Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Gwaranci przy finansowaniu budowy.

Napisany przez reisensbur
Cześć wszystkim,
zostałem poproszony, czy mogę wystąpić jako poręczyciel przy finansowaniu budowy.
Tutaj wielokrotnie czytałem, że banki już nie pracują z poręczycielami przy finansowaniu budowlanym. W takich przypadkach banki raczej preferują drugiego pożyczkobiorcę do zabezpieczenia kredytu. Dlatego teraz jestem zaskoczony i zaniepokojony. Generalnie mam skłonność do odmowy, ponieważ wydaje mi się to zbyt ryzykowne, chociaż nie otrzymałem jeszcze więcej informacji.
Dlatego na początek tylko pytanie: Czy finansowanie budowlane już w ogóle nie jest zabezpieczane poręczeniem, czy może jednak nadal istnieje taka możliwość?
Dziękuję i pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
Jakie różnice prawne mogą wynikać dla nich w zakresie odpowiedzialności? Jeśli twój zleceniodawca nie zapłaci, to będą oni w pełni odpowiedzialni, każdy cent do zapłacenia będzie musiał być przez nich wypłacony!!

Noelmaxim, dziękuję za opinię! Jestem świadom/a, że w obu przypadkach musiałbym/musiałabym zapłacić. Zastanawiam się jednak, czy faktyczny kredytobiorca nie zrobił/a wystarczająco dużo researchu, jeśli poszukuje poręczyciela, zamiast starając się o drugiego współkredytobiorcę. Przy finansowaniu budowy, gdzie chodzi o duże sumy, widziałbym to jako kolejny powód, aby odmówić prośbie. Dlatego zapytałem/am, czy finansowanie budowy wciąż może być zawarte z poręczycielem? Dziękuję i pozdrawiam

Napisany przez florianmeier
W rzeczywistości wszyscy poręczyciele z przeszłości się nauczyli. Ostatni poręczyli za pierwszych uchodźców... Pozwoliłbym im nawet dzisiaj cierpieć, żeby ci dobrzy ludzie nauczyli się, ile i jak długo wypłaca H4.

Kredytobiorca po prostu nie jest wystarczająco dobry dla proponowanego kredytu. Zastanowiłbym się dobrze nad taką poręczeniem. Możesz także udzielić pożyczki,

Napisany przez 2utopus
Osobiście rozważyłbym poręczenie tylko w bardzo bliskiej rodzinie, jeśli jestem pewien, że główny kredytobiorca będzie wypełniał swoje zobowiązania - i jestem świadomy odpowiedniego ryzyka. (Że w razie wątpliwości mogę być obciążony całym moim majątkiem za długi - i możliwe, że kredytobiorca nie ma już odpowiednich zabezpieczeń.)

Dziękuję za dalsze odpowiedzi! Odmówiłem już udzielenia pożyczki budowlanej. Następnie pojawiło się pytanie o udzielenie poręczenia. Osobiście niekoniecznie podzielam opinię, że poręczycielem powinien być tylko ktoś z najbliższej rodziny. Właśnie w rodzinie presja moralna w przypadku trudności finansowych może być znacznie większa, co często prowadzi do szybkich i nieprzemyślanych zgód na udzielenie poręczeń lub ułatwia zwlekanie z niezapłaconymi należnościami. Oczywiście, nawet w sprawach rodzinnych trzeba zawierać umowy, ale jest to jednak coś innego niż prowadzenie interesów na neutralnym poziomie. Wobec rodziny jest się w jakiś sposób bardziej szantażowalnym lub przynajmniej bardziej podatnym na manipulacje.

Napisany przez brainy
Pisząc w dół, pisząc w górę, ale nigdy na ukos.

https://de.wikipedia.org/wiki/Querschreiben

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata