Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Urząd skarbowy / nowa działalność gospodarcza

Napisany przez momo3355
Cześć,
niedawno rozpocząłem działalność gospodarczą i zarejestrowałem swoją firmę, złożyłem wniosek o numer podatkowy w urzędzie skarbowym.
Następnie otrzymałem pismo, w którym zostałem poproszony o dostarczenie kilku dokumentów, takich jak numer konta mojego biznesowego, umowę najmu (sklepu) oraz rejestrację działalności gospodarczej.
Wszystko to złożyłem następnego dnia. Teraz otrzymałem kolejne pismo, w którym poproszono mnie o dostarczenie aktualnego numeru konta bankowego (czyli mojego konta prywatnego)
Czy to jest standardowa procedura, że żądane jest podanie numeru konta prywatnego? Jeśli tak, to z jakiego powodu?

Re: Urząd skarbowy / nowa działalność gospodarcza

Napisany przez StGe1973
Mogę Ci tego nie potwierdzić w 100%, ale myślę, że tak, to normalne.

Jako przedsiębiorca masz z jednej strony operacje podatkowe na koncie firmowym, takie jak np. podatek od obrotu czy podatek handlowy, a z drugiej strony na koncie prywatnym, takie jak podatek dochodowy czy podatek kościelny. Urząd skarbowy pobierze lub zwróci podatki z różnych kont.

Oczywiście można wszystko prowadzić przez konto firmowe, ale pod względem treści niektóre podatki dotyczą Ciebie jako osoby prywatnej, a inne z kolei Twojej działalności gospodarczej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata