Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Finansowanie budowy z Schufą

Napisany przez ALXSBL
Niestety mam jeszcze 2 nierozwiązane wpisy dotyczące Vodafone w mojej Schufa ... i jedną zakończoną, ale również negatywną notatkę. Chcielibyśmy zakupić istniejącą nieruchomość, jest to wolno stojący Dom jednorodzinny. Kupno miałoby się odbyć prywatnie, a nie za pośrednictwem pośrednika. Sprzedająca chciałaby 150 000 euro za tę nieruchomość, my myślimy, że uda nam się sprowadzić cenę do 120 000 euro. Niemniej jednak, będzie jeszcze wiele do zrobienia w domu, chcielibyśmy uwzględnić wszystko w kredycie.

To oznacza, że potrzebujemy kredytu w wysokości 200 000 euro ze wszystkimi wydatkami. Mój chłopak ma świetną historię w Schufa, ale ma kredyt (samochodowy) w wysokości 16 600 euro. Niestety ma nową posadę od 15.03, ale otrzymał potwierdzenie od pracodawcy, że już przeszedł okres próbny. Jego dochód wynosi około 1350 euro. Ja mam stałą pracę i zarabiam około 1800 euro. Niestety brak wkładu własnego.

Mamy 3-letnią córkę. Obecnie płacimy 660 euro za czynsz plus 60 euro za prąd. Otrzymałam ofertę w wysokości 120 000 euro, niestety musielibyśmy przeprowadzić remont, więc byłoby to za mało, a miesięczna rata w tej ofercie wynosiłaby 1300 euro, co moim zdaniem jest zbyt wysokie, biorąc pod uwagę dodatkowo inne koszty.

Czy możliwe jest otrzymanie kredytu przy takich dochodach? Czy dla nas byłoby łatwiej, gdyby moje wpisy zostały oznaczone jako zakończone?

Mam nadzieję, że będą Państwo w stanie nam pomóc. Z góry dziękuję.

Napisany przez wbs
ALXSBL pisze:
Niestety mam 2 niezałatwione wpisy w Schufie od Vodafone ...
oraz jeden uregulowany, ale również negatywny wpis.

Chcielibyśmy nabyć istniejącą nieruchomość, jest to pojedynczy Dom jednorodzinny. Zakup miałby zostać dokonany prywatnie, bez pośrednictwa agencji nieruchomości.
Sprzedawczyni chciałaby uzyskać 150 000 euro za tę nieruchomość, my natomiast uważamy, że możemy obniżyć cenę do 120 000 euro.

Konieczne będzie jednak pewne prace przy domu, chcielibyśmy uwzględnić wszystko w kredycie.

Oznacza to, że potrzebujemy kredytu w wysokości 200 000 euro ze wszystkimi kosztami. Mój chłopak ma świetną historię w Schufie, ale ma kredyt (samochodowy) w wysokości 16 600 euro.
Niestety, zaczął nową pracę od 15.03.
Jednak od pracodawcy otrzymał potwierdzenie, że przetrwał okres próbny. Jego dochód wynosi około 1350 euro.
Ja pracuję na czas nieokreślony i zarabiam około 1800 euro.
Niestety brak kapitału własnego.

Mamy trzyletnią córkę.

Obecnie płacimy 660 euro czynszu + 60 euro za prąd.

Otrzymałam ofertę na 120 000 euro, niestety konieczne będzie remontowanie, więc kwota jest za niska, a miesięczna rata w tej ofercie wynosiłaby 1300 euro, co moim zdaniem jest zbyt dużo, biorąc pod uwagę dodatkowe koszty.

Czy możliwe jest uzyskanie kredytu przy takim dochodzie?

Czy dla nas byłoby łatwiej, gdyby moje wpisy były zaznaczone jako uregulowane?

Mam nadzieję, że będą Państwo w stanie nam pomóc.

Z góry dziękuję.

Cześć ALXSBL,

W tej sytuacji pozytywna opinia kredytowa raczej nie zostanie uzyskana.
Wasz dochód nie zostanie wzięty pod uwagę z powodu negatywnych danych w koncie, co sprawi, że bank odrzuci was jako partnerów kredytowych.
Jako jedyna opcja pozostaje więc dochód Twojego chłopaka.

Z tego dochodu, 1350 €, poza kosztami finansowania nieruchomości, należy uwzględnić również inne koszty utrzymania, które banki zazwyczaj uwzględniają w formie ryczałtu. Odliczając ten ryczałt oraz skonstruowaną ratę kredytu samochodowego, już teraz mam niedobór.
W rozmowie z bankiem można rozważyć, czy mały część twojego dochodu może być uwzględniona. Ze względu na WHR (Dyrektywę kredytową), bank musi jednak uwzględnić dodatkowe czynniki, takie jak kolejne dziecko, zasiłek rodzicielski zamiast wynagrodzenia, co dodatkowo komplikuje sytuację.

Dodatkowo nie macie kapitału własnego. Oznacza to, że koncepcja musi to uwzględnić.

Chcę być szczerzy: Nie widzę tego. Przynajmniej nie przy takich warunkach.

Jako możliwość widzę następujące kroki:
1. Ureguluj swoją Schufę. Negatywne wpisy są usuwane po 3 latach od uregulowania.
2. Wykorzystaj ten czas, aby zebrać kapitał własny.
3. Następnie złożyć wniosek wspólnie. Wtedy uważam, że zdobycie pozytywnej opinii kredytowej jest możliwe.

Powodzenia!

Pozdrawiam
Heidi Kotronius

Napisany przez ALXSBL
Cześć Pani Kotronius,

Dziękuję za szczery odpowiedź.

Czy istnieje możliwość wcześniejszego usunięcia wpisu w Schufa, jeśli ureguluję tę kwotę?

Z poważaniem

Napisany przez wbs
Cześć ALXSBL,

niestety nie można usuwać wpisów wcześniej.
Nawet sądy już wydały odpowiednie orzeczenia, że jest to zgodne z prawem.

Jedyną możliwością wcześniejszego usunięcia wpisów są wpisy nieuzasadnione.
Prawdopodobnie nie ma to zastosowania tutaj. Dlatego praktycznie nie ma innej możliwości niż uregulowanie zobowiązań i poczekanie.

Pozdrowienia
Heidi Kotronius

Napisany przez NaTwoim13
Przy stopie procentowej na poziomie około 7%, możliwe jest uzyskanie finansowania w wysokości ceny zakupu plus 30 000 euro, nawet w przypadku negatywnej historii kredytowej w Schufa.

Napisany przez ALXSBL
Cześć Panie Buhmann,
czyli 150000 byłoby możliwe? Czy dobrze to rozumiem?
Pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
Tak, jest wykonalne!

Napisany przez ALXSBL
Czy wie pan przypadkiem wie, ile musiałbym miesięcznie spłacać? & gdzie mógłbym otrzymać taki kredyt?

Napisany przez 2utopus
Przy 150.000€ 7% to (1500000 * 0,07) = 10500€ odsetek rocznie /12 = 875€ miesięcznie - do tego na przykład jeszcze 2% spłaty = 3000€ -> 250€ spłaty miesięcznie.
Dodatkowo do czynszu prawdopodobnie trzeba doliczyć około 100-200€ opłat nieprzeliczalnych i zaleca się utworzenie dodatkowych rezerw na utrzymanie w wysokości 100-200€.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć ALXSBL, możliwość ubiegania się o kredyt bez wkładu własnego jest możliwa nawet w przypadku negatywnej historii kredytowej w biurze informacji kredytowej, niezależnie od tego, czy jest ona otwarta czy już uregulowana. Jednak stopa procentowa wynosząca 7% jest nadal zbyt niska dla pełnego finansowania. W przypadku pełnego finansowania u tego partnera bankowego otrzymujemy znacznie wyższe stawki. Od lat bezpośrednio współpracuję z bankiem (bez pośredników), a w przypadku pełnego finansowania mamy do czynienia z wyższymi stawkami.W tym przypadku w miarę łatwo jest obliczyć, że odsetki i spłaty kapitału wynoszą co najmniej 10 razy więcej. Dla kwoty 150 000 EUR, roczne obciążenia wynoszą 15 000 EUR, ponieważ oprócz kredytu występuje jeszcze dodatkowe ubezpieczenie na wypadek niewypłacalności, oferowane przez bank.Alternatywnie, w przypadku uregulowanej negatywnej historii w biurze informacji kredytowej, mogę zaoferować współpracę z innym bankiem, z którym również bezpośrednio współpracuję od lat. Jednakże w tym przypadku możliwe jest jedynie dofinansowanie do 70% wartości zakupu. Pozostała część wartości zakupu w wysokości 30% oraz koszty dodatkowe muszą być pokryte wkładem własnym. W zamian otrzymają Państwo znacznie lepsze warunki kredytowe. Jak wspomniałem, taka opcja jest możliwa jedynie w przypadku uregulowanej negatywnej historii kredytowej w biurze informacji kredytowej. W takim przypadku należałoby uregulować zobowiązanie w firmie Vodafone, aczkolwiek prawdopodobnie nie dysponują Państwo dostatecznym wkładem własnym w wysokości 30%. Podsumowując, w Państwa przypadku sytuacja będzie nieco bardziej skomplikowana, ponieważ obciążenie finansowe będzie dla Państwa nadal dość duże.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata