- śr cze 23, 2021 12:54 pm
Witam wszystkich,
chętnie poznałbym wasze szacowne opinie na temat następujących rozważań:
Mamy działający „kredyt na dowolny cel” w ING, który obecnie wynosi 33 000 €. (Miał związek z pośrednią finansową podczas zakupu nieruchomości w 2018 roku)
Zawarty w 02/2020 r. w wysokości 3,51%. z ratą 466 € miesięcznie przez 96 miesięcy.
Specjalnie wybraliśmy najdłuższy okres kredytowania, aby utrzymać niską ratę. Naszym planem jest całkowite wcześniejsze spłacenie kredytu. Najpóźniej do końca 2024 r. (Wówczas pozostanie około 21 000 €).
Więc moje rozważanie teraz brzmi. Spłacić ten kredyt poprzez inny.
33 000 € w DKB na 120 miesięcy. 3,69% przy oprocentowaniu na poziomie 326 €.
W ten sposób płacę o 140 € mniej miesięcznie. Te 140 € można również wykorzystać na dodatkową spłatę. Tutaj również dodatkowe spłaty i wcześniejsze rozwiązanie są całkowicie bezpłatne.
Czy coś przeoczyłem? Czy istotne jest, że nowy kredyt będzie ogółem trwał o 3 lata dłużej?! I tak będzie wcześniej spłacony. Tutaj zawisam w powietrzu i zastanawiam się, czy naprawdę oszczędzam, czy to wszystko to nonsens.
Na koniec jeszcze pytanie:
Aktualnie ING oferuje kredyty oprocentowane na poziomie 2,99%. Czy nie mógłbym po prostu zawrzeć nowy, który spłaciłby obecny?
Jeśli ponownie wybiorę 96 miesięcy, to byłyby 386 € (zamiast 466 €)
84 miesiące ->435 € (zamiast 466 €)
Wiadomo -> telefon do ING pomaga, ale chciałbym wcześniej zdobyć kilka opinii
Dziękuję z góry za wasze opinie
Pozdrawiam
Markus
chętnie poznałbym wasze szacowne opinie na temat następujących rozważań:
Mamy działający „kredyt na dowolny cel” w ING, który obecnie wynosi 33 000 €. (Miał związek z pośrednią finansową podczas zakupu nieruchomości w 2018 roku)
Zawarty w 02/2020 r. w wysokości 3,51%. z ratą 466 € miesięcznie przez 96 miesięcy.
Specjalnie wybraliśmy najdłuższy okres kredytowania, aby utrzymać niską ratę. Naszym planem jest całkowite wcześniejsze spłacenie kredytu. Najpóźniej do końca 2024 r. (Wówczas pozostanie około 21 000 €).
Więc moje rozważanie teraz brzmi. Spłacić ten kredyt poprzez inny.
33 000 € w DKB na 120 miesięcy. 3,69% przy oprocentowaniu na poziomie 326 €.
W ten sposób płacę o 140 € mniej miesięcznie. Te 140 € można również wykorzystać na dodatkową spłatę. Tutaj również dodatkowe spłaty i wcześniejsze rozwiązanie są całkowicie bezpłatne.
Czy coś przeoczyłem? Czy istotne jest, że nowy kredyt będzie ogółem trwał o 3 lata dłużej?! I tak będzie wcześniej spłacony. Tutaj zawisam w powietrzu i zastanawiam się, czy naprawdę oszczędzam, czy to wszystko to nonsens.
Na koniec jeszcze pytanie:
Aktualnie ING oferuje kredyty oprocentowane na poziomie 2,99%. Czy nie mógłbym po prostu zawrzeć nowy, który spłaciłby obecny?
Jeśli ponownie wybiorę 96 miesięcy, to byłyby 386 € (zamiast 466 €)
84 miesiące ->435 € (zamiast 466 €)
Wiadomo -> telefon do ING pomaga, ale chciałbym wcześniej zdobyć kilka opinii
Dziękuję z góry za wasze opinie
Pozdrawiam
Markus