Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Union Investment czy lepiej lokata terminowa?

Napisany przez Matt78
Cześć, od lat zastanawiam się, co zrobić ze swoimi oszczędnościami i jak je pomnożyć. Mam 33 lata, pracuję w zawodzie, nie mam doświadczenia z funduszami ETF ani innymi funduszami. Nie posiadam również nieruchomości i w tej chwili (na południu Niemiec) nie jest to opcja.

W moim banku miałem spotkanie doradcze. Mój doradca zalecił mi różne fundusze mieszane z obligacjami i akcjami. Sam nie czuję się na siłach, aby samodzielnie zarządzać moimi inwestycjami. Ponieważ nie mam doświadczenia ani czasu. Dlatego nie wiem, jak zdobyć dostęp do funduszy pasywnych i co bym musiał zrobić w takim przypadku.

Zalecono mi:
- Unilmmo: Wohnen ZBI Konservativ
Powinienem zainwestować pewną kwotę, np. 5000 € i nie dodawać więcej.
Prowizja przy zakupie: 5%
Opłata zarządzania: 0,95% rorocznie, maksymalnie 1,50% rorocznie
Koszty stałe: 1,13% (rok obrotowy 2019/2020)
Stopa zwrotu rocznie: 1,68%

Drugim funduszem jest:
- UniRak Nachhaltig Konservativ -net- A Risikoscheu
Powinienem wpłacić pewną kwotę, np. 5000 € i kontynuować oszczędzanie z miesięczną składką.
Brak prowizji przy zakupie
Opłata zarządzania: 1,55% rorocznie, maksymalnie 1,90% rorocznie
Koszty stałe: 1,80% (rok obrotowy 2020/2021)
Stopa zwrotu rocznie: 10,27%

Zysk z obu funduszy, zwłaszcza z pierwszego, nie jest bardzo wysoki, czy źle to widzę? Nie do końca rozumiem, jaki zysk przyniesie mi Unilmmo: Wohnen ZBI Konservativ.

Nie do końca rozumiem, jak faktycznie obliczyć ponoszone koszty? Co byście zrobili, gdybyście nie mieli doświadczenia i czasu, aby zajmować się funduszami? Lepiej trzymać się z dala od tego wszystkiego?

W moim następnym spotkaniu zaoferowano mi jeszcze Uni Rak i Uni Global jako fundusze o wysokim ryzyku.

Dziękuję

Napisany przez ZehWeh
Bieżące koszty są pobierane bezpośrednio z majątku funduszu, co oznacza, że rzeczywisty zwrot zostaje dodatkowo pomniejszony (Zwrot = Wzrost wartości - bieżące koszty). W przypadku pierwszego pozostaje więc zwrot w wysokości około 0,55%, jeśli sytuacja będzie się kontynuować w ten sposób. Będzie więc trwało to aż 2 lata, zanim odzyskasz z powrotem opłatę za emisję!

Wydaje mi się, że błędnie podano ci wartość wzrostu dla drugiego funduszu. To nie jest wartość roczna, a raczej wynik z ostatniego roku, 10% brzmi jednak prawdopodobnie atrakcyjniej. W ciągu ostatnich 3 lat fundusz średnio osiągnął wzrost na poziomie około 6% rocznie, co jest całkiem niezłym wynikiem dla aktywnego funduszu. Po odjęciu bieżących kosztów pozostałoby więc około 4,8% rocznie, jeśli będzie działać tak samo jak w ostatnim roku, co uważam za mało prawdopodobne. Fundusz jest jeszcze dość młody, więc dane starsze niż 3 lata nie są dostępne, ale sam Arero odnotował już średnio wzrost na poziomie około 5% rocznie w ciągu ostatnich 10 lat!

Powinno być dla ciebie jasne: Pracownicy banku nie są doradcami, ale sprzedawcami! Ich głównym celem jest zarabianie na tobie!

Na rynku ETF-ów są obecnie cudowne rozwiązania w postaci jednego funduszu, w szczególności dla zainteresowanych, którzy nie czują się pewnie z zarządzaniem aktywnym, gdzie nie trzeba niczego monitorować, a kosztuje to zaledwie ułamek tego, co ci proponowano. A dodatkowo oferują one lepszą wydajność.
W przypadku ETF-ów właśnie fajne jest to, że nie prowadzi się zarządzania aktywnego, ale po prostu pozwala się im działać. Trzeba jedynie raz złożyć portfel. W przeszłości były to zazwyczaj portfele zawierające 3-5 ETF-ów, obecnie wielu preferuje rozwiązania oparte o jeden fundusz.

O jaka kwotę inwestycji chodzi w ogóle? Czytaję o jednorazowym wkładzie w wysokości 10 000 euro - jak wysoka ma być miesięczna kwota oszczędności?

Bez względu na to, czy kupujesz przez bank czy decydujesz się działać samodzielnie, zawsze obowiązuje zasada: Nie kupuj czegoś, czego nie rozumiesz! W przeciwnym razie doradca z twojego banku może wcisnąć ci prawie każdą bzdurę, a to jest także częścią ich modelu biznesowego.

Napisany przez Birgit
Matt,
jak długo chcesz ulokować te pieniądze?

Jeśli nie będziesz ich potrzebować przez około 10 lat, poleciłbym Ci zainwestowanie w MSCI World ETF.
Nie musisz się nim specjalnie zajmować, po prostu pozwalasz mu rosnąć.
Musisz jedynie złożyć zlecenie o zwolnienie z podatku, aby skorzystać z kwoty wolnej od podatku na dywidendy.
Zazwyczaj dywidendy wypłacane są dwa razy w roku.
Jeśli będziesz potrzebował pieniędzy w określonym terminie, lepiej trzymać je na koncie oszczędnościowym.
Ponieważ jeśli pieniądze są zainwestowane w ETF, a będziesz potrzebował ich w określonym momencie,
byłoby głupio sprzedawać, kiedy kurs jest wtedy znacząco obniżony.

Napisany przez 2titan1981
Ja na twoim miejscu najpierw zastanowiłbym się, co chcesz zrobić z pieniędzmi i co nie. Jeśli pieniądze mają być użyte/zużyte w ciągu najbliższych 10 lat, warto zastanowić się w zależności od momentu przewidywanego wykorzystania. Ponadto należy mieć odpowiednią rezerwę, która jest w stanie pokryć wszystkie koszty, które mogą wystąpić w krótkim terminie i wymagają szybkiej naprawy lub wymiany (pralka, lodówka, samochód itp.).Jeśli tak, to następny punkt to jak jesteś ubezpieczony/a? Jeśli twoje zabezpieczenie jest odpowiednie, aby nie musieć sięgać po pieniądze w przypadku choroby, a może nawet w przypadku długotrwałej niezdolności do pracy, wtedy możesz zastanowić się nad możliwościami inwestycji. W obecnych czasach niskich stóp procentowych i wyższej inflacji niż przynoszą one zyski, koszty są istotnym czynnikiem! Dlatego należy najpierw być świadomym, jakie koszty mogą wyniknąć z funduszu. Fundusz 1 Prowizja przy zakupie? 5%? przy 5.000 € będziemy mieli 250 € plus za każdą kolejną wpłatę np. 50 € miesięcznie, dodatkowe 2,5 € w ciągu 10 lat byłoby to 550 € czystych opłat, które płacisz bankowi tylko po to, aby wprowadził twoje pieniądze do funduszu, który według twierdzeń kosztuje jeszcze raz 1,xx% całkowitej kwoty rocznie w kosztach. ale zarabia tylko 1,68% po odjęciu kosztów? z ryzykiem całkowitej utraty kwoty? A co z inflacją, która według EBC ma wynosić 2% rocznie i pomija krótkoterminowe wahania? W maju wskaźnik inflacji wyniósł 2,5% w porównaniu z rokiem poprzednim.... Opłaty depozytowe nie zostały jeszcze wymienione? Bezpłatne? Fundusz 2 chcesz zainwestować zrównoważenie i konserwatywnie? i dodatkowo jesteś mało skłonny do ryzyka? jeśli chcesz inwestować zrównoważenie, powinieneś inwestować w siebie zrównoważenie. Ktoś kto chce osiągnąć zysk musi być świadomy, że zysk jednego oznacza stratę innych. Czy to się nie wyklucza? Korzystne byłoby, w zależności od tego ile ryzyka można/pragnie się podjąć i okresu inwestycji skierować się ku lokacie terminowej i funduszom ETF. 100:0, 30:70, 50:50, 70:30, 0:100. W zależności od profilu ryzyka i oczekiwania zysku. Koszty będą zbliżone. lokata terminowa w bezpiecznym banku 0,2% oprocentowanie, żadne dodatkowe koszty... Brak opłat przy zakupie funduszu ETF. niskie

Napisany przez ZehWeh
Rekalkulacja funduszu nr 1 okazała się jeszcze gorsza, niż myślałem, dopóki nie uwzględniłem opłaty manipulacyjnej. Dzięki @titan1981 Horyzont inwestycyjny to ważne pojęcie. Inwestując, powinieneś być świadomy, że nie będziesz odnosił korzyści z pieniędzy przez kolejne 10 lat. Warto więc mieć zapasowy fundusz na koncie oszczędnościowym. Przy takiej kwocie inwestycji, dywidendowy fundusz inwestycyjny byłby na początek lepszy. Dlatego Arero na przykład nie wchodzi w grę, ponieważ jest kapitalizujący. Możliwości, jakie widzę: 1. World/EM 70/30: choć będą to dwa ETF-y, masz szeroki wybór ofert ETF-ów do wyboru. W większości brokerów można je założyć za darmo w ramach planów oszczędnościowych. 2. FTSE/ACWI: Jedno ETF stanowi rozwiązanie dla portfela o zasięgu światowym. 3. Multi-Assets: np. Vanguard Life Strategy 60. Zapewnia więcej bezpieczeństwa i obejmuje od razu kilka klas aktywów. Zazwyczaj jednak jest nieco droższy niż wspomniane wcześniej i przynosi niższy zwrot.

Napisany przez 2utopus
Jeśli nie masz czasu na inwestowanie pieniędzy, dlaczego marnujesz nieistniejący czas na rozmowy sprzedażowe w banku? Bank chce sprzedać Ci tylko swoje drogie produkty.

W przypadku Funduszu 1 ponosisz opłatę za emisję w wysokości 250€ i przez 10 lat (przy 1,5% odsetek i stałej wartości) ponad 750€ opłaty za zarządzanie -> łącznie 1000€ dla banku.
(Te 1000€ muszą zostać najpierw zwrócone przez fundusz.)

W przypadku Funduszu 2, po 10 latach, przy np. miesięcznej raty w wysokości 100€, wpłacisz 5000€+12000€ - przy opłacie 1,9% rocznie to kolejne około 2000€ dla banku.
-> Bank zarobi z Tobą około 3000€.
Jeśli jednak wybierzesz ETF z np. opłatą 0,2% TER, mówimy o kosztach około 320€ w ciągu 10 lat, dla tych samych wartości inwestycji.
(Wszystko przybliżone i bez wzrostu wartości)

Więc jeśli wybierzesz ETF (sugestie otrzymałeś tu już - np. MSCI AWCI) i (jeśli regularne oszczędzanie w Twoim banku nie jest możliwe lub zbyt kosztowne) ewentualnie otworzysz konto online, zaoszczędzisz około 2700€ i prawdopodobnie uzyskasz wyższy zysk - ile czasu potrzebujesz, aby zarobić 2700€? Otwarcie konta brokerskiego i zawarcie planu oszczędnościowego to godzinówka warta tego wysiłku. (Jeśli potrzebujesz pomocy w podjęciu decyzji, zajrzyj na Youtube do Finanztip lub Finanzfluss i ETF.)

Napisany przez florianmeier
Sposób inwestowania w MSCI World ETF jest moim zdaniem lepszy. Jeśli nie masz pojęcia lub czasu, aby się tym zająć, lepszym rozwiązaniem jest zainwestowanie w tani ETF MSCI World. Tylko trzeba go kupić samodzielnie.

Napisany przez ZehWeh
Masz rację. Teraz, kiedy coraz częściej laicy zwracają uwagę na temat ETF-ów, rozwiązania oparte na jednym funduszu są zazwyczaj najlepszym wyborem, aby utrzymać to jak najprostsze.

Napisany przez 2utopus
florianmeier pisze:
Jeśli nie masz pojęcia i/lub nie masz czasu, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie inwestycja w niedrogi ETF MSCI World. Tylko: trzeba go kupić samemu.

Co oczywiście nie jest sztuką nadzwyczajną - a czas spędzony na spotkaniu w banku (razem z umówieniem, czasem podróży itp.) można wykorzystać na podstawowe informacje o kosztach prowadzenia rachunku, kosztach zakupu i kosztach planu oszczędnościowego w swoim banku, a następnie sprawdzić na stronie JustETF, który zainteresujący nas ETF można bezpłatnie nabyć u swojego banku depozytowego.

Otwarcie rachunku online z weryfikacją tożsamości wideo jest również szybkie, a następnie możesz kilka dni później złożyć zlecenie zakupu na początek i ustawić plan oszczędnościowy.
(Jeśli jeszcze nie wykorzystałeś(aś), możesz również złożyć dyspozycję zwolnienia z podatku.)

Powinno to zająć maksymalnie 4 godziny - jeśli dzięki temu zaoszczędzisz około 300 € rocznie, to godzinowa stawka będzie dobra.

Napisany przez Matt78
Hej, najpierw dziękuję za wszystkie odpowiedzi i propozycje.
Sądząc po wszystkim, jeśli wezmę coś od Union Investment, to maksymalnie drugą opcję albo właśnie ETF-y.

Chodzi o około 10 000€. Nadal mam więc wystarczająco dużo na naprawy itp.
Mam ubezpieczenie od chorób krytycznych.

Horyzont inwestycyjny:
1. Ponad 10 lat, ewentualnie na emeryturę
2. 5-10 lat, gromadzenie kapitału

Tak, zdaję sobie sprawę, że w tradycyjnym banku mam przed sobą sprzedawcę.
Tylko nie rozumiem, gdzie mogę kupić ETF MSC World.
Nie chcę zrujnować swojej sytuacji finansowej.

Miesięczna suma oszczędności powinna wynosić od 200 do 300€, rozłożona na 2 dzbanki.

Jeszcze jedno pytanie.
Czy sensowne jest przeniesienie dużych sum (5000€) z konta oszczędnościowego na ETF-y i inwestowanie w nie?

Czy lepiej poczekać na moment, kiedy kursy spadną?

Chcę teraz zacząć korzystać z Trade Republic. Ewentualnie z niewielkimi kwotami.
Nie chcę spekulować.

@titan1981:
Co oznaczają proporcje 100:0, 30:70, 50:50, 70:30 0:100?
Rozkład MSC World i....?

Kwotę wolną od podatku przekazywane jest na moje zwykłe konto oszczędnościowe w banku?
Czy nie powinienem po prostu zostawić jej w funduszu, aby dodatkowo z niej korzystać?

Gdzie powinienem zbudować takie portfolio funduszy i jak określić ryzyko?

JustETF jest jak Trade Republic?

Dziękuję

Napisany przez ZehWeh
Jak chcesz wiedzieć, czy kursy właśnie spadają, czy rosną? Nie da się tego przewidzieć! Dlatego też inwestycja na 10 lat, gdybyś miał tyle pecha, że dzień po zakupie giełda zawali się, to po 10 latach i tak odniesiesz zysk. Kupować można ETF-y bardzo łatwo poprzez brokera online, których jest wiele do wyboru. Wybór powinien zależeć od tego, czego dokładnie szukasz. Najpierw wybierasz ETF, a potem sprawdzasz, gdzie jest najbardziej opłacalny do zakupu lub oszczędzania. Trade Republic nie jest zły na jednorazowe inwestycje, ponieważ prowizja za każdą transakcję wynosi tylko 1 euro. Natomiast dla planów oszczędnościowych już nie, bo wtedy koszty się sumują przy każdej transakcji. Zwłaszcza gdy chce się inwestować w kilka ETF-ów, koszty szybko się kumulują i pomniejszają zysk. Bezpłatne konto + plany oszczędnościowe od lat oferują np. Consors i ING. Jeśli chodzi o kwotę wolną od podatku, nie jestem pewien, czy dobrze to zrozumiałeś. To nie dodatkowa gotówka, którą dostajesz itp., ale wysokość zysków lub dochodów zwolnionych z opodatkowania (konto oszczędnościowe generuje minimalne dochody). Przykład: kupujesz akcje za 1000 euro. W pewnym momencie są one warte 2000 euro i je sprzedajesz. Wypracowałeś zatem 1000 euro zysku i wszystkie zyski podlegają opodatkowaniu, około 27%. Bez kwoty wolnej od podatku podatek zostałby naliczony od pełnych 1000 euro, czyli około 270 euro, pozostawiając 730 euro zysku. Jednak korzystając z kwoty wolnej od podatku, zwykle 801 euro rocznie, pierwsze 801 euro są zwolnione z opodatkowania. Podatek jest naliczany tylko od pozostałych 199 euro, czyli około 53 euro. Więc zostaje zysk w wysokości 947 euro. Oczywiście nie sprzedaje się swoich ETF-ów, ale jeśli wybrano fundusz dywidendowy, regularnie przepływają tam dywidendy, które również muszą być opodatkowane. Dzięki kwocie wolnej od podatku są one zwolnione z podatku. Zyski zazwyczaj są automatycznie reinwestowane przez bank.

Mieć ubezpieczenie na życie lub mieć wystarczające ubezpieczenie na życie to dwie różne pary butów. Myślę, że jesteś tego świadom i znasz związane z tym tła. Więc nie muszę już nic więcej na ten temat mówić.

Jeśli zamierzasz inwestować w okresie przynajmniej 10 lat, Fundusze inwestycyjne byłyby właściwym wyborem. Im krótszy okres oszczędzania, tym większe są wahania wartości funduszy w portfelu. Fundusze aktywne/pasywne podlegają wahaniom zależnym od sytuacji gospodarczej. Obecnie giełdy przeżywają złotą erę, oznacza to, że w przeszłości notowania były niższe. Niemożliwe jednak jest przewidzenie przyszłości. Dlatego musisz zdecydować, czy sądzisz, że kursy w najbliższym czasie spadną - wtedy teraz byłby zły moment na wejście. Jeśli jednak kursy będą nadal rosnąć, zyskasz na inwestycji. Nikt nie może podjąć tej decyzji za Ciebie. Jeśli oczekujesz dalszego wzrostu kursów, lepiej byłoby teraz zainwestować dużą sumę, jeśli oczekujesz spadków, lepiej byłoby podzielić inwestycję na kilka transz, obok regularnej miesięcznej wpłaty.

Zwiększanie oszczędności na koncie oszczędnościowym w porównaniu do ETF ogranicza ryzyko dużych wahań wartości portfela. Jeśli oszczędzasz 100 na koncie oszczędnościowym i 200 w ETF-ie, a wartość ETF spadnie o 50%, nadal będziesz mieć 2000 EUR zainwestowane z łącznej kwoty oszczędności 1000 EUR na koncie i 2000 EUR na rachunku inwestycyjnym. Jeśli zainwestowałbyś 100% w ETF-a, mógłbyś posiadać tylko 1500 EUR. W ostatnich latach światowe ETF-y zawsze przynosiły średni zwrot powyżej 7%... Zatem im dłuższy okres trwania inwestycji, tym mniejsze ryzyko negatywnego zwrotu, gdy chcesz pobrać kapitał. Jednak im więcej trafia na konto oszczędnościowe, tym niższy potencjalny zwrot, ponieważ obecnie oprocentowanie kont oszczędnościowych rośnie bardzo powoli - około 0,2% rocznie, a po uwzględnieniu inflacji wynik jest ujemny. Dlatego musisz sam określić, jaką proporcję oszczędności na koncie oszczędnościowym lub lokacie/ETF chcesz osiągnąć.

Podatek odsetkowy to kwota odsetek, od których nie musisz płacić podatku. Kwota ta przepada każdego roku, jeśli nie jest wykorzystana. Banki automatycznie to przeprowadzają, jeśli wniosek został właściwie złożony, co oznacza dodatkowe dochody w wysokości 801 EUR rocznie, które są zwolnione z podatku dla singla. Odsetki z konta oszczędnościowego są gromadzone na koncie, a wypłaty z ETF-ów są ponownie inwestowane w zależności od tego, co robi portfel, lub wypłacane na konto depozytowe. Wypłata musiałaby być ponownie zainwestowana.

Nie potrzebujesz portfela z funduszami ETF, jeśli jako początkujący inwestujesz w ETF, który inwestuje globalnie w możliwie wiele akcji. Wystarczy jeden ETF i konto oszczędnościowe do oszczędzania bez dużych kosztów. Musisz tylko wybrać fundusz, który chcesz regularnie finansować, a następnie znaleźć depozyt, w którym możesz regularnie i tanio inwestować w ten ETF.

Słowa kluczowe do poszukiwania funduszu dla Ciebie to:
ETF
Światowy
wszystkie kapitalizacje
Dywidendowy
fizyczny
TD bliski 0 lub poniżej

To powinno pomóc Ci znaleźć odpowiedni fundusz dla Ciebie oraz odpowiedni depozyt, w którym będziesz mógł go regularnie i tanio finansować.

Napisany przez Matt78
OK, teraz rozumiem, dzięki za informację.

Właściwie mam doradcę finansowego/ubezpieczeniowego i zastanawiam się, czy nie powierzyć mu zarządzania moim portfelem.
Jednak nie jestem pewien, czy nie zrobiłbym tego lepiej sam i zaoszczędził na prowizji, która jest już uwzględniona w opłatach, podobnie jak w przypadku mojego banku.

Nie wiem, co byłoby dla mnie bezpieczniejsze, ponieważ praktycznie nie mam doświadczenia w tej dziedzinie.

Napisany przez ZehWeh
Przede wszystkim powinieneś zdecydować, w co i ile chcesz zainwestować. Tylko dlatego, że ktoś inny to za ciebie zrobi, nie oznacza to, że masz więcej zabezpieczeń, nie wspominając już o prowizji. Kupno ETFa i ustawienie na niego planu oszczędnościowego to nie jest wcale rakietowa nauka!

Nie da się tego zrobić bez zgłębienia tematu, niezależnie od tego, kto jest doradcą/posrednikiem itp., w przeciwnym razie z dużym prawdopodobieństwem zostaniesz oszukany.

Po tym, co dotychczas napisałeś, nie wchodzi w grę nic innego poza strategią 1-ETF.

Mój zaleca: Sprawdź ETFy World ACWI FTSE All World lub Vanguard Life Strategy, zobacz, w czym się różnią, jakie są ryzyka itp., JustETF.com ma wiele informacji na ten temat, a następnie wybierz ETF. Następnie sprawdź, u którego brokera możesz bezpłatnie inwestować w ten ETF, i tam załóż konto!

Ja zaczynałem dokładnie 7 lat temu, również bez żadnego doświadczenia. Wcześniej próbowałem swoich sił na giełdzie i za każdym razem traciłem, nigdy nie osiągałem dużych zysków, też nie miałem ochoty ciągle śledzić rynków. Po 2 tygodniach pogłębienia wiedzy na temat ETFów, zbudowaniu portfela, od tamtej pory średnio osiągam zwrot 6-7% rocznie.

Matt78 pisze:
Ok, teraz zrozumiałem sprawę z kwotą wolną, dzięki.

W zasadzie mam doradcę finansowego/ubezpieczeniowego i zastanawiam się, czy nie przenieść depozytu do niego.
Jednak nie jestem pewien, czy nie mogę tego zrobić samodzielnie i zaoszczędzić prowizji, która i tak byłaby wliczona w opłaty, podobnie jak w przypadku mojego banku.

Nie wiem, co dla mnie będzie bezpieczniejsze, ponieważ praktycznie nie mam z tym doświadczenia.

możesz poprosić o wycenę. Teraz wiesz, że nie powinieneś płacić opłaty początkowej, koszty zakupu funduszu powinny wynosić

Napisany przez Matt78
titan1981 pisze:
możesz poprosić o wycenę. Teraz wiesz, że nie ma opłaty za emisję, koszty zakupu funduszu

Napisany przez ZehWeh
6-8 Doniczek przy kwocie inwestycji 10 000€, a za każdym razem pojawiają się opłaty transakcyjne. Doświadczenie polega głównie na wyciśnięciu jak największej ilości pieniędzy od małych inwestorów.

Banki/Maklerzy często wspominają o różnicy między funduszami a ETF-ami pod względem bezpieczeństwa, co jest nonsensem. Po prostu zobacz, jak w zeszłym roku na początku kryzysu spowodowanego koronawirusem wypadły aktywne fundusze w porównaniu z ETF-ami. Można sądzić, że jest logiczne, że menadżer może aktywnie reagować na początku załamania, ale w rzeczywistości nie jest to możliwe, a jeśli już, to jest już za późno.

Napisany przez ZehWeh
Tak, to absolutna bzdura, że ETF znikają w przypadku bankructwa. ETF są traktowane jak Fundusze inwestycyjne i podlegają ochronie depozytów do 100 000 €. Dlatego platformy inwestycyjne jak Trade Republic, Smartbroker czy Scaleable współpracują z dużymi bankami... ze względu na ochronę depozytów.

Teraz zasłużyłeś na porównanie doradcy, który zarabia pieniądze na ETF-ie. Prowizja od sprzedaży - chce zarobić na tobie dużo pieniędzy i jeśli chcesz osiągnąć ten sam wzrost wartości, musisz podjąć o wiele większe ryzyko, aby być może otrzymać tę samą kwotę. ETF związany z indeksem globalnym, który wypłaca dywidendy do uzyskania kwoty wolnej od podatku, jest dobry. Oszczędzi to rocznego przekształcania, co na pewno dodatkowo kosztuje u doradcy

Napisany przez Dante
Cześć, dziś miałem pierwszą rozmowę z moim agentem ubezpieczeniowym. Ma on wiele lat doświadczenia, ale wydaje się, że koszty będą wyższe niż w moim banku. Doradził mi inwestowanie w Fundusze inwestycyjne, a nie ETF-y. Bank to Frankfurter Fondbank. Jego argumentem za funduszami był fakt, że w przypadku bankructwa banku część ETF-ów może zniknąć. Z proponowanej kwoty 10 000 € zalecił podział na 6-8 töpfen. On zajmie się aktywnym zarządzaniem. Co roku będzie dokonywana ocena i przedstawiane propozycje dla mnie. Jeśli chodzi o opłaty, tutaj mojemu bankowi wydaje się być lepiej: 1,5% od wartości netto + opłaty za przechowywanie + opłaty za zakup + opłata za emisję 4-5% w przypadku funduszy. Pieniądze będą zawsze dostępne, a on zaleca mi inwestowanie znacznie większej kwoty. Fundusze będą regularnie uzupełniane o 100€ miesięcznie. Nie wiem, czy w porównaniu Union Investment nie byłaby lepsza. Czy to prawda, że fundusze są bezpieczniejsze od ETF-ów? Dziękuję. Szczęścia w nieszczęściu, że przeczytałem tak wiele nonsensów. Mówiąc prawdę, Bruno aktywnie uczestniczy w dyskusji. Oczywiście doradza Ci to, co przyniesie mu największy zysk. A ja powiem, że jeśli postąpisz zgodnie z jego sugestią, stworzysz się dla niego jako idealna kura świąteczna. Jeśli bank zbankrutuje, nie zniknie nic. Może zająć kilka tygodni, zanim odzyskasz swoje aktywa finansowe, w zależności od niezdolności banku, ale nic nie zniknie. Podzielić kwotę 10 000 € na 6-8 różnych funduszy nie ma sensu. Kwota inwestycji jest zbyt niska, by taki wysiłek był opłacalny. Lepiej skorzystać z 1 lub 2 opcji ETF z ACWI lub światem plus rynkami wschodzącymi. Kiedy widzę te opłaty 1,5% od wartości netto + opłaty za przechowywanie + opłaty za zakup + opłata za emisję 4-5% w przypadku funduszy, włosy mi się jeżą. To niesamowicie wysokie koszty. A to ma być tani dostawca? W przypadku opcji z ETF-ami nie płacisz opłat za przechowywanie, opłaty za zakup są minimalne, nie ma opłaty za emisję, roczne koszty wynoszą około 0,2% zamiast 1,5%, a dzięki niewielkiej różnicy w śledzeniu pozostaną one takie same. Szybko usuń tego doradcę ze swojej listy kontaktów i zablokuj, ponieważ jedyną dziedziną jego długoletniego doświadczenia jest wykorzystywanie finansowe osób bez wiedzy finansowej. Aha, i to, że ETF-y znikają w przypadku bankructwa jest kompletną bzdurą. ETF-y są traktowane tak samo jak Fundusze inwestycyjne i podlegają gwarancji depozytowej do 100 000 €. Dlatego nowoczesne platformy brokerskie, takie jak Trade Republic, Smartbroker czy Scaleable, współpracują z dużymi bankami... ze względu na gwarancję depozytową. Nie mam pojęcia, skąd czerpiesz te informacje. ETF-y, aktywne fundusze czy akcje spółek to osobiste aktywa, nie podlegają masy upadłościowej i są Twoją własnością. Gwarancja depozytowa w ogóle tu nie obowiązuje. W przypadku bankructwa banków, banki muszą bezpłatnie przenieść Twoje konto maklerskie na inną bankową platformę.

Napisany przez ZehWeh
Mogłem to trochę niefortunnie wyrazić, ale tak, ETF-y są własnością i nie mogą zostać zatrzymane w przypadku bankructwa banku. Zasugerowałbym także, aby TE wybrał dywidendowy światowy ETF od jednego z dużych dostawców (ishares, Lyxor, dbx lub Amundi) i znalazł darmowe konto papierów wartościowych w banku, który umożliwia bezpłatne oszczędzanie w ETF-ach, np. w ING lub Consors. Jeśli jest się niepewnym, można najpierw zainwestować tylko 3000 € lub coś w tym stylu, poczekać pół roku, a następnie zobaczyć, jak się sprawuje. Przy brokerze potrwa to lata, zanim w ogóle osiągnie się zysk.

Napisany przez Matt78
Dziękuję za wszystkie wskazówki i opisy.
Czy istnieje coś, co przemawia za funduszami inwestycyjnymi, muszą przecież mieć swoje uzasadnienie?

U brokera proponowane fundusze są częściowo bardzo dynamiczne. Inwestowane są 2 fundusze, z czego około 10 częściowo na jednorazową wpłatę.
Oczywiście nie jest to wcale tanie.

Czy istnieje coś przeciwko inwestowaniu równocześnie w dwa rodzaje funduszy? Czyli funduszy inwestycyjnych i ETF-ów?

Dziękuję

Napisany przez ZehWeh
Różnica między ETF a funduszami polega na tym, że fundusze są zarządzane aktywnie, podczas gdy ETF-y tylko śledzą indeks, działając więc pasywnie.

Fundusze oczywiście mają swoje uzasadnienie istnienia, ponieważ każdy fundusz ma własną strategię. Są wygodne, nie trzeba nic robić, ale oczywiście wiąże się to z wyższymi kosztami. Z kolei ETF-y zakładają, że inwestor sam zajmie się wszystkim, co nie jest takie trudne, ale trzeba się po prostu zająć.

Sprzedawcy (doradcy bankowi/maklerzy) chętnie obiecują klientom, że aktywne fundusze są bezpieczniejsze w przypadku krachu giełdowego, ponieważ aktywny menedżer może wtedy działać przeciwnie. Jednak przeszłość pokazała, że bardzo niewielu to faktycznie udaje. Inwestorzy oczywiście liczą na wyższe stopy zwrotu dzięki aktywnemu zarządzaniu, ale także tutaj analizy pokazują, że niewielu pokonuje swój indeks porównawczy. Im dłuższy jest okres czasu, tym mniej osób na przestrzeni czasu to osiąga.

Problemem, gdy łączy się oba rodzaje inwestycji (ETF-y i fundusze) w portfelu, jest to, że pozycje są wtedy podwójnie obecne i tym samym przeważają. Załóżmy, że kupujesz światowy ETF i jednocześnie aktywny fundusz, który inwestuje w 50 największych firm na świecie, wtedy te firmy prawdopodobnie już są w ETF-ie.

Aktywne fundusze mogą być oczywiście sensownym uzupełnieniem, jeśli ma się strategię.

Jednak to, co zaprezentował twój makler, nie brzmi jak strategia, ale po prostu jak wyłącznie zarabianie pieniędzy. Jaka może być strategia za tym, aby zainwestować w 10 funduszy jednorazowo (czyli po 1000 € na fundusz)? Byłoby ciekawe dowiedzieć się, jakie to w ogóle są fundusze! Koszty samego zakupu nie zostaną odzyskane w ciągu lat. Fundusze muszą przewyższać przez długi czas. Zawsze pamiętaj, że koszty bieżące muszą zostać spłacone, zanim fundusz osiągnie zyski.

Dla aktywnych funduszy przemawia to, że pośrednik zarabia na nich więcej, podczas gdy przy sprzedaży ETF nie zarabia. Po prostu zobacz, co się stanie, gdy giełdy zawiodą. Jeśli aktywny fundusz nie poniósł drastycznych strat, to znaczy, że menadżer sobie poradził, jeśli jednak stracił dużo, był słaby, ponadto po załamaniu kurs powinien szybko wzrosnąć. Jeśli tak się nie stanie, ponownie oznacza to, że menadżer nie jest wart twoich pieniędzy.

Trzeba pamiętać, że w przypadku indeksu MSCI World jest odzwierciedlona sytuacja gospodarki światowej. Dlatego aktywny fundusz zawsze powinien rosnąć znacznie szybciej niż wskaźnik. Można to sprawdzić na przykładzie ostatnich 10 lat lub dłuższego okresu. Nawiasem mówiąc, po odjęciu opłaty za nabycie, kosztów funduszu i inflacji, fundusz powinien generować wyraźnie większy zwrot, co najmniej o 2% rocznie, jeśli tego nie robi, oznacza to, że menadżer źle zarządzał pieniędzmi i nie pokonał gospodarki światowej.

Testy naukowe wykazały, że małpy to lepsi menadżerowie funduszy i osiągają lepsze wyniki na dłuższą metę... to powinno skłonić do refleksji...

Napisany przez ZehWeh
To także główny powód, dlaczego doradcy/maklerzy tak bardzo demonizują ETF-y i opowiadają klientom straszne historie. Na ETF-ach nic nie zarabiają, a klient coraz bardziej osiąga niezależność finansową (makler staje się zbędny).

Najlepszy przykład: 4-5 lat temu moja teściowa chciała zainwestować pieniądze jednorazowo dla swojego wnuka na jego 18. urodziny (dziecko miało wtedy 1 rok), czyli horyzont inwestycyjny przynajmniej 17 lat! Oczywiście najpierw poszła do miłego pracownika banku, a ten sprzedał jej fundusz, na którym głównie zarabia bank. Przejrzałem ten fundusz i to była tylko padlina, co do tej pory pozostało. Na dzień dzisiejszy inwestycja byłaby teraz 10% na minusie, po 5 latach, dzięki opłatom.... Lepiej byłoby zostawić te pieniądze na koncie oszczędnościowym.

Na moją radę jednak to wycofała i zainwestowałem tę kwotę w ETF FTSE All World. Obecnie wynosi on +30% od momentu zakupu i są przynajmniej jeszcze 12 lata, w których może rosnąć!

Napisany przez Matt78
Byłby to cud dla aktywnych funduszy, jeśli dobrze to rozumiem.
Plan oszczędnościowy wynosiłby połowę miesięcznej wpłaty:
Green Benefit Global Impact P
Pictet Digital P €
z najwyższym i prawie najwyższym poziomem ryzyka.

Dla jednorazowej wpłaty do depozytu:
Fidelity Asian Pacific Opport. A acc €
ÖkoWorld Klima C
RB LuxTopic Flex A
FvS SICAV Multiple Opportunities R
ACATIS Gane Value Event A
Berenberg Aktien Mittelstand R A
Robeco Global Consumer Trends D€
TRP US Smaller Companies Equity A
JPM IF Glo Dividend A acc $
Morgan St. Global Opportunity $A
Wszystkie z wysokim i niskim ryzykiem.

W ramach planu oszczędnościowego zostanie wykorzystany efekt kosztów.

Czy którykolwiek z tych funduszy znajduje się w ETF World?

Dziękuję

W funduszu ETF na wilki zawarte są pojedyncze akcje, takie jak Facebook, Apple itp. Brak funduszy, to by nie miało sensu. jeśli chcesz być aktywny, to twoja decyzja - będziesz musiał(a) żyć z kosztami i ryzykiem

Napisany przez ZehWeh
W ACATIS Gane Value Event A, na przykład, większe pozycje zajmują Microsoft, Alphabet i SAP.

Bez sprawdzania, można założyć, że na pewno znajdują się one w funduszu ETF na cały świat.

Trzeba byłoby dokładnie przeanalizować wszystko i zobaczyć, co się pokrywa, ale to, co już widać, to pewien poziom home-bias, na przykład w przypadku funduszu Berenberg Aktien Mittelstand R A. Nadmierne przecenianie rynku rodzimego uważane jest za klasyczny błąd początkującego inwestora.

Jak już wspomniano, lokowanie takich małych kwot w taką ilość funduszy w portfelu nie przyniesie ci żadnych korzyści.

Napisany przez bruno68
Wcale to nie jest takie proste, Matt78,

Piszesz, jakby nie było ryzyka, ale to błąd, ponieważ zawsze istnieje ryzyko!
Często zapomina się, że nie można kupić od razu.

Najpierw musisz wypełnić stos dokumentów, m.in. dotyczących twojej gotowości do ryzyka!

To nic innego jak:

A) Jak bardzo jesteś gotowy na częściową lub całkowitą stratę?
B) Jak bardzo jesteś gotowy na akceptację braku płynności? 1 do 5 lat

Innym pytaniem jest również, czy w ogóle zaznajomiłeś się z prospektem? Być może go wydrukowałeś i przeczytałeś? To właśnie podpisujesz, co częściowo oznacza, że jesteś finansowo gotowy na oczekiwanie przez lata (tak, już zdarzało się, że otwarte Fundusze inwestycyjne były niewypłacalne lub akcje traciły wartość nawet do 50% (spadek giełdowy w 2020 roku, kiedy DAX spadł z 13 000 do 8 000 punktów) czy zaakceptujesz).

Z drugiej strony, kończąc 2021 rok, uprzywilejowanie emitenta się kończy, czyli relacja biznesu między uruchamiającym fundusz a klientem bezpośrednio, bez kontroli!

Ponadto, ponownie zaznaczam, że nie ma takiego rzeczy jak bezpieczny handel! Nawet w przypadku ETF-ów! A może należałoby powiedzieć, zwłaszcza w przypadku ETF-ów?

Bo czy istnieje tak wiele rzeczywistych akcji, jakie są już w funduszach, ETF-ach i które są trzymane przez akcjonariuszy? I kto w takim przypadku realnie posiada akcje? Tylko akcjonariusz posiadający akcję i kupon dywidendowy!

Powiedz mi, jakie formy akcji istnieją! Istnieje 4 rodzaje

I) akcje z ograniczeniami przenoszenia, kupujący takie akcje jest wpisywany do księgi akcyjnej, wymagana jest zgoda na nabycie tych akcji, jest zaznaczane jak: vNA
II) akcje imienne, kupujący takie akcje jest wpisywany do księgi akcyjnej, nie wymaga zgody na nabycie tych akcji, jest zaznaczany jak: NA
III) akcje imienne albo akcje na okaziciela
IV) akcje z ograniczeniem praw głosu
W przypadku którego z tych 4 rodzajów można zakładać, że wartość firmy jest równa wartości akcji?

Jakoś to mnie przypomina bio-data (dawny stajenny wyceniony na 1 mld euro w 2000 roku, lub em.tv z podziałem akcji z 1 do 66, aż do 2000 roku!

Pod adresem https://www.focus.de/finanzen/boerse...id_306413.html

nazywa się ta firma już inaczej, mianowicie

https://www.new-business.de/medien/d...DIEN&nr=585448

aktualna nazwa, od 2020

Nowa nazwa odnosi się do podstawowej działalności: Dotychczasowa spółka akcyjna Constantin Medien AG zmienia nazwę na Sport1 Medien AG

jako akcja mógłby być nazywany jako Constantin Aktie Constantin-Aktie 2,30 € prawdopodobnie z dywidendą w wysokości 0,1 € w 2021 roku!

Genialna firma wyceniona na 120 €, wróciła do poziomu 2,30 € / 1/60, składa się z zaledwie 93 mln akcji, z czego 5,09 % znajduje się w wolnym obrocie!

Jak można być oszukanym pod względem zawartości, chociaż dochód z dywidendy wynoszący 4,4% także nie jest zły!

A co na to Fundusze inwestycyjne i ETF-y? Nic, bo nie płynne!

Więc każdy, kto inwestuje we własne Fundusze inwestycyjne lub ETF-y, powinien również przyjrzeć się i zrozumieć akcje lub aktywa bazowe, na podstawie których opierają swoje inwestycje, i zrozumieć, że podział 1:10 oznacza, że bierze się udział w ich sukcesie w stosunku 1:10, a nie 1:1!

bruno68

Napisany przez ZehWeh
Dla takich sytuacji istnieją różne metody replikacji ETF-ów, fizycznie replikujące ETF-y faktycznie inwestują w istniejące w indeksie instrumenty. W przypadku pełnej replikacji 1:1 istnieje również prawo głosu, jednak należy ono do dostawcy funduszy i zazwyczaj jest używane, zazwyczaj z myślą o zrównoważonym rozwoju. W przypadku próbkowania bardzo małe pozycje są pomijane, ale nawet wtedy dostawca funduszy jest odpowiedzialny za fizyczne pokrycie dużych pozycji.

I tak, w MSCI World zawsze znajdują się wątpliwe pozycje, które nagle tracą całe swoje majątki, jak chociażby Wirecard, który obecnie nadal znajduje się w MSCI World. Ale jaki wpływ miał skandal związany z Wirecard na MSCI World? Czy w ogóle był on mierzalny? Oto, to właśnie jest ogromnym atutem ETF-ów World!

Dywidendy są przekazywane inwestorom ETF, dlatego istnieją dywidendowe ETF-y lub też kapitalizujące. Jeśli firma wypłaca dywidendę w wysokości 4%, jaki udział może mieć ta firma w World ETF, który zawiera 1600 instrumentów? Apple, o kapitalizacji rynkowej prawie 2 bilionów dolarów, ma tylko udział 3,9% w MSCI World! Dlatego w największym ETF World (iShares z kapitałem 32 miliardów dolarów) zawarte jest około 7,8 miliona akcji Apple. Ile jest akcji Apple? 16,7 miliarda!

Czy faktycznie istnieje tyle akcji na rynku? Światowo tylko 5-7% wszystkich akcji jest powiązanych z ETF-ami, choć niektóre szacunki mówią nawet o 20%. Warto też sprawdzić, kto ma najwięcej akcji Apple i oto okazuje się, że na czele są Blackrock i Vanguard... O, toż to dostawcy funduszy!

Brunö, nadal nie rozumiesz, jak działają ETF-y, ryzyko całkowitej utraty przy World ETF oznacza, że światowa gospodarka zawali się, nie zostawiąc niczego za sobą..... Zobaczmy, jakie scenariusze mogą się sprawdzić? Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to asteroida o średnicy > 1 km uderzająca gdzieś na ziemi, wojna nuklearna, w której wszystkie głowice nuklearne na ziemi również są używane. Światowa pandemia z chorobą tak agresywną, że 95% ludności świata jest z nimi na łopatkach.
---> Prawdopodobieństwo raczej niskie.

Prawdopodobieństwo, że tak zwany wspaniały menedżer funduszu popełni błąd, jest prawie 100% ryzyko całkowitej utraty znacznie wyższe..... Odpowiedzialność za takie rzeczy jest zerowa. Dlaczego oddawać komuś pieniądze? Kto potem oddaje te pieniądze innej osobie, a wszyscy pośrednicy na tym zarabiają, a ryzyko pozostaje po stronie osoby, która oddaje pieniądze..... Tranża ta jest karmiona, ale menedżer funduszu 1-3%, tak zwany oszust inwestycji pobiera opłaty za emisję i pobiera coroczny nakład pracy wynoszący 1-2%. Te 5% muszą być generowane rocznie poprzez większe ryzyko, aby osoba oddająca pieniądze również znowu zobaczyła pieniądze.... musi ona walczyć także z inflacją wynoszącą 2%, aby naprawdę osiągnąć obszar, w którym inwestowanie się opłaca. Ach tak, ojczyzna chce też swojej części 25% z zysku.

Więc fundusz musi zaoszczędzić 5% wydatków + 2% wyrównanie inflacji + 0,5% podatku.....czyli 7,5% i to każdego roku....

Albo zaoszczędzisz menedżera funduszu i tzw. oszusta inwestycyjnego i światowa gospodarka musi wzrastać o ponad 2,5%, a inwestor jest na plusie..... obecnie zawsze około 2,8% rocznie na całym świecie..... Bez konieczności podjęcia większego ryzyka dla uzyskania 5% większego zwrotu, którego inwestor i tak nie zobaczy. Ale dla uzyskania 5% większego zwrotu trzeba podjąć znacznie większe ryzyko, w tym ryzyko całkowitej straty.....

Mówię tak, małpy są lepszymi menedżerami funduszy i doradcami inwestycyjnymi, koszty są tu znikome, a na dłuższą metę inwestują one także lepiej niż oszuści

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata