Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Spłacenie kredytu przez inną osobę - Błąd myślowy?!

Napisany przez st3lli
Witam wszystkich,

chętnie poznałbym wasze szacowne opinie na temat następujących rozważań:

Mamy działający „kredyt na dowolny cel” w ING, który obecnie wynosi 33 000 €. (Miał związek z pośrednią finansową podczas zakupu nieruchomości w 2018 roku)
Zawarty w 02/2020 r. w wysokości 3,51%. z ratą 466 € miesięcznie przez 96 miesięcy.

Specjalnie wybraliśmy najdłuższy okres kredytowania, aby utrzymać niską ratę. Naszym planem jest całkowite wcześniejsze spłacenie kredytu. Najpóźniej do końca 2024 r. (Wówczas pozostanie około 21 000 €).

Więc moje rozważanie teraz brzmi. Spłacić ten kredyt poprzez inny.
33 000 € w DKB na 120 miesięcy. 3,69% przy oprocentowaniu na poziomie 326 €.

W ten sposób płacę o 140 € mniej miesięcznie. Te 140 € można również wykorzystać na dodatkową spłatę. Tutaj również dodatkowe spłaty i wcześniejsze rozwiązanie są całkowicie bezpłatne.

Czy coś przeoczyłem? Czy istotne jest, że nowy kredyt będzie ogółem trwał o 3 lata dłużej?! I tak będzie wcześniej spłacony. Tutaj zawisam w powietrzu i zastanawiam się, czy naprawdę oszczędzam, czy to wszystko to nonsens.

Na koniec jeszcze pytanie:
Aktualnie ING oferuje kredyty oprocentowane na poziomie 2,99%. Czy nie mógłbym po prostu zawrzeć nowy, który spłaciłby obecny?
Jeśli ponownie wybiorę 96 miesięcy, to byłyby 386 € (zamiast 466 €)
84 miesiące ->435 € (zamiast 466 €)

Wiadomo -> telefon do ING pomaga, ale chciałbym wcześniej zdobyć kilka opinii

Dziękuję z góry za wasze opinie

Pozdrawiam
Markus

Napisany przez 2utopus
Jaka jest tańsza? 3,51% czy 3,69%?

96 x 466 € = 44736 € (Ale już zapłacono 17 razy po 466 €) -> więc pozostaje jeszcze do zapłaty 36814 €.

120 x 326 € = 39120 € -> droższe o 2306 € (Czyli każdego miesiąca około 20 € więcej ...)

Warto unikać przedwczesnej spłaty zbyt wielu kredytów - nie jest to zbyt korzystne dla historii kredytowej ... jeśli w ciągu najbliższych lat planowana jest refinansowanie.

Napisany przez st3lli
Dziękuję za odpowiedź.

Oczywiście, kredyt w wysokości 3,69% byłby droższy...ale tylko przez cały okres trwania.
Napisałem wcześniej, że kredyt zostanie spłacony przez specjalne spłaty i w ten sposób zostanie spłacony najpóźniej do końca 2024 roku....

W kwestii Schufa:
Czy mógłbyś mi to wyjaśnić? Dlaczego spłacanie kredytów przed terminem miałoby być złe dla Schufa?

Jeśli składam kilka wniosków o kredyt i żaden nie zostaje przyjęty, to rozumiem... ale jeśli opłacam kredyty terminowo - a nawet przed terminem - bez żadnych wezwań do zapłaty, opóźnień itp., dlaczego miałoby to być negatywne dla mojej oceny kredytowej?

Dziękuję bardzo.

Pozdrawiam

Napisany przez bruno68
@st3lli,

przestań! Koniec!

Po pierwsze, to szkodzi twojej zdolności kredytowej, a po drugie, zapominasz, że za to pobierana jest opłata za wczesną spłatę, przy kwocie około 36 000 € i 7 latach przy 3,59% p.a., dodatkowe koszty wyniosłyby 4 500 €, czyli łącznie 41 000 €.

Inne zagadnienie to pytanie, czy bank zezwoli na wcześniejszą spłatę, ponieważ podpisałeś umowę na 8 lat!

Jeśli zachowujesz się niezgodnie z umową, twój Dom może bardzo szybko zostać wystawiony na licytację, nawet przy takich małych kwotach, choć może ci się wydawać, że masz umowę o elastyczności, co nie zawsze musi być prawdą!

Więc jeśli masz dodatkowe środki, zainwestuj je na osobnym koncie, zwiększając swoją płynność finansową, aby w razie czego mieć gotówkę na pokrycie nieoczekiwanych rachunków.

Zachowuj się zgodnie z umową, inaczej Twoje dane w Schufa zostaną obciążone negatywnymi wpisami! A jeśli konieczna będzie ponowna refinansowanie, twoje dawne zachowanie stanie się utrudnieniem.

Ponadto bank powinien zgodzić się na wcześniejszą spłatę, w przeciwnym razie stracisz tzw. asa w rękawie, ponieważ zmiana warunków pierwotnej umowy na twoją korzyść za pośrednictwem obopólnej zgody!
W rezultacie zapłacisz odsetki i opłatę za wcześniejsze spłaty, ale w przypadku braku formalności w umowie kredytowej, nie będziesz miał prawa do odszkodowania!

bruno68

Napisany przez 2utopus
Przy kwocie 33t€ płacisz w ciągu miesiąca odsetki:
przy 3,51%: 96,25€ (co daje spłatę 369,75€) -
przy 3,69%: 101,47€ (co daje spłatę 224,53€) -
jeśli teraz dodatkowo spłacisz oszczędzone 140€, w sumie spłacisz 364,53€ - czyli o 5,22€ mniej miesięcznie niż w przypadku starej umowy.

Biuro informacji kredytowej preferuje umowy, które są spłacane zgodnie z warunkami pierwotnego porozumienia... a refinansowanie często ma negatywny wydźwięk - zwłaszcza gdy okres spłaty zostaje wydłużony dla zapewnienia sobie elastyczności - ta elastyczność często wykorzystywana jest na nowe kredyty, kiedy nagle stary samochód/pralka/itp. psuje się i trzeba kupić coś nowego.

W obecnej umowie dodatkowa spłata kapitału odbywa się automatycznie co miesiąc - jeśli trzeba to robić ręcznie, łatwo pomyśleć - Tylko w tym miesiącu nie, ale od następnego znowu... - to oczywiście kwestia indywidualna...

Napisany przez Mai
Jup, jak inni już tutaj obliczyli, to jest błąd myślowy. Twoja regularna spłata miesięczna jest niższa I płacisz więcej odsetek przy nowym kredycie.
Tak, dzięki temu masz więcej miesięcznie do wydania, które możesz również użyć na dodatkową spłatę. Ale jak obliczył utopus, w przypadku twojego obecnego kredytu spłacasz więcej ze względu na niską stopę procentową, niż możesz zyskać refinansując. (To miałoby sens tylko wtedy, gdyby nowa stopa procentowa była niższa)

Więc ma to sens tylko wtedy, gdy pieniądze są Ci bardzo potrzebne na inne cele miesięczne. Ale jeśli i tak chcesz je wykorzystać na dodatkową spłatę, to byłoby stratą.

Napisany przez st3lli
Ok, także błąd myślowy. Więc wszystko pozostaje takie, jakie jest, dziękuję

Ale jednej rzeczy nie mogę zostawić bez komentarza (tylko dla pełności informacji):

BEZPŁATNA WCZESNA SPŁATA I BEZPŁATNA SPŁATA CAŁKOWITA.

Tak jest napisane w ofertach/umowach.... Zgodnie z tym nie ma mowy o przedterminowej spłacie itp. Nie mam pojęcia, jak można dojść nawet do sprzedarży mienia...

no ale cóż. Jakkolwiek to trzeba przyjąć Wszystko zostaje więc takie, jakie jest, a kredyt zostanie spłacony specjalną spłatą, jak to pierwotnie planowano.

Jeśli wasze założenie, że Schufa chętnie widzi umowy, które przebiegają tak, jak zostały zawarte, jest słuszne, to niewątpliwie nikt nie powinien spłacać swoich kredytów hipotecznych z wyprzedzeniem...

Czy rozróżniacie tutaj między kredytem hipotecznym a mikrokredytem?

Napisany przez bruno68
@st3lli,

Za pierwsze! Wierzysz w zdanie: BEZPŁATNE TILGOWANIE SPECJALNE & BEZPŁATNA TILGOWANIE CAŁKOWITE.!

Ale co to właściwie oznacza? Moim zdaniem: Nic!

Ponieważ dodatkowa spłata jest standardowo na poziomie zazwyczaj 5 % kwoty kredytu. przy 40 000 € jest to rocznie 2 000 dodatkowej spłaty. Przy 96 miesiącach, 8 latach robi to 16 000 € jako dodatkowa spłata!
jednak już minęło 18 miesięcy, więc możesz spłacić tylko 14 000 € jako dodatkową spłatę, co oznacza, że pozostaje zadłużenie do spłacenia!

A to zadłużenie musisz spłacić po wygaśnięciu lub zrefinansować!

Zrefinansować? Z samozniszczającą się zdolnością kredytową w Schufa na poziomie 90 % ? To tłumaczy ogólny termin.... pod młotek..!; według mnie.

A co oznacza tutaj: BEZPŁATNA TILGOWANIE CAŁKOWITA!, że musisz co najmniej spłacić swoje długi, można to uznać za powszechną wiedzę!

To, że Bundesgerichtshof orzekł, że oprócz kredytu dłużnik musi płacić tylko odsetki, jest znane od mniej niż 5 lat! Wnioskując z tego wyroku BGH, wynika obowiązek płacenia tylko odsetek i spłaty.
Ale nie opłat za prowadzenie konta ani innych opłat!

To bezwartościowe, efektowne stwierdzenie jest argumentem sprzedażowym, ale nie ma nic wspólnego z prawem umów! W umowie kredytowej jest kilka sum!

a) kredyt w pełnej wysokości
b) całkowite koszty odsetek
c) ogólna kwota, która musi zostać uregulowana w określonym terminie! Tak więc można by tutaj nazwać tylko resztę zadłużenia jako BEZPŁATNE TILGOWANIE CAŁKOWITE. Ponieważ i tak jest to obowiązkowe!

Zatem forma twojego kredytu to kredyt balonowy, w którym objętość kredytu zmniejsza się, ale nie zostaje spłacona!

Nawet jeśli spłaciliby teraz bieżącą pozostałą kwotę, a wynosi ona 0 €, okres spłaty może nadal trwać do dnia x, ponieważ wierzyciel nie ma obowiązku przyjęcia zwykłej resztkowej kwoty z kredytu, która jest płatna dopiero po upływie terminu kredytu!
W związku z tym musiałbyś nadal płacić odsetki od pozostałej kwoty do dnia x.

Tylko właściwy umowa kredytowa może udzielić odpowiedzi! Ale ten dokument ma ponad 10 stron zwykłych formatu A4!

Teraz do twoich dwóch pytań

1) Jeśli twoje założenie, że Schufa lubi umowy, które przebiegają tak, jak zostały podpisane, jest słuszne, wtedy nikt by nie spłacał swoich kredytów hipotecznych wcześniej..
2) Czy rozróżniacie tutaj między kredytem hipotecznym a drobnym kredytem?

Do 2) kredyt hipoteczny jest zawsze zabezpieczony hipoteką ze względu na duże sumy. Ponieważ straty wynikające z tego mogą być tylko częściowe, jest to realizowane jako obniżka odsetek!
Różnica w odsetkach może wynosić do 2 %, a przy dzisiejszych cenach wynoszących 500 000 € oznacza to roczne oszczędności na odsetkach w wysokości 10 000 €, co może być przeznaczone na dodatkową spłatę po upływie 15 lat przez dłużnika.

jeśli chodzi o pytanie o drobny kredyt, to jest to już błędne pytanie, ponieważ

Kiedy musi być ustalone najpóźniej, czy istnieje potrzeba konsultacji w zakresie AVD lub IVD?
Przed rozpoczęciem konsultacji należy ustalić, czy istnieje potrzeba konsultacji w zakresie AVD lub IVD. W razie potrzeby można to ustalić przy ustalaniu terminu spotkania i podczas przygotowań do rozmowy na podstawie dostępnych danych klienta. Jeśli nie zostanie to rozstrzygnięte do rozpoczęcia konsultacji (np. w przypadku nowych klientów), zalecamy przeprowadzenie rozmowy konsultacyjnej z wymaganiami dotyczącymi pośrednictwa w zakresie IVD.
Jak postępować z dalszymi deklaracjami o zabezpieczeniu w istniejących umowach?
Ogólnie rzecz biorąc, pożyczki bezwarunkowe na modernizacje przy dalszych deklaracjach o zabezpieczeniu są uważane za IVD. Ponieważ nie zawsze jest jasne przed poradą, czy dalsza deklaracja zabezpieczenia istnieje, od tej pory zrezygnujemy z dalszych deklaracji zabezpieczeń. Jeśli istnieje dalsze oświadczenie o zabezpieczeniu, należy z niego zrezygnować.
Definicja: Dalsza deklaracja o zabezpieczeniu (zwana również rozszerzoną umową zabezpieczenia lub klauzulą o ogólnym zabezpieczeniu) zabezpiecza wszystkie bieżące, przyszłe, także warunkowe i czasowe roszczenia uprawnionego do zabezpieczenia przeciwko kredytobiorcy z całego związku bankowego.

Do wyjaśnienia, co się kryje za tym wszystkim!
Jakie nowe wymagania wynikają z dyrektywy dotyczącej kredytów hipotecznych mieszkaniowych?
W przypadku umów kredytów konsumenckich w przyszłości będzie rozróżnienie między umowami kredytów ogólnych konsumenckich (AVD) a umowami kredytów hipotecznych (IVD). Dla umów IVD istnieją nowe wymogi prawne dotyczące doradztwa i pośrednictwa oraz przedkontraktowych informacji i umów kredytowych.

Zrozumiałe zatem jest, że gdy tata kupuje nowy samochód, te długi są w pewnym stopniu zabezpieczone za pomocą istniejącej dalszej deklaracji zabezpieczeń i w konsekwencji poprzez istniejącą hipotekę, aby w ostatecznym rozrachunku znaleźć się ponownie tam, gdzie znajdował się 10 lat temu ze swoimi zobowiązaniami!

1) To wyjaśnia samo siebie, jak można spłacić finansowanie 300 000 € i więcej z wyprzedzeniem? Czyli stać się pełnym spłacającym w terminie? w ciągu 120 miesięcy oznacza to miesięczną kwotę 2 500 € bez odsetek!
To nigdy nie będzie możliwe dla większości zadłużonych!

bruno68

Napisany przez st3lli
@ Bruno
To będzie moje ostatnie wyjaśnienie tutaj. Przepraszam, ale nie radzę sobie z Twoim agresywnym stylem pisania. Zakończenie każdego zdania ! sugeruje krzyk.

Naprawdę nie wiem, skąd ciągle bierzesz nowe scenariusze horroru. 90% w Schufa.. Zniszczona zdolność kredytowa.. Dom pod młotek.. a potem nagle znowu BGH itp. i znowu wrzucasz tu nowe tematy.. Opłaty za prowadzenie konta?! kredyt balonowy?!

kredyt balonowy?! To zdecydowanie NIE jest kredyt balonowy... Tutaj też nie wiem, skąd bierzesz takie dziwne pomysły?!

Myślę, że moje pytanie początkowe było dość konkretne i proste. Nie rozumiem dlaczego odpowiedziałeś na nie tak odmiennie. Ale cóż...

Mój wynik w Schufa wynosi 96,05% (patrz załącznik) - tak na marginesie. Mogę w każdej chwili sprawdzić swoją Schufę (mam dostęp) i wiem, co się tam dzieje.

I tak, wierzę w to, że można bezpłatnie spłacać. Dlaczego nie?! Według TWOJEGO zdania to nic nie znaczy?! Cóż, to może nie znaczyć nic, prawda?

Darmowe wcześniejsze spłaty i darmowa całkowita spłata są reklamowane w ten sposób (wiem, że reklama nie musi znaczyć wszystkiego). Ale wtedy powinny być przynajmniej przypisy, które by to DARMOWE jakoś ograniczały. Ale nie ma. W mojej umowie również nie ma nic o opłatach czy możliwości spłacenia X%. Mogę w każdej chwili dokonać wcześniejszej spłaty lub całkowicie spłacić kredyt - BEZPŁATNIE.

W załączeniu informacje od ING.

Ale dobrze, to tyle.

Wierzę, że na pewno masz dużą wiedzę na ten temat... ale - bez obrazy - nie muszę się uczyć od Ciebie

W tym duchu:
Dzięki wszystkim za feedback. Ale teraz ja też schodzę

Pozdrawiam

Napisany przez bruno68
Być może powinieneś przeczytać tu o § 502 Odpowiedzialności przedterminowej

Darodawca kredytu może żądać odpowiedniego odszkodowania przedterminowego za szkodę bezpośrednio związaną z przedterminowym spłaceniem, jeśli w chwili spłaty kredytobiorca jest zobowiązany do zapłaty odsetek od stałej stopy procentowej. W przypadku umów kredytu konsumenckiego ogólnego zastosowania zdanie 1 ma zastosowanie tylko wtedy, gdy stała stopa procentowa została ustalona przy zawieraniu umowy.

Prawo do odszkodowania przedterminowego jest wyłączone, gdy:
1. spłata jest dokonana ze środków ubezpieczenia, które zostały zawarte na podstawie odpowiedniego zobowiązania w umowie kredytowej w celu zabezpieczenia spłaty, lub
2. w umowie podane informacje dotyczące czasu trwania umowy, prawa kredytobiorcy do wypowiedzenia umowy lub obliczenia odszkodowania przedterminowego są niewystarczające.

W przypadku umów kredytu konsumenckiego ogólnego zastosowania odszkodowanie przedterminowe nie może przekroczyć następujących kwot:
1. 1 procenta kwoty spłaconej przedterminowo lub, jeśli okres między przedterminową spłatą a umówioną spłatą nie przekracza jednego roku, 0,5 procenta kwoty spłaconej przedterminowo,
2. kwoty odsetek, jakie kredytobiorca miałby uiścić w okresie między przedterminową a umówioną spłatą.

Tak interpretując, ustawodawca zezwolił wierzycielowi na żądanie możliwych zysków pomimo udostępnienia kredytu, i to bez konieczności ubiegania się.

Akapit 1 ustawodawca określa warunki dopuszczalnego odszkodowania przedterminowego: tylko stała stopa procentowa, przy zawieraniu umowy! Nic więcej. W związku z tym odszkodowanie przedterminowe jest wyłączone tylko w związku z rachunkiem bieżącym powiązanym z kontem bieżącym!

W związku z tym paragraf 2 nie ma zastosowania dla Ciebie, ponieważ:
- brakuje punktu 1! Brakuje ubezpieczenia na wypadek śmierci.
- punkt 2 jest niemożliwy do spełnienia! Możesz zawsze zlecić sporządzenie rozliczenia końcowego przez dostęp komputerowy. Należy jednak spełnić warunki punktu 3!

Stanowi to tutaj punkt 3:
W związku z tym odszkodowanie przedterminowe w zasadzie nie może być większe niż suma odsetek z umowy kredytu pomniejszona o zapłacone odsetki z okresu spłaty! W związku z tym zgodnie z prawem wierzyciel ma prawo żądać pozostałej kwoty odsetek od długu jako odszkodowania przedterminowego!

Spojrzenie na § 497 ust. 2 BGB bardzo łatwo wyjaśnia dlaczego! Ponieważ długi są podstawowym roszczeniem, odsetki powstają dopiero wtedy, gdy stają się wymagalne, czyli dopiero w przyszłości, stanowiąc wtedy roszczenia uboczne!

Przestań marzyć, jeśli chcesz coś uzyskać, musisz zapłacić! Otrzymałeś kredyt i musisz za to zapłacić, dlatego wierzyciel wykonuje swoje zobowiązanie z pełną wypłatą. Teraz Ty jesteś odpowiedzialny za swoje zobowiązanie, czyli za comiesięczną spłatę zgodnie z pisemnie ustalonymi warunkami. Patrz również ust. 1 zdanie.

Co to jest? Czy to jest część umowy kredytowej czy tylko efektowna reklama strony internetowej banku kredytowego, pomijając istotne przepisy prawne?

bruno68

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć st2lli,

problem z rejestracją SCHUFA przy wcześniejszej refinansowaniu polega na tym, że dość często takie refinansowanie jest początkiem spirali spadkowej i prawdopodobnie wyższy procentowy udział X, którzy tak postępują, stanie się w przyszłości zauważalny z powodu złej płynności. I statystycznie będziesz wtedy należeć do tej grupy, a twój wynik spada.

Napisany przez peer
@Brüno: po prostu zamknij się, gdy nie masz pojęcia.
Tutaj mowa o kredycie ING. Nie o jakimś innym kredycie z jakimś domniemanym odszkodowaniem za wcześniejszą spłatę, ale o ING z jasno określoną dodatkową spłatą w dowolnej wysokości i pełną spłatą w dowolnym momencie. Dokładnie taki konstrukcja miałem. Krótkoterminowe (2 lata) przekroczenie z około 30 000 na samochód. Wybrano długi okres kredytowania i niską ratę, a po 2 latach spłacono w całości, korzystając z dostępnych własnych środków. Funkcjonowało wspaniale, nie kosztowało dodatkowo nic, a mój wynik w rejestrze kredytowym wynosi stale 98,xx. Więc proszę, trzymaj się z dala, jeśli nie znasz tego banku.

Napisany przez bruno68
Ja, ja Peer,

co tu jest nierozumiane, to prawda!

Jednym z aspektów jest fakt, że już 2 razy nie dokonano dodatkowej spłaty! Raz stracony jest na zawsze, bo przeszłe lata nie mogą zostać odrobione!

Z tego wynika, że w przyszłości nie będzie dokonywanych dodatkowych płatności! Bo gdyby mógł, teraz zmniejszyłby wysokie koszty odsetek poprzez dodatkową płatność do daty wykresu!

Gdyby w 2020 r. w 1. roku spłaty dokonał dodatkowej spłaty w wysokości 1 000 €, oznaczałoby to o 35,10 € mniej odsetek rocznie, czyli o 315,90 € mniej odsetek w ciągu 9 lat Stracony rok
- Gdyby w 2021 r. w drugim roku spłaty dokonał dodatkowej spłaty w wysokości 1 000 €, oznaczałoby to o 35,10 € mniej odsetek rocznie, czyli o 280,80 € mniej odsetek w ciągu 8 lat
- Gdyby w 2022 r. w trzecim roku spłaty dokonał dodatkowej spłaty w wysokości 1 000 €, oznaczałoby to o 35,10 € mniej odsetek rocznie, czyli o 245,70 € mniej odsetek w ciągu 7 lat
- Gdyby w 2023 r. w czwartym roku spłaty dokonał dodatkowej spłaty w wysokości 1 000 €, oznaczałoby to o 35,10 € mniej odsetek rocznie, czyli o 210,60 € mniej odsetek w ciągu 6 lat

- Gdyby w 2024 r. w piątym roku spłaty dokonał dodatkowej spłaty w wysokości 1 000 €, oznaczałoby to o 35,10 € mniej odsetek rocznie, czyli o 175,50 € mniej odsetek w ciągu 5 lat
- Gdyby w 2025 r. w szóstym roku spłaty dokonał dodatkowej spłaty w wysokości 1 000 €, oznaczałoby to o 35,10 € mniej odsetek rocznie, czyli o 140,40 € mniej odsetek w ciągu 4 lat
- Gdyby w 2026 r. w siódmym roku spłaty dokonał dodatkowej spłaty w wysokości 1 000 €, oznaczałoby to o 35,10 € mniej odsetek rocznie, czyli o 105,30 € mniej odsetek w ciągu 3 lat *
- Gdyby w 2027 r. w ósmym roku spłaty dokonał dodatkowej spłaty w wysokości 1 000 €, oznaczałoby to o 35,10 € mniej odsetek rocznie, czyli o 70,20 € mniej odsetek w ciągu 2 lat *
- Gdyby w 2028 r. w dziewiątym roku spłaty dokonał dodatkowej spłaty w wysokości 1 000 €, oznaczałoby to o 35,10 € mniej odsetek rocznie, czyli o 35,10 € mniej odsetek w ciągu 1 roku *
* Częściowo lub w całości pominięte, gdy dokonano dodatkowych płatności!

W związku z tym jego pozostały czas spłaty a) mógłby się zakończyć już w 06.2026 r., a nie w 02.2028 r., b) płaciłby o 1.579,50 € mniej odsetek od zadłużenia. Czy to dotychczas zrobił? Nie! Jasna odpowiedź! Czy będzie to robił od 2021 roku? To niepewne!
Według obliczeń w Excelu, pożyczka wynosiła 39 000 € w 02.2020 r., co oznaczałoby łączne koszty w 02.2028 r. w wysokości 44.736,00 €, w tym 39.000 € pożyczki, co daje koszty odsetkowe w wysokości 5.797 €.
Różnica 60 € będzie pobierana wraz z ostatnią ratą w wysokości 526 €.

Koszty odsetek rozkładają się następująco: Całkowite odsetki 5.796 €, dotychczas zapłacone 1.700 €, do zapłaty 4.096 € od odsetek do 02.2028 r.!

Z tego wynika, że w przypadku przedwczesnej spłaty pożyczki dłużnik ma prawo sukcesywne zgodnie z § 502 Abs. 3 BGB, tj. maks. 4.096 €, pomniejszone o oszczędności dla dłużnika zgodnie z § 501 BGB.

Wzajemne prawa dla wierzyciela i dłużnika wynikają z § 500 BGB. Dłużnik może spłacić swoje długi w dowolnym momencie bez istotnego powodu, ale nie, jeśli dług jest zabezpieczony poprzez hipotekę! Patrz § 502 Abs.2 Nr. 2 BGB!

Zgodnie z wytycznymi kredytowymi, pożyczka AVD wymaga oddzielnej negatywnej deklaracji od wierzyciela, w przeciwnym razie z pożyczki AVD staje się pożyczka IVD! Co wymaga innej zgody, informacji i dokumentacji!
Jeśli pożyczka AVD stała się pożyczką IVD, obowiązuje zdecydowanie § 500 Abs. 2 ostatnie zdanie! Co stanowi uzasadniony interes! sądowo uważane za sprzedaż nieruchomości mieszkalnej, ale niestety nie obejmuje to zmiany pożyczki.

Dlatego dłużnik musiałby wcześniej sprawdzić, czy pożyczka jest AVD czy IVD.
Ponieważ mamy tutaj nieruchomość, zakładam, że istnieje hipoteka, jeśli ING finansowała nieruchomość. W przypadku finansowania nieruchomości musi istnieć negatywne oświadczenie celowe dotyczące tej specjalnej umowy AVD, jeśli go nie ma.

Wówczas pożyczka AVD w wysokości 39 000 € przechodzi na hipotekę nieruchomości i staje się IVD. Tym samym przedterminowa bezpłatna spłata staje się wykluczona prawem!

I nie trzeba tego wyraźnie reklamować na stronie internetowej, wystarczy to zrobić poprzez zaniechanie w informacji, aby zagadnienie to nie było omawiane! I już pożyczka AVD staje się IVD, bez prawa do dodatkowych spłat!

Jeśli dłużnik chce dokonać rzekomej dodatkowej spłaty pożyczki AV, obowiązuje prawo do rekompensaty za przedterminową spłatę zgodnie z BGB. Jedyne ważne jest pisemne porozumienie pożyczki, ani ustne ani reklama nie mają wpływu na sąd orzekający!

bruno68

Napisany przez testbild
kredyt Darmowe korzystanie kosztuje obecnie 2,99% w skali roku. Zastanawiam się nad możliwością przeskoczenia starego kredytu na nowy w ING, po prostu taka luźna myśl

Napisany przez Saskia
... Czy ktoś jeszcze czyta wypowiedzi Bruna?? ????

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Jaki Bruno?

Napisany przez Quashquai
Miałem kiedyś taki kredyt w ING. Oczywiście możesz go spłacić w każdej chwili. Wygląda na to, że Bruno bardzo intensywnie zajmuje się tą sprawą, a nawet zbyt intensywnie....

Napisany przez Quadok
Czy boisz się? Czy boisz się? Dodatkowa spłata w ING zawsze jest bezpłatna. Bez względu na to, jak często i na jaką kwotę.

Generalnie w przypadku każdego kredytu prywatnego! Bank może pobierać maksymalnie 1% opłaty za wcześniejszą spłatę. Bez względu na okres kredytowania i oprocentowanie. W końcu nie rozmawiamy tutaj o kredytach hipotecznych!

Apropos, kredyt jest uważany za zabezpieczony hipotecznie tylko wtedy, gdy jest zabezpieczony hipotecznie. kredyt prywatny jest więc kredytem niespłacanym wcześniej, nawet jeśli został wykorzystany na finansowanie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata