Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Portfel ETF Start, Małe spółki, jakieś inne pomysły?

Napisany przez Syro
Hej wszystkim,

obecnie zajmuję się składaniem mojego portfela ETF. Krótko o mnie: mam 26 lat, pracuję zawodowo, mam ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej, ubezpieczenie m.in. od niezdolności do pracy w wysokości 88% wynagrodzenia netto, brak długów i nie planuję większych zakupów. Obecnie mam również małą emeryturę pracowniczą.
Mam na koncie bieżącym trzy wynagrodzenia netto (lokata terminowa nie wydaje mi się obecnie opłacalna) oraz kilka akcji, które obecnie mają słabą wydajność (głównie wodór). Po prostu pozostawię je, z czasem znowu pójdą w górę, ale o tym nie chcę teraz mówić. Ponieważ giełda sprawia mi zbyt dużo pracy i pochłania czas oraz nerwy, chciałbym przyszłościowo traktować to raczej jako uzupełnienie do portfela ETF, a do jego podstaw potrzebuję waszej pomocy.

Jak wszyscy nauczyliśmy się od Finanzwira, ACWI zazwyczaj radzi sobie gorzej niż 70:30 (historycznie, ale mimo to moja wartość wzorcowego odniesienia). Chciałbym dodać coś interesującego i pomyślałem o nieco większym udziale Small Cap oraz trochę Europa, aby być szerzej zdywersyfikowanym. Ważne jest, żeby był to fundusz dywidendowy, ponieważ obecnie nie wykorzystuję 801€.

400€/miesiąc

50 MSCI World

30 MSCI Emerging Markets IMI

20 MSCI euro Stoxx 200

Teraz moje pytania: czy jest w tym jakiś haczyk, czy popełniam błąd myślowy? Czy byłbym lepiej ustawiony z 70:30 i co ważniejsze, czy macie dla mnie alternatywy, w które wierzycie?

Proszę o propozycje oparte na dywidendach, fundusze reinwestujące rozważę później, gdy środki w wysokości 801€ regularnie zostaną wyczerpane.

MSCI North America ogólnie radzi sobie również lepiej niż fundusz World ETF. Czy 50:20:30 miałoby sens? Czyli 50 North America, 20 Europa, 30 EM?

Czekam na wasze pomysły i sugestie, proszę o podpowiedzi

Pozdrowienia

Fabian

Napisany przez 2titan1981
Trzymaj to proste. Można to zrobić, to kwestia gustu. Jeśli twój portfel oferuje to tanio, można to zrobić. Ja jednak zacząłbym od inwestycji na bazie światowej.

Napisany przez 2utopus
A więc ważysz Europę wyżej niż resztę świata - czy uważasz, że Europa rozwija się lepiej? (Czy to jest zakładem regionalnym) Różnica między kapitalizującym/dywidendowym nie jest już tak rażąca dzięki reformie opodatkowania funduszy - ponieważ każdego roku część jest opodatkowana. Możesz też wykorzystać 801 €, jeśli sprzedasz odpowiednią część swoich ETF raz w roku i uzyskasz zysk do 801 € - to oczywiście zależy od kosztów związanych z kupnem/sprzedażą... ale powinieneś dokładnie przeanalizować opodatkowanie funduszy - mówi się, że opodatkowuje się tylko 70% zysków i oszczędza się podatek od dochodów z kapitału + składkę solidarnościową+ ewentualny podatek kościelny... jednak jeśli twoje bank bierze na przykład 10 € za każdą transakcję kupna/sprzedaży, a ty robisz to dla trzech ETF-ów, to koszt całej operacji wynosi 60 € za każdym razem - czy to się opłaca, trzeba obliczyć. Osobiście, zwłaszcza na początku, trzymałbym się prostoty - albo MSIC ACWI albo FTSE AllWorld.

Napisany przez ZehWeh
Obok World/EM dodałem również Europa Small Cap, które stanowi około 12% mojego portfela, aby trochę urozmaicić.

To od lat działa satysfakcjonująco dla mnie.

Aktualnie nawet rozważam zastąpienie podczas kolejnej rebalansacji World/EM przez FTSE All World ze względu na prostotę. Przy tak małych kwotach oszczędności różnica nie będzie duża.

Napisany przez Syro
titan1981 pisze:
Trzymaj to proste. Możesz to zrobić, to kwestia gustu. Jeśli twój portfel pozwala na to w korzystnej cenie, możesz to zrobić. Ja jednak zacząłbym od bazowania na wskaźniku MSCI World.

Uważam, że z myślą o długoterminowym oszczędzaniu i fakcie, że MSCI World automatycznie się dostosowuje, jest to bardziej rozsądna opcja.

W ten sposób ważysz Europę wyżej niż resztę świata - czy sądzisz, że Europa będzie się lepiej rozwijać?
(Jest to rodzaj zakładu regionalnego)

Różnica między reinwestującym/dywidendowym nie jest już tak istotna w związku z reformą opodatkowania funduszy - ponieważ każdy udział jest opodatkowany co roku. Możesz również wykorzystać 801€, sprzedając odpowiednią część swojego ETF raz w roku z zyskiem do 801€ - oczywiście zależy to od kosztów sprzedaży/kupna dla ciebie... ale powinieneś dokładnie przeanalizować opodatkowanie funduszy - podobno opodatkowuje się tylko 70% zysków i oszczędzasz tym samym podatek od kapitałów+składki+ewentualnie podatek kościelny... jednakże twoj bank na przykład może pobierać 10€ za każdą transakcję kupna/sprzedaży, a jeśli robisz to dla 3 różnych ETF, koszt tej operacji wynosi 60€ za każdym razem - czy to jest warte zachodu, trzeba przeliczyć.

Osobiście na początku także bym to trzymał w prostocie - albo MSIC ACWI albo FTSE AllWorld.

Tak, również myślę, czy to w ogóle ma sens. Bo jak się okazuje, MSCI World jest ciągle modyfikowany, nowe firmy mogą dołączać, które mają odpowiednią kapitalizację. I te najmocniejsze w indeksie to te, które dają zyski przy jak najlepszym bezpieczeństwie. W czasie kryzysu gospodarczego wszystko i tak spada, więc trzeba to przeczekać. Gwarancja, że Europa będzie działać lepiej, bardziej przypomina zakład niż rozsądek. Chodzi o to, żeby wszystko było zrównoważone, bez ryzyka skupienia, ale skoro firmy działają na całym świecie i najmocniejsze pochodzą właśnie z USA... to również bardziej skłaniałbym się do niechęci do zakładów.

Koszty możemy całkowicie zignorować. Jestem w Trade Republic i jestem bardzo zadowolony. Wszystkie plany oszczędnościowe są bezpłatne, a zakupy pojedynczych akcji kosztują 1€. Brak opłat za prowadzenie, kosztów depozytu ani innych głupot. Zawsze tylko 1€ lub darmowe plany oszczędnościowe, więc zawsze płacisz tylko opłatę TER. Zarabiają na traderach i spreadach.

Jedynym minusem jest to, że nie ma FTSE World w TR, ale podział 70:30 nie wymaga zbyt wiele wysiłku i biorąc pod uwagę historię, jest bardziej wydajny (jedyny punkt odniesienia, jaki mamy, choć nie jest decydujący).

Na początku bardziej skłaniałbyś się do ETF-ów dywidendowych czy reinwestujących? Czytam ciągle, że istnieją wciąż korzyści z ETF-ów dywidendowych, jeśli nie wykorzystałeś jeszcze pełnych 801€. Jak duże to są korzyści?

Oprócz World/EM mam także dodany do portfela Europe Small Cap w około 12% udziału, aby go nieco zróżnicować.

Od lat osiągam z tego zadowalające wyniki.

Obecnie zastanawiam się nawet podczas kolejnej rewaloryzacji zastąpić World/EM przez FTSE All World dla prostoty. Przy niewielkich kwotach oszczędności, nie robi to dużego znaczenia.

Celem jest tu inwestycja długoterminowa bez większej pracy (poza ewentualną rewaloryzacją co 1-2 lata) ale z jak najlepszym uzyskaniem zysku, a 70:30 wypadają lepiej. Kiedy akcje znowu stabilnie się rozwijają, to już tysiące euro, które przenoszę na ETF-y, robią różnicę co roku. Nie mogę zatem polecić ACWI i FTSE World z mojego punktu widzenia.

MSCI World Small Cap dostępny jest tylko jako reinwestujący. Dla mnie jest to opcja na później, gdy fundusze wypełnią 801€. Myślę, że mogę chcieć dodać 10% Small Cap, zyski powinny być prawie takie same, a więc jesteś trochę bardziej zdywersyfikowany bez większego zakładu. Dzięki za wskazówki.

Napisany przez 2titan1981
Dla mnie nadgodziny oznaczają, że muszę sprzedawać co roku, aby wykorzystać 801€. Albo raz wypłacić 801€ z pewnym zapasem i przez resztę życia inwestować w akumulacyjne fundusze ETF. Moim zdaniem mniej roboty. Jeśli masz zabawę, czas i duży portfel, możesz dodać trochę różnorodności czy też inwestować w akcje pojedynczych firm, jeśli chcesz przeważać w jednej firmie i myślisz, że możesz na tym więcej zarobić. Jednak wtedy trzeba już się dobrze znać.

Napisany przez Syro
Czy więc uważasz, że powinno się zacząć od dywidendy, a następnie kontynuować z reinwestycją zysków, gdy osiągniesz 801 €? Tak, sprzedaż nie jest dla mnie najlepszą opcją, pomimo kosztów.

Napisany przez 2utopus
Najlepiej przeczytać tutaj:
https://www.justetf.com/de/news/etf/...z-ab-2018.html

Ważne jest również, że nie oszczędza się 801€ dzięki kwocie wolnej od podatku, ale tylko podatki od zysków - na przykład w przypadku ETF-ów akcyjnych:
1144,29€ zysku * 70% => 801€ * 26,375% KAP/Soli => 211,26€ oszczędzonych podatków.

Jeśli zysk ten miałby wynosić na przykład 5% p.a., ETF musiałby mieć już zawarte około 22885,80€ ... na oszczędzanie takiej kwoty trzeba sobie dać trochę czasu, nawet przy wpłacie 400€/miesiąc.

Natomiast zlecenie sprzedaży/kupna raz w roku nie jest dużym wysiłkiem ... można go wykorzystać dodatkowo do rebalansowania portfela, jeśli ktoś ma takie potrzeby.
Lub można mieć dodatkowo ETF z dywidendą lub kilka spółek z dywidendą w portfelu, które automatycznie wykorzystują 801€ rocznie ...

Ale jak zawsze: to tylko moje prywatne zdanie - nie jest to porada inwestycyjna!

Napisany przez Syro
utopus pisze:
Najlepiej przeczytaj tutaj:
https://www.justetf.com/de/news/etf/...z-ab-2018.html

Również ważne: Nie oszczędza się 801 € dzięki kwocie wolnej od podatku, tylko podatek od dochodu - na przykład przy funduszu ETF akcji:
1144,29 € dochodu * 70% => 801 € * 26,375% podatek KAP/Soli => oszczędzone 211,26 € podatku.

Więc jeśli ten dochód ma wynosić na przykład 5% rocznie, w funduszu ETF musi być już oszczędzone około 22885,80 € ... na to potrzeba trochę czasu, oszczędzając na przykład 400 € / miesiąc.

Warto zauważyć, że jedna transakcja sprzedaży/kupna rocznie nie zajmuje wiele pracy ... można jej użyć dodatkowo do przebalansowania, jeśli się chce.
Albo można mieć dodatkowo fundusz ETF z dywidendami lub kilka akcji dywidendowych w portfelu, które automatycznie wykorzystują 801 € rocznie ...

Ale jak zawsze: to tylko moje prywatne zdanie - nie doradztwo!

Taki link poszukiwałem od jakiegoś czasu, mimo że już znałem tę stronę... o rany Dzięki

W ten sposób pytanie zostało rozwiązane, a fundusze wypłacające dywidendy są jedynymi, które mają sens (o ile dobrze rozumiem). Powyżej 801 € / rocznie przechodzi się do funduszy kapitalizujących.

W przypadku funduszy wypłacających dywidendy także będzie na to trzeba poczekać długo, zanim osiągnie się 801 €, jeśli nie zostaną sprzedane udziały. Czy mądrze byłoby zatem od pewnego momentu sprzedawać udziały, aby rocznie wykorzystać 801 €, czy lepiej pozostawić udziały w portfelu ze względu na długoterminowe oszczędzanie dla wzrostu?
Myślę, że pozostanę przy klasycznym podziale 70:30 jako wypłacający dywidendy i za kilka lat ponownie przeczytam informacje na temat kapitalizujących funduszy, małych spółek itp.

Miejmy nadzieję, że moje akcje stopniowo odzyskają stary poziom, nie były one tak daleko od podanej przez Ciebie sumy, więc zbliżam się do celu krokiem

Napisany przez 2utopus
Sprzedaż ze względu na kwotę wolną od podatku, miałaby sens tylko jeśli chciałby Pan dokonać szybkiego odkupu w podobnej wysokości. Nawet w przypadku funduszy ETF kapitalizujących, pewien odsetek podlega opodatkowaniu ryczałtowemu - tutaj wartość jest oceniana na koniec roku podatkowego - dlatego podlegają one opodatkowaniu, co sprawia, że korzyści z tej operacji nie są już tak duże jak kiedyś. (Istnieją odpowiednie filmy instruktażowe na YouTube od Finanztip i Finanzfluss.)

Napisany przez ZehWeh
Celem jest inwestowanie tutaj długoterminowe bez dodatkowej pracy (oprócz ewentualnego bilansowania co 1-2 lata) ale po prostu z najlepszym zwrotem z inwestycji, a tam proporcja 70:30 wypadła lepiej.
Gdy akcje znowu zaczną rosnąć stabilnie, będę przenosić kilka tysięcy euro do ETF-ów, co zrobi różnicę rocznie. Co najmniej z mojej perspektywy, nie mogę polecić ACWI i FTSE World.

Racja, masz też rację. Wzięło mnie to, ponieważ obecnie doradzam połowie rodziny, po tym jak zobaczyli, jak dobrze mi idzie, i oczywiście nie mam ochoty robić bilansu dla każdego rocznie, zalecam więc FTSE lub Arero. Nikt z rodziny nie chce zagłębiać się w temat...

Prawdopodobnie pozostanę przy World/EM/EU SC, nigdy nie zmieniaj działającego systemu

Napisany przez Syro
utopus pisze:
Sprzedaż ze względu na zwolnienie podatkowe faktycznie oznaczałaby dokonanie zakupu w podobnej wysokości w krótkim czasie.

Nawet w przypadku funduszy ETF kapitalizujących pewna część jest opodatkowana ryczałtowo - tutaj ocenia się wzrost wartości na koniec roku - więc podatek jest stosowany również do funduszy ETF kapitalizujących, a korzyść nie jest już tak duża jak kiedyś. (Istnieją również odpowiednie filmy na platformie YouTube od Finanztip i Finanzfluss.)

Okay, tak, to było głupie z mojej strony, sprzedając i kupując w tej samej cenie, nie odnosi się żadnej korzyści w porównaniu do posiadania udziałów. Usunąłem swoje obliczenia dotyczące kwoty 211€ od ciebie, zanim ktoś się jeszcze zagubił, nie miało to sensu i było mylne z mojej strony.

Wykorzystując ulgę podatkową, w najlepszym przypadku oszczędza się po prostu 211€ rocznie i tyle.

Również masz rację. Doszedłem do tego wniosku, ponieważ obecnie udzielałam połowie rodziny porad finansowych, po tym jak zobaczyli, jak dobrze mi idzie, a ponieważ nie mam oczywiście ochoty przeprowadzać dla każdego corocznej równoważenia, polecam im albo FTSE, albo Arero. Nikt z rodziny nie chce się oczywiście zgłębiać w tę materię...

Prawdopodobnie po prostu pozostanę przy World/EM/EU SC, nigdy nie zmieniaj działającego systemu.

Powiedziałbym również, że historycznie nie ma znaczenia, czy ze Small Caps czy bez, w jednym roku jest lepiej z nimi, w innym bez. Prawdopodobnie kiedyś, jak twierdził pewien ekspert z wywiadu Finanzfluss, było inaczej, ale w ostatnich latach to się zmieniło. Jesteś więc co najmniej tak samo dobrze.

Dla prostoty wolę więc preferować 70:30 z dywidendami.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata