Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Dofinansowanie/wyszukiwanie kredytu

Napisany przez segkin
Dzień dobry,

znalazłem się w trudnej sytuacji z powodu projektu budowlanego, który został bardzo szczegółowo wyceniony (po ukończeniu ma być domem wielorodzinnym do wynajęcia) i w zeszłym roku, głównie z uwagi na ogólne warunki, trochę wymknął się spod kontroli. Faktycznie potrzebuję dodatkowego finansowania w wysokości około 150 tys. euro, aby wrócić na właściwe tory, ale nie chcę pytać finansującego banku, ponieważ dał do zrozumienia, że przed dalszymi rozmowami musi być osiągnięty stan, w którym będzie można zauważyć, że z zatwierdzonych, ale jeszcze nie wypłaconych środków w wysokości około 170 tys. euro możliwe będzie ukończenie budowy. Trochę naiwnie myślałem, że mogę rozwiązać swoje potrzeby finansowe poprzez refinansowanie innego nieruchomości do wynajęcia, gdzie obecna wartość przekracza 2,0 mln euro, pierwszeństwo hipoteki wynosi około 1,10 mln euro, a obecna kwota kredytu wynosi około 700 tys. euro, a przychody z najmu netto wynoszą miesięcznie prawie 2,5 tys. euro więcej niż rata kredytowa (dlatego wszystko tam działa zgodnie z planem od 2015 roku, a do zeszłego roku korzystałem z wszystkich opcji dodatkowych spłat). To nie działa, ponieważ dział finansowania budowlanego banku policzył mi, że ze względu na ich standaryzowane wskaźniki oraz ocenę ryzyka jestem faktycznie zadłużony, a teraz niestety również wg wieku jestem w grupie ryzyka. Również inne banki uprzejmie odmówiły, wpisanie na drugie miejsce nie było dla nich atrakcyjne. Czy ktoś ma jakiś pomysł, czy istnieją finansujący, którzy są gotowi udzielić pożyczki w zwykłych warunkach, zabezpieczonej hipoteką na drugim miejscu w przypadku solidnej nieruchomości, zarabiając trochę pieniędzy w obecnym okresie ujemnych stóp procentowych? Dla mnie idealnym rozwiązaniem byłby kredyt w wysokości 150 tys. euro, zabezpieczony jak opisano powyżej, okres spłaty 10 lat z opcją dodatkowych spłat, oprocentowanie preferowalnie poniżej 2%. Będę wdzięczny za konstruktywne wskazówki. Pozdrowienia, segkin.

Napisany przez StGe1973
Nie sądzę, że to może działać przy takich liczbach. Albo Twoje czynsze są znacząco poniżej cen rynkowych, albo podajesz absolutnie astronomiczne ceny, które nie są w ogóle realistyczne.

Przy czynszu 2500 EUR netto miesięcznie, rocznie wynosi to 30 000 EUR. Przyjmujesz wartość 2 milionów - to ponad 66-krotne roczne czynsze... Ta wartość jest bardzo przesadzona... (oczywiście zakładając, że Twoje ceny czynszów są realistyczne).

Aktualny dług w wysokości 700 000 EUR to już ponad 23-krotne roczne czynsze i w zależności od lokalizacji, to jest w przybliżeniu realistyczna cena sprzedaży, być może nieco wyższa, może do 25-krotności. Jeśli to jest wyjątkowo dobra lokalizacja, to być może nawet do 30-krotności, ale wtedy sytuacja staje się bardzo delikatna.

Musisz też zawsze postawić się w sytuacji potencjalnego kupującego: 30-krotne roczne czynsze oznaczają 3,33% zwrotu. Jednak odliczyć trzeba koszty finansowania (powiedzmy 1% do 1,5%) oraz już na początek składkę na remonty w wysokości 1%. Dodatkowo koszty, które właściciel musi ponosić, i w rezultacie masz około 0,5 do 1% zwrotu.

Zapytaj noemlmaxim, jeśli ktoś może Ci pomóc, to on.

Napisany przez NaTwoim13
Proszę przedstawić sytuację dotyczącą przychodów i wydatków (wszystkich).

Napisany przez 2tneub
StGe1973 pisze:
Przy czynszu w wysokości 2500 euro miesięcznie, rocznie to będzie 30 000 euro.

Trochę się pomyliłeś.
Napisał 2500 euro ponad ratą (czy to miesięcznie czy rocznie - nie mam pojęcia)

Napisany przez StGe1973
tneub pisze:
Zrobiłeś mały błąd odczytu.
Napisał 2500 € powyżej raty (czy to miesięcznie czy rocznie - nie mam pojęcia)

Masz rację, przepraszam, przeoczyłem.

Napisany przez segkin
Cześć wszystkim,

dziękuję za Waszą/Państwa uwagę. Prawdą jest, że roczne NKM obiektu wynosi około 85 tys. euro, a znajduje się on w dobrej lokalizacji w Berlinie, posiada około 630 m kw. powierzchni do wynajęcia. Nie mam zamiaru go sprzedawać, rozważam jedynie jego wykorzystanie jako potencjalnej zastawy. Zgodnie z moim rozliczeniem podatkowym za rok 2019, moje roczne dochody wynosiły około 75 tys. euro, od tamtej pory się nie pogorszyły. Proszę o zrozumienie, że nie chcę publicznie zbyt wiele ujawniać o mojej sytuacji, jednak chętnie opowiem więcej w prywatnej rozmowie.

Pozdrowienia,
segkin

Napisany przez NaTwoim13
Z jednej strony zakładam, że przystępują Państwo tutaj anonimowo, a z drugiej na pewno wybierają Pa Państwo odpowiednie adresy referencyjne, gdzie te dane można przesłać. Jakie wskazówki, jaką pomoc oczekiwali Państwo na podstawie swoich danych? W szczególności, jak trwałe te informacje powinny być, czy miało Państwo w planach ich otrzymanie?

Napisany przez segkin
Cześć Panie Buhmann, Po przeczytaniu mojej wiadomości zauważyłem Państwa dane kontaktowe i w międzyczasie napisałem bezpośrednio na Paile adres e-mail. Najlepiej omówić to bezpośrednio. Pozdrowienia, segkin

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata