Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Sparkasse - Otwarcie konta dla 16-letniego syna.

Napisany przez kreien
Utworzenie konta osobistego w lokalnej filii Sparkasse dla mojego 16-letniego syna okazuje się być złożoną sprawą. Nie dostrzegam żadnej potrzeby pozyskiwania nowych klientów. Nawet przed pandemią wizyta w pozostałych filiach była możliwa wyłącznie po wcześniejszym umówieniu się na termin. System rezerwacji online zakończył się tym, że nikt się nie odezwał, więc po kilku tygodniach musiałem to załatwić telefonicznie.

Aby otworzyć konto dla 16-latka, konieczne są następujące dokumenty:
a) Osobista obecność ojca, matki, dziecka
a) Akt urodzenia dziecka
b) Dowód osobisty dziecka
c) Dowód osobisty ojca
d) Dowód osobisty matki
e) ID podatkowe obojga rodziców
f) ID podatkowe dziecka

Otrzymuję sprzeczne informacje od sfrustrowanych pracowników. Z powodu f) dzisiejszy termin nie powiódł się, więc nie jest możliwe uzupełnienie tej informacji. Nie mogę znaleźć listu z 2008 roku i zapytałem o ID podatkowe w Bundeszentralamt für Steuern.

Nie pojmuję konieczności przedstawienia aktu urodzenia mimo posiadania dowodu osobistego dziecka. Nie rozumiem także znaczenia ID podatkowego ojca i matki.

Czy dotknięta Sparkasse zachowuje się teraz nieprofesjonalnie, czy też ten zestaw dokumentów stał się standardem?

Napisany przez Dante
Wow, to brzmi naprawdę niepotrzebnie.

Może wiele się zmieniło, ale gdy miałem 16 lat 15 lat temu, poszedłem z moją mamą do banku Sparkasse i jedyną jej zadaniem było ponowne podpisanie umowy, którą wcześniej podpisałem. Jako dowód miałem tylko swoje dowód osobisty i to wszystko. Cały proces trwał kilka minut i nie był żadnym aktem biurokratycznym.

Interesujące, jakie wydaje się, że dzisiaj te praktyki przybierają.

Napisany przez kreien
Wiele rzeczy się zmieniło, w połowie lat 80. XX wieku banki spółdzielcze aktywnie pozyskiwały młodych ludzi, korzystając z akcji reklamowych i małych upominków - od lat minęło wiele czasu, i szczerze mówiąc, łatwiej mi dostać wizytę u dermatologa niż w oddziale banku spółdzielczego w mieście liczącym 100 000 mieszkańców.

Napisany przez 2titan1981
Nie trzeba koniecznie zakładać konta w Sparkasse. Wydaje się, że nie mają potrzeby posiadania stałych klientów, skoro już was jako klientów tam mają....

Napisany przez kreien
Chodzi mi o to, czy przedstawione dokumenty są częścią standardowego procesu dla nieletnich w danej branży i jak wyjaśnić rozbieżności dotyczące numeru identyfikacji podatkowej rodziców i aktu urodzenia dziecka, pomimo posiadania dowodu osobistego (BPA).

Oczywiście można otworzyć konto w innej banku, ale z uwagi na zasadę terytorialną kasy oszczędnościowej, inne instytucje wchodzące w skład grupy kas oszczędnościowych raczej nie wchodzą w grę. Czy około 15 lat temu nie było krytyki ze strony komisarz UE ds. konkurencji wobec tej zasady terytorialnej? Czy nadal obowiązuje ta ochrona terytorialna poszczególnych kas oszczędnościowych?

Napisany przez 2utopus
Jednakże istnieje wystarczająca ilość banków internetowych, w których klienci mogą darmowo wypłacać pieniądze z wielu bankomatów ... muszą tam jednak odpowiednie dokumenty złożyć albo online, albo jako kopię.
Następnie oczywiście nie trzeba nigdzie iść - można potwierdzić tożsamość poprzez wideo za pomocą smartfona w domu. (W razie potrzeby również z telefonu syna)

Również Sparkasse ma bank internetowy - chyba nazywa się 1822direkt.

Swoje identyfikator podatkowy powinno się znaleźć we wszystkich zeznaniach podatkowych (jeśli się ich nie składa, zwykle traci się pieniądze - co najprawdopodobniej również robi jako klient Sparkasse).

Oczywiście powinno się być w stanie znaleźć akt urodzenia swoich dzieci.

Napisany przez kreien
Mam swoje numer identyfikacyjny podatkowy oraz numer mojej żony, które są również widoczne na każdym zeznaniu podatkowym - nie o to jednak tutaj chodzi. Niestety nie mam pod ręką numerów identyfikacyjnych podatkowych moich nieletnich dzieci, które również nie znajdują się w decyzji o zasiłku rodzinym (ponieważ zostały ustalone przed 2008 rokiem). Dlatego poprosiłem o nowe numery identyfikacyjne podatkowe dzieci od Federalnego Urzędu Podatkowego. Jestem w stanie dostarczyć kopię aktu urodzenia dziecka, ale nie rozumiem dlaczego bank potrzebuje tego dokumentu urzędu stanu cywilnego, skoro klient może pokazać swój paszport.

Napisany przez kreien
Krótkie uzupełnienie: Teraz zapytałem w jednej ze Sparkassen w innym dużym mieście (do której nie mogę być klientem ze względu na zasadę regionalności) i również chcieliby zobaczyć następujące dokumenty podczas otwierania konta bieżącego dla dzieci niepełnoletnich:
a) Osobista obecność ojca, matki, dziecka
b) Dowód dziecka
c) Dowód ojca
d) Dowód matki
e) Identyfikator podatkowy obu rodziców (na co by to nie było)
f) Identyfikator podatkowy dziecka

Co za zachodu, może po prostu poczekamy jeszcze dwa lata. konto w Sparkassen już ze względu na złe usługi dla klientów nie wchodzi w grę.

Napisany przez 2titan1981
Na szczęście istnieje więcej banków niż tylko Sparkasse. Można tam również założyć konta dla dzieci.

Napisany przez 2tneub
Nawet jeśli to brzmi przesadnie, prawdopodobnie ma to sensowne uzasadnienie.

Nieletnie dziecko wchodzi do banku z dowodem osobistym. Teraz przychodzą dwie osoby dorosłe, które również się legitimują przy pomocy dowodu osobistego. Bank jednak jeszcze nie wie, czy obie dorosłe osoby są rodzicami dziecka. Dlatego wymagane jest przedstawienie aktu urodzenia.

Numer identyfikacji podatkowej dziecka jest potrzebny do poprawnego przypisania ulg podatkowych i zapłaconych podatków, aby mogły one zostać zgłoszone do urzędu skarbowego. Pytane o to jest każdego klienta, bez względu na to, jakim bankiem jest. To, co krytykujesz, można moim zdaniem logicznie wytłumaczyć.

Nie mam pojęcia, dlaczego teraz konieczne jest podanie numerów identyfikacji podatkowej rodziców. Na pewno jest to określone w jakimś prawie.

Dla naszego dziecka otworzyliśmy również konto oszczędnościowe od urodzenia. Wtedy przynajmniej dostawaliśmy jakieś odsetki od konta dziecka i można było pokazać dziecku, jak pieniądze z chlewni trafiają na konto.

Szesnastolatek powinien o tym wiedzieć. Powinieneś znaleźć konto, które można nadal bezpłatnie i sensownie użytkować po osiągnięciu osiemnastego roku życia.

Uważam, że dzieci powinny być stosunkowo wcześnie uczone zarządzania finansami. To jest coś, czego potrzebujesz przez całe życie. Jeśli teraz już uważasz, że mało wysiłku jest zbyt dużo, aby zebrane dokumenty, a wolisz poczekać 2 lata, aż sam się tym zajmie, powinieneś się zastanowić, czy to naprawdę jest właściwa decyzja. Usiądź z nim i porównajcie konta, zdecydujcie razem, co jest dla ciebie i twojego syna najważniejsze.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata