Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Otwarty interfejs do pobierania kursów giełdowych.

Napisany przez MoonKid
Mam pewne problemy z powszechnym oprogramowaniem giełdowym i aplikacjami giełdowymi.
Dla moich, w zasadzie niewielu, wymagań wystarczyłby mi nawet własny skrypt. Brakuje mi jednak danych.

Czy istnieją publicznie dostępne interfejsy z kursami (co najmniej aktualnymi danego dnia), które mogę pozyskać? Mam na myśli dane w formacie maszynowym (np. w formacie JSON, CSV itp.), które mogę dalej przetwarzać we własnym oprogramowaniu.

Na przykład chciałbym móc rozpoznać zmiany w kursie. Standardowe mechanizmy alarmowe aplikacji giełdowych są nieskuteczne, ponieważ te określają granice jako wartości bezwzględne.

Ja natomiast chciałbym móc np. powiedzieć:
Alarm, gdy aktualny kurs różni się o 5% od któregoś z kursów dziennych z ostatnich 5 dni.

Jest to w zasadzie to samo, co gdybym oglądał wykresy na stronach internetowych. Liczba nie jest istotna, ważna jest zmiana w kontekście przedstawionego ram czasowego.

Spędziłem już zbyt dużo czasu na szukaniu aplikacji. One nie działają.
Czy istnieje jakieś oprogramowanie w tej sprawie? Nie musi działać non stop na smartfonie (którego i tak nie mam w tej formie), mi wystarczy codzienne działanie na komputerze.

Re: Otwarty interfejs do pobierania kursów giełdowych.

Napisany przez MoonKid
Znalazłem pakiet Pythona, który umożliwia pobieranie i przetwarzanie historycznych danych z YahooFinance.
https://github.com/ranaroussi/yfinance

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata