Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Jak prawidłowo zainwestować 3000 euro?

Napisany przez Domi
Cześć Forum,
Jestem nowy tutaj, mam już 100€ na moim koncie Rubarb w tej aplikacji.
Teraz mam jeszcze 3000€ i zastanawiam się, czy powinienem zainwestować je w Rubarb czy nie.
Warto wspomnieć, że kompletnie nie mam pojęcia o takich sprawach.
Jak byście zainwestowali tę gotówkę poprawnie bez wiedzy?
Jestem gotowy podjąć pewne ryzyko, ale nie szukam szybkiego wzbogacenia się.
Dziękuję z góry.

Napisany przez ZehWeh
Jak inwestować pieniądze bez wiedzy? W ogóle nie!

Inwestuj tylko w rzeczy, które rozumiesz, w przeciwnym razie istnieje duże ryzyko poniesienia strat.

Istnieje wiele dostawców takich jak Rubarb, którzy po prostu tworzą dla Ciebie portfolio ETF, ale jednocześnie zabierają sobie swoją część. Innymi słowy, portfele można również dość łatwo samodzielnie skonstruować przez brokerów online tanio lub nawet za darmo.

Pożegnaj się też bardzo szybko z myślą, że można stać się bogatym z dnia na dzień. Tylko poprzez grę hazardową to możliwe, ale spośród 1000 osób, które to próbują, może uda się tylko jednej, pozostałe 999 traci swoje pieniądze. Inwestycja w ETF-y powinna być przeprowadzona z horyzontem czasowym wynoszącym co najmniej 5, a lepiej 10 lat, nie ma to również nic wspólnego z grą hazardową. Oczekiwana stopa zwrotu wynosi tu około 5-7% rocznie.

Temat nie jest tak trudny do zrozumienia, 1-2 tygodnie intensywnej nauki i ma się już podstawową wiedzę, aby móc zbudować własne portfolio. Dobrym blogiem na ten temat jest np. Finanzwesir.com lub Wertpapier-forum.de. Tam można uzyskać wiele informacji.

Napisany przez florianmeier
3.000 EUR można zostawić jako rezerwę na bieżącym koncie. Być może nawet do 10.000 EUR. Powyżej tej kwoty zacząłbym rozważać inwestowanie.

Napisany przez 2titan1981
Jeśli chcesz zainwestować pieniądze, czy upewniłeś się, że w razie czego pozostaną u Ciebie i nie będą musiały być wydane? Zabezpieczenie Twojej teraźniejszości aż do emerytury i po niej? Czy masz wystarczająco dużo pieniędzy, aby nie musieć wykorzystywać oszczędności awaryjnych z debetu, ale masz wystarczająco dużo pieniędzy, aby zastąpić samochód itp., jeśli to konieczne?
Kiedy wszystko jest zabezpieczone, możesz pomyśleć o inwestycjach

Napisany przez Domi
Cześć,
Najpierw dziękuję za wszystkie wasze odpowiedzi.
Myślę, że nie opisałem mojego pytania wystarczająco szczegółowo.
1. Tak, posiadam zabezpieczenie w postaci domu, samochodu i pewnej pracy.
2. Niestety, zawodowo nie mam czasu zajmować się tą kwestią z powodu braku czasu.
3. Jak już wspomniałem, nie oczekuję, że inwestując kilka tysięcy euro, stanę się bogaty.
Po prostu mam teraz nadwyżkę pieniędzy i chcę je ulokować tam, gdzie mogą przez kilka lat pracować i generować dodatkowy dochód.
4.
Na koncie mam około 5 tysięcy euro, ale te 3 tysiące, które mam teraz nadmiar, nie są mi potrzebne, dlatego chcę je jak najlepiej ulokować.

Napisany przez ZehWeh
Czy masz już rachunek maklerski w swoim banku? Jeśli tak, to w jakim?

1. Więc ubezpieczenie na życie do 67. roku życia wystarczające, dzięki któremu można kontynuować budowę swojego funduszu emerytalnego z własnych środków? To było pytanie, jeśli nie, twoje oszczędzanie mogłoby szybko się załamać, jeśli nie zajmowałeś się tym z przyczyn czasowych, jak wspomniano w punkcie 2, i wtedy stosunkowo szybko można byłoby odpowiedzieć na pytanie z punktu 1....
3. nikt tego nie chce, ale to nic nie da, jeśli traci się pieniądze z powodu punktów 1. i 2....
4. Jeśli 5 tys. zł na Dom, samochód i inne rzeczy ci wystarczą, to w porządku.

Jeśli twoje oszczędności wynoszą więcej niż 10 tys. zł na kilka lat, możnaby zająć się inwestycją generującą dochód. Ale wtedy trzeba też znaleźć czas na przeczytanie informacji, inaczej może się to wszystko obrócić przeciw tobie.....

Napisany przez Domi
Niestety nie mam konta brokerskiego,
Ale biorąc pod uwagę, że nie mam obecnie zbyt dużej wiedzy na ten temat... czy lepiej pozostawić to aplikacji Rubarb?
Mam stabilną sytuację zawodową, ponieważ pracuję w wojsku i zobowiązałem się na 25 lat.

Tak więc, czy zakończono ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy z odpowiednią polisą na śmierć? Jeśli się jest osobą niedostosowaną do wojska, wylatuje się z wojska przed 25 rokiem życia. Ale każdy jest kowalem swojego losu i każdy musi sam zdecydować, czy zostanie osobą niezdolną do wojska z powodu doświadczeń w misjach, itp. Nie będę już więcej nic mówić na ten temat.

Napisany przez ZehWeh
Możesz śmiało powierzyć swoje pieniądze Rubarbowi, to twoja decyzja, ale jak już mówiłem: Przekazanie komuś pieniędzy bez zrozumienia, co dana osoba właściwie z nimi robi, nie jest zbyt mądre.

Mówisz, że masz Dom. Czy kupiłeś go również na chybił trafił, czy dokładnie go przeanalizowałeś, zamówiłeś rzeczoznawcę, zapoznałeś się z tematem, porównywałeś ceny na rynku itp.?

Napisany przez 2utopus
Domi pisze:
Niestety nie mam żadnego depozytu,
Ale wyciągam wniosek, że jeśli teraz nie mam pojęcia.. lepiej zostawić to w aplikacji Rubarb, prawda?
Mam zapewnione dobre warunki zawodowe, ponieważ służę w wojsku i zobowiązałem się na 25 lat.

Depozyt można łatwo i zazwyczaj za darmo założyć - to nie powinno być problemem.
Ile opłat pobiera aplikacja Rubarb za twoje 3000 € inwestycji na początek, a potem przez, powiedzmy, 10 lat?

Jeśli np. zobowiązałeś się na 20 lat - co zrobisz mając 45 lat, gdy władze wojskowe już nie będą Cię chciały?
(I ile lat temu złożyłeś zobowiązanie?)

Polecam obejrzenie kilku filmów na YouTube od Finanztip lub Finanzfluss na temat ETF/Depot.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata