatkowo 1-2% z zainwestowanej kwoty.... lub 250€ za godzinę. Chętnie wymachuje certyfikatami. Osoba, której nie idzie najlepiej, nie ma z tego żadnych korzyści...

ale mowa jest tutaj o konsumpcji pieniędzy....

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata