Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umowa oszczędnościowa u związkowej kasy oszczędnościowej zaginęła.

Napisany przez helle
Cześć wszystkim,
27.02.1990 roku podpisałem umowę oszczędnościową na budowę. Wpłacałem regularnie aż do końca marca 1994 roku. Potem studiowałem, ożeniłem się, przeprowadziłem, miałem dzieci i wychowałem je. Teraz szukałem mojej książeczki szczepień i natknąłem się na ten zupełnie zapomniany kontrakt oszczędnościowy.
Teraz nie można znaleźć umowy pod numerem ubezpieczenia ani pod moim nazwiskiem panieńskim. Jestem jednak pewien, że nigdy nie wypłaciłem tej gotówki.
Czy ktoś może mieć pomysł, co można zrobić??

Napisany przez NaTwoim13
Na pewno firma budowlana nadal będzie miała dokumentację dotyczącą tego, komu wypłacono pieniądze, i będzie mogła to Państwu przekazać.

Napisany przez helle
Spółdzielnia oszczędności budowlanych musi przechowywać te dokumenty tylko przez 10 lat. To dla nich łatwizna...

Napisany przez bruno68
Cześć helle,

po 30 latach nie można oczekiwać zbyt wiele!

Powiedzmy BSK i taryfę, w latach 90. było burzliwie w BSK, nie wszyscy mogli przetrwać, bo im brakowało pieniędzy. Ze względu na kurs wymiany 1:1, 5 000 marek wschodnich na 5 000 marek niemieckich.

Wiele BSK zostało pośrednio zepchniętych na skraj bankructwa, zagraniczne banki sprzedały swoje niemieckie oddziały BSK, ponieważ miały one udostępnić setki miliardów marek niemieckich na odbudowę wschodu, ale musiałyby zwiększyć kapitał własny BSK o kilkanaście miliardów marek niemieckich w ciągu kilku lat! Co skutkowało spadkiem zysków w ciągu dziesięcioleci do zera, co nie podobało się akcjonariuszom.

Wiele BSK miało ustalone strefy komfortu, że interes był prowadzony tylko lokalnie przez ich przedstawiciela, doradcę od kredytów mieszkaniowych *! Aby *BSKV żyło dobrze, potrzebne było 50 000 marek niemieckich przy stopie 1%, co oznaczało obroty w wysokości 5 milionów marek niemieckich rocznie.

Ale po otwarciu na wschód obroty skoczyły w górę, co również skoczyły w górę, były to koszty utrzymania struktury sprzedaży! Czasami koszty przewyższały zyski, przez co wiele BSK było na skraju upadku.

Mogę sprawdzić, podając mi taryfę, u której Bausparkasse dzisiaj kontynuowany jest kontrakt!

bruno68

Napisany przez helle
Spółdzielnia oszczędnościowa (LBS) jeszcze istnieje, a także placówka. Moją umowę podpisałem dopiero po otwarciu muru.

Napisany przez NaTwoim13
Bruno, taka bzdura znowu, niewiarygodne!!!

Podaj mi jedną jedyną kasę oszczędnościowo-budowlaną, która zbankrutowała, jedną jedyną!!

W 1989 roku kasy oszczędnościowo-budowlane miały pełne kieszenie!! Nowi oszczędzający z wschodu jeszcze bardziej je napełnili, niż już były! Dopiero z początkiem okresu niskich stóp procentowych w połączeniu z wysokoprocentowymi umowami z opcją bonusową kilka kas oszczędnościowo-budowlanych wpadło pod presję, ale pomimo wysokich oprocentowań depozytów kasy były na tyle zdrowe, że zostały wykupione lub połączone z lepiej prosperującymi kasami!

Napisany przez obelix
helle pisze:
Bausparkasse (LBS) ist nadal istniejąca, a także siedziba. Mój kontrakt zawarłam dopiero po otwarciu Muru Berlińskiego.

Niektóre oddziały LBS połączyły się. Jednakże stawiałabym swoją rękę w ogień, że żaden kontrakt oszczędnościowy nie zniknie po prostu w ten sposób.

Nie ma to żadnego związku z otwarciem muru i zdecydowanie zalecam każdemu zadającemu pytanie i szukającemu tutaj, żeby nie czytać bzdur, które bruno68 wypisuje ciągle. Strata czasu.

Która LBS? Bez względu na to zawsze warto zadzwonić bezpośrednio do centrali lub zapytać pisemnie, dołączając kopię oryginalnego dokumentu oszczędnościowego.

Czy mógłbyś udostępnić dane z twojego dokumentu oszczędnościowego, oczywiście bez danych osobowych?

Napisany przez helle
Mam nadzieję, że przesyłanie danych się udało.... Czy potrzebne informacje są dostępne?

Napisany przez obelix
Top Tarif - dla inwestorów. Ten tarif z pewnością nadal istnieje w ofercie LBS-Nord. Kto go ma, nie zrezygnuje dobrowolnie i będzie uważał, aby nie przekraczać granicy, na przykład przez nadmierne przekraczanie limitu w umowie. Zadzwoń do centrali: 0511/926-0 lub 926-6600 Umowa nie mogła zgubić się. Moje podejrzenie jest takie, że została rozwiązana. Bez twojego działania - nawet jeśli polega na wieloletnim nieodpowiedzeniu na pisma - to niemożliwe.

Napisany przez helle
Cześć Obelix,
dostałem kolejne pismo od LBS Hannover, w którym stwierdzają, że nie można znaleźć umowy pod moim numerem ubezpieczenia i moim nazwiskiem panieńskim. Okres przechowywania wynosiłby 10 lat i został przekroczony. Pomyślałem, że skontaktuję się z LBS w Aurich. Tam ostatnio wpłacałem składki.
Masz jakiś pomysł, co mógłbym zrobić? Czy mogą po prostu zabrać moje pieniądze? Wiem, że nie rozwiązałem umowy...
Pozdrawiam

Napisany przez Hoernchen
Chciałbym poruszyć kwestię przedawnienia.. Jeśli bank zapomni o kredycie i na przykład nie wezwie dłużnika do spłaty w przypadku niewypłacalności, a także będzie panowała cisza, to roszczenia ulegną przedawnieniu po 10 latach, a bank nie będzie mógł żądać zwrotu kredytu. W przypadku roszczeń z tytułu tytułu wykonawczego termin wynosi 30 lat (tak mi się wydaje). Zakładam, że przedawnienie działa również w odwrotnej sytuacji, dlatego mogłoby to być potencjalnym problemem. (Nie mam pojęcia, jak to wygląda dokładnie w Twojej sytuacji. Tylko jako ogólna sugestia do przemyślenia..)

Napisany przez obelix
@Helle, LBS w Aurich nie powie ci niczego innego, ale mimo wszystko możesz spróbować. Bez wcześniejszego wielokrotnego powiadomienia nigdy nie zostanie rozwiązana umowa z saldem lub pożyczką. Pieniądze nie są po prostu pobierane. Poproś o opisanie procedury, która ma miejsce, gdy klient z istniejącą umową z saldem nie zgłasza się przez wiele lat i nie reaguje na żadne pisma. Oczywiście, jeśli klient nie jest ani do odnalezienia, ani nie zgłasza się, pozostaje tylko rozwiązanie umowy. Ale zajmuje to dłużej niż dziesięć lat. Gdzie są wyciągi bankowe, które powinny być wysyłane automatycznie w pierwszych miesiącach kolejnego roku? W ciągu ostatnich 20 lat, nawet jeśli były to tylko pierwsze 10, co bardzo wątpię, powinno to być zauważalne. Dodatkowo, szczególne oferty były kierowane do klientów z wysokimi stawkami procentowymi, podobnie jak twoja.

Właśnie LBS z Hanoweru jest jednym z najbardziej przyjaznych klientowi banków oszczędnościowych, jakie znam.

Proszę dalej relacjonować, ale w ogóle nie potrafię zrozumieć twojej sytuacji. Jakieś pismo lub oferta powinna być dla ciebie widoczna. Nawet w przypadku przeprowadzki próbuje się znaleźć klienta. Następnie zwróć się do Aurich, tutaj listonosz zna każdego, a ludzie również się znają.

Napisany przez NaTwoim13
W razie wątpliwości, warto zastanowić się, z kim się w ogóle spotkałeś/-aś, być może jeden z partnerów ma w tym udział.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata