- pn cze 21, 2021 12:36 pm
Utworzenie konta osobistego w lokalnej filii Sparkasse dla mojego 16-letniego syna okazuje się być złożoną sprawą. Nie dostrzegam żadnej potrzeby pozyskiwania nowych klientów. Nawet przed pandemią wizyta w pozostałych filiach była możliwa wyłącznie po wcześniejszym umówieniu się na termin. System rezerwacji online zakończył się tym, że nikt się nie odezwał, więc po kilku tygodniach musiałem to załatwić telefonicznie.
Aby otworzyć konto dla 16-latka, konieczne są następujące dokumenty:
a) Osobista obecność ojca, matki, dziecka
a) Akt urodzenia dziecka
b) Dowód osobisty dziecka
c) Dowód osobisty ojca
d) Dowód osobisty matki
e) ID podatkowe obojga rodziców
f) ID podatkowe dziecka
Otrzymuję sprzeczne informacje od sfrustrowanych pracowników. Z powodu f) dzisiejszy termin nie powiódł się, więc nie jest możliwe uzupełnienie tej informacji. Nie mogę znaleźć listu z 2008 roku i zapytałem o ID podatkowe w Bundeszentralamt für Steuern.
Nie pojmuję konieczności przedstawienia aktu urodzenia mimo posiadania dowodu osobistego dziecka. Nie rozumiem także znaczenia ID podatkowego ojca i matki.
Czy dotknięta Sparkasse zachowuje się teraz nieprofesjonalnie, czy też ten zestaw dokumentów stał się standardem?
Aby otworzyć konto dla 16-latka, konieczne są następujące dokumenty:
a) Osobista obecność ojca, matki, dziecka
a) Akt urodzenia dziecka
b) Dowód osobisty dziecka
c) Dowód osobisty ojca
d) Dowód osobisty matki
e) ID podatkowe obojga rodziców
f) ID podatkowe dziecka
Otrzymuję sprzeczne informacje od sfrustrowanych pracowników. Z powodu f) dzisiejszy termin nie powiódł się, więc nie jest możliwe uzupełnienie tej informacji. Nie mogę znaleźć listu z 2008 roku i zapytałem o ID podatkowe w Bundeszentralamt für Steuern.
Nie pojmuję konieczności przedstawienia aktu urodzenia mimo posiadania dowodu osobistego dziecka. Nie rozumiem także znaczenia ID podatkowego ojca i matki.
Czy dotknięta Sparkasse zachowuje się teraz nieprofesjonalnie, czy też ten zestaw dokumentów stał się standardem?