Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Biegły szacuje wartość domu niższą.

Napisany przez Bejanim62
Cześć,

jestem tutaj nowy i specjalnie zarejestrowałem się w tym temacie, ponieważ nie wiem, co dalej. W zeszłym roku kupiłem Dom, który miał jeszcze zostać zbudowany. Przedstawiłem wszystkie dokumenty i broszury. Bank udzielił mi wtedy kredytu i wypłacił go w dużej mierze. Poza 6000 euro, które miały zostać wypłacone dopiero po tym, jak rzeczoznawca obejrzy Dom. Powiedziano mi przy podpisywaniu umowy, że będzie sprawdzał tylko, czy Dom został zbudowany zgodnie z deklaracją. Rzeczoznawca był i ocenił Dom o 18000 euro taniej, a teraz bank chce ode mnie 18000 euro zabezpieczenia, albo ubezpieczenia na życie, albo wpłaty na związaną z tym konto oszczędnościowe. Zastanawiam się teraz, skąd mam wziąć 18000 euro dodatkowo oraz czy, jeśli zapłacę pozostałe 6000 euro bezpośrednio firmie budowlanej, to czy bank zrezygnuje z dodatkowego zabezpieczenia? Mój doradca bankowy nie wspomniał ani słowem, że coś takiego mogłoby mieć miejsce. Zresztą to inna sprawa, że tak czy inaczej z reguły nas okłamał. Przejrzałem umowę i tam faktycznie jest napisane, że ostatnie 6000 euro zostaną wypłacone po zatwierdzeniu przez rzeczoznawcę budowlanego. Co bank może ode mnie żądać, a czego nie, ponieważ wydaje mi się to bardzo arbitralne, że ze względu na rzeczoznawcę budowlanego, który był u mnie 5 minut i zrobił zdjęcia, nagle mogą chcieć ode mnie 18000 euro więcej. Hipoteka jest już zarejestrowana, ja już mieszkam w domu. Co na to nakazuje ustawodawca? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam, Bejanim62

Napisany przez BenniG
Cześć Benjaminie,

Oczywiście znajdujesz się w trudnej sytuacji, ale najprostszym rozwiązaniem byłoby spełnienie życzenia banku - wszystko inne prawdopodobnie wiąże się z kosztami lub przynajmniej Twoim czasem.

Jak wysoka jest początkowa spłata, czy zaczyna się dopiero po pełnej wypłacie?
Kiedy musiałbyś obok standardowych odsetek zapłacić odsetki za udostępnienie?
Ile udało Ci się zaoszczędzić od podpisania umowy?
Czy pozostałą kwotę można zdobyć w rodzinie?
Czy macie jakąś finansową poduszkę, aby móc pożyczyć pieniądze od innej banku, czy też finansowanie domu jest już maksymalnie obciążające?

Napisany przez brainy
To jakoś śmierdzi brudnymi interesami. DB i mojej lokalnej społdzielczej kasie oszczędnościowej mogę coś takiego przypisać.

Jakie umowy pożyczki zostały podpisane? Czy jest jakiś zastrzeżenie?

Napisany przez Bejanim62
Mam na myśli, że po prostu powinny zostać wypłacone dopiero po pozytywnym sprawdzeniu. Przedstawiliśmy wszystkie plany, koncepcję oraz dodatkowe życzenia, a teraz, gdy już mieszkamy w domu i wypłacono całość kredytu z wyjątkiem 6000 euro, mamy nagle zapłacić dodatkowo 18000 euro. Jak to możliwe? Płacimy ratę kredytu od fazy budowy, proporcjonalnie i od maja całą ratę kredytu. Przez 8 miesięcy płaciliśmy kredyt i czynsz jednocześnie, więc to, co pozostało, zostało przeznaczone między innymi na ogród i zadaszenie tarasu. Dotyczy to Wüstenrot. Zostało wybudowanych 6 szeregów domów przez tę firmę budowlaną i żaden z naszych sąsiadów nie ma tego problemu. Naprawdę nie wiemy, co dalej robić. Oczywiście można zapytać rodzinę i przyjaciół, ale to także długi, które trzeba spłacić, a tego nie przewidywaliśmy. Nasz doradca zwyczajnie nas oszukał i teraz musimy ponieść tego konsekwencje. Chciałam po prostu wiedzieć, co bank może zrobić, jeśli nie będziemy mogli tego spłacić? Ratem kredytu płacimy już od jakiegoś czasu bez problemu, ale 18000 euro to spory kawałek chleba. Mogłabym zebrać te 6000 euro, które są jeszcze niewypłacone, ale 18000 to już nie taka prosta sprawa.

Napisany przez ZehWeh
Czy były jakieś zastrzeżenia? To musi być jakaś przyczyna, że bank teraz chce te zabezpieczenia.

To, że wartość teraz jest oszacowana niższa niż wcześniej, zgodnie z przedstawieniem/planem budowy, może wynikać tylko z wad budowlanych.

Napisany przez brainy
Podstawowa hipoteka jest zarejestrowana na odpowiednią kwotę. Czy żądana jest dodatkowa kwota 18 000 EUR jako dodatkowe zabezpieczenie? Moim zdaniem to nie jest prawne do zrealizowania, zwłaszcza że już zostało wypłacone.

Zażądałbym od Wüstenrot wypłaty 6 000 EUR. Prawdopodobnie nie będziemy mieli na to żadnego prawnego roszczenia, ponieważ został ustalony zastrzeżenie.

Napisany przez Bejanim62
Nie, nie ma żadnych wad budowlanych, rzeczoznawca przyjechał, zrobił zdjęcia i 5 minut później znowu odjechał. Dostaliśmy tylko powiadomienie, że według rzeczoznawcy Dom jest o 18000 euro mniej wart i teraz brakuje tego jako zabezpieczenia. Porozmawiałam z inną doradczynią, ponieważ nasz jest teraz w szpitalu, więc wykręciliśmy się z tej sprawy, i ona poprosiła mnie o znalezienie tej kwoty jakoś, abyśmy wybrnęli z opresji. Musielibyśmy po prostu zaakceptować to ustalenie, nie przysługuje nam na to żadne prawo wglądu. W umowie stoi następujące: Pozostałą kwotę w wysokości 6000 euro kredytu przelejemy, gdy otrzymamy: raport naszego eksperta budowlanego, potwierdzający wartości, na których się opieramy. Ekspert budowlany umówi z tobą termin wizji. Udzielenie kredytu jest uzależnione od tego, aby wycena sporządzona przez nasze biuro ekspertyz potwierdzała wartości przyjęte podczas badania zabezpieczenia. Umówimy się na wizytę. Podczas badania dokumentów nie powinno być żadnych zastrzeżeń. Nasz doradca wtedy powiedział, że to tylko formalność, czy Dom został faktycznie zbudowany zgodnie z deklaracją, a tak się stało. Nawet dodatkowe prace zostały przez nas opłacone prywatnie.

Napisany przez BenniG
18.000 € to tak naprawdę mała kwota przy budowie nowego domu - można by pomyśleć, że bank/instytucja oszczędnościowa ma coś przeciwko Wam.
Zwłaszcza że już spłaciliście część kredytu - przynajmniej tę kwotę należałoby odliczyć od 18.000 €.
Z drugiej strony, każdego dnia Dom staje się trochę starszy i tym samym mniej wart - chyba że jego wartość ogólna rośnie.

No cóż, można przedstawić przeciwkoekspertyzę, co oczywiście wiąże się z kosztami, i mieć nadzieję, że potwierdzi ona wyższą wartość.
Ale moim zdaniem łatwiej i taniej byłoby po prostu postrzegać 18.000 € jako rodzaj dodatkowej spłaty.
W ten sposób Wüstenrot w pewien sposób sami się skaleczą...

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Bejanim62, sprawa jest znana. Ogólnie rzecz biorąc, najważniejsze jest to, co podpisujesz w umowie o pożyczkę.
Znany jest zapis w umowie z Wüstenrotem, który pozostawia pewną furtkę, przerzucając odpowiedzialność za wartość na rzeczoznawcę.
Najpierw sporządzane jest tajne orzeczenie o nowo budowanym obiekcie, a następnie udzielana jest zgoda.
Jednak w warunkach pożyczki, nawet w drobnym druku, jest zapisane, że masz prawo do wzmocnienia zabezpieczeń.
W tym przypadku Wüstenrot nadal jest bezpieczny.

Jednak wspominasz, że podjęto dodatkowe działania, które zostały dodatkowo opłacone.
Sugestia: Weź oryginalny kosztorys (który został przedstawiony Wüstenrotowi podczas oceny kredytowej) i bieżący kosztorys, w którym widać, jakie dodatkowe prace zostały wykonane na obiekcie.
Zrób również dodatkowe zdjęcia dodatkowych prac.
Następnie przedstaw pisemnie przedstawiony problem zarządowi banku/kasy oszczędności budowlanych.
Na pewno możesz również zaproponować, aby bank zrezygnował z opłaty za odszkodowanie za niespełnienie zobowiązań w wysokości 6 000 EUR, a ty dokończyłeśbyś budowę samodzielnie.
I następnie, gdy już skończysz, zrób ponownie zdjęcia jako dowód.

Napisany przez Bejanim62
Dziękuję za liczne odpowiedzi. Faktycznie, po rozmowie telefonicznej okazało się, że prawie 11000 euro, które zapłaciłem firmie budowlanej niezależnie od sumy kredytu, nie zostały uwzględnione. Oznacza to, że te dodatkowe prace nie zostały uwzględnione w obliczeniach. Co mnie oczywiście dziwi, to fakt, że biegły nie powinien potrzebować faktury, ale gdy ocenia mój Dom, powinien zobaczyć te dodatkowe prace, prawda? Właśnie po to on tutaj jest, prawda? Czy ja coś źle rozumuję? Dodatkowe usługi, które zostały naliczone przez poszczególne firmy budowlane, już przesłałem, i usłyszałem że biegły był w domu i wszystko zobaczył. 11000 euro to kwota za dodatkowe prace, naliczone bezpośrednio przez firmę budowlaną. Łącznie 31000 euro, z których 20000 euro za dodatkowe prace zostały podane przy darze kredytowym, a pozostałe 11000 mieliśmy zapłacić sami, ponieważ zdecydowaliśmy się na te dodatkowe prace po złożeniu wniosku, a doradca nie chciał poprawić wniosku. Czy to może być przyczyna problemu?

Pozdrawiam, Bejanim62

Napisany przez BenniG
Sam mówisz, że rzeczoznawca był obecny tylko 5 minut.
Moim zdaniem w ciągu 5 minut nie można dokładnie oszacować wartości domu.
Załóżmy, że ty i bank przyjęliście dotychczas 418 000 €, a rzeczoznawca ustalił wartość na 400 000 €, to różnica wynosi mniej niż 5%.

Napisany przez Bejanim62
Wiem, jak to ma działać. Jednak nie pokazano mi opinii, więc nie mam na nią żadnego prawa, jak się okazuje. Chciałam ją zobaczyć, żeby sprawdzić, czy rzeczywiście uwzględnił wszystko, co widział, i wtedy pojawiło się pytanie z kwotą 11 000 euro. Zobaczymy, teraz je złożyłam i mam nadzieję, że sprawa się wyjaśni. Nie mogę powiedzieć, jakie oskarżenia mogłaby mieć przeciwko mnie bank. Nigdy nie miałam do czynienia z Wüstenrot, mój wynik w BIK jest czysty, a dotychczas spłacałam raty kredytu bez zarzutu. Jedyną rzeczą, jaką mogę sobie wyobrazić, jest to, że nasz doradca nie złożył, albo nie złożył na czas dokumentacji, obarczając to nami, dlatego być może uważają, że jesteśmy niesolidni. W liście, który otrzymałam, napisano, że poinformowano mojego doradcę, żeby znalazł z nami rozwiązanie, a ponieważ tak się nie stało, skontaktowali się ze mną bezpośrednio. Mój doradca nie odezwał się do nas ani słowem, a dodatkowo nie podnosił słuchawki, gdy widział mój numer, bo zawsze obiecywał oddzwonienie, które nigdy nie następowało, i odwołał spotkania. W sumie może powinnam było przeczytać jego oceny w Google przed podpisaniem umowy, to by wiele wyjaśniło. Ale nieważne, mam nadzieję, że po dodatkowych pracach, które nie zostały uwzględnione, sprawa się zakończy. Bo wszystko inne tylko zabiera mi czas i nerwy. Jako kobieta zajmuję się papierkową robotą, a taka sytuacja jeszcze mi się nie zdarzyła i bardzo mnie to obciąża.

Napisany przez bruno68
Bejanim62, nie w ten sposób,

twierdzenie,

Jedyną rzeczą, o którą mogę podejrzewać, jest to, że nasz doradca nie dostarczył lub nie dostarczył dokumentów na czas i zrzuca to na nasze barki, a więc być może myślą, że jesteśmy nierzetelni.

Nie znam Wüstenrot takiego, że po dostarczeniu wszystkich dokumentów zawierana jest umowa pożyczki i następnie wysyłana jest do klientów.

Problem leży raczej gdzie indziej!

Podejrzewam, że problem leży w rozbieżności między tym, co zostało ustalone, a zmianami w budowie.

Dlatego zgłosili Państwo dodatkowe koszty do banku pożyczkowego, albo nie zgłosili! Jeśli zgłosili, popełnili poważny błąd, ponieważ ulepszenia są finansowalne tylko w 50%.

Zakładam, że finansowali Państwo mniej niż 100%, raczej 90% ceny budowy, a 10% jako wkład własny!

Przyjmijmy, że chodzi o 300 000 €, co oznacza 270 000 € pożyczkę, więc brakuje im 30 000 €, co można udokumentować za pomocą kontroli własnościowej lub formularza Wüstenrot na zaangażowany własny wkład z podpisem architekta.

Teraz napisałeś, że odbiegłeś od umowy budowlanej, co spowodowało dodatkowe koszty!

W związku z tym naruszyli Państwo umowę pożyczki!

Dlaczego wierzyciel miałby zaakceptować naruszenie umowy? Kupując BMW, nie chcieliby Państwo otrzymać VW Golfa?

Miejmy na uwadze, że tylko 50% wzrostu wartości jest uznawane, co sami piszecie

Całkowita kwota wynosi 31 000 euro, z czego 20 000 za dodatkową pracę zostało podane w aplikacji kredytowej, a pozostałe 11 000 musieliśmy zapłacić sami,...

Podczas gdy 16 000 € to koszty do zapłaty z własnych środków!

Czy udowodnili Państwo, że zapłaciliście 11 000 € za pomocą potwierdzenia przelewu i faktury? Czy fakturę opłacono gotówką w stosunku do Würot zostały osobno udokumentowane?

Czy była to tylko twierdzenie, że koszty w wysokości 16 000 € zostały dodatkowo poniesione. Oczywiście mogły być również opłacone inne faktury związane z domem, ale w takim przypadku te faktury nie są dostępne do zestawienia w odniesieniu do wartości pożyczki.

Kontrolujący musi polegać tylko na dostępnych danych! Może się zdarzyć, że brakuje potwierdzenia i dlatego jest wystawione żądanie!

Skontaktuj się bezpośrednio z Wüstenrot! Podaj swój numer pożyczki i zapytaj, dlaczego masz dopłacić 16 000 €?

Zakładam, że dołączyli Państwo opłacone faktury, ale nie oznaczyli ich jako opłacone własnymi środkami!

Inaczej nie potrafię wyjaśnić tego zachowania przez Würot! Nigdy nie doświadczyłem takiego zachowania ze strony Würot, niezależnie od rodzaju finansowania. Jeśli pojawiły się problemy, zawsze negocjowałem bezpośrednio z pracownikami działu telefonicznie, zawsze znajdowałem rozwiązanie! U mnie nigdy nie było takich problemów. Problem zawsze dotyczył rozróżnienia między pożyczką a wkładem własnym klienta i ze strony klienta!

bruno68

Napisany przez Bejanim62
Więc muszę powiedzieć, że zrozumiałem tylko połowę tego, co napisałeś. Nasz doradca z Wüstenrot zawsze wiedział, jakie dodatkowe życzenia mamy i ile będą one kosztować. Ponieważ Wüstenrot finansuje tylko 306 000 euro, a KfW 120 000 euro, a ceną zakupu jest 436 000 euro, różnicę mieliśmy pokryć z własnego kapitału. Nasza firma budowlana również przekazała Wüstenrot dodatkowe koszty, ponieważ przewyższały one kredyt, doradca chciał, aby firma ta rozbiła te dodatkowe koszty na 2 części: raz 20 000, raz 11 000. Wydaje się, że 11 000 nie zostało przekazane do Wüstenrot, o czym nie wiedziałem, a ponieważ doradca jest w szpitalu, skontaktowała się ze mną jego koleżanka i w trakcie rozmowy wyszło na jaw, że zakładali cenę zakupu na poziomie 426 000 euro, ale ostatecznie zapłaciliśmy firmie budowlanej 436 000 euro. Nasz własny kapitał mieliśmy przeznaczyć na takie rzeczy jak kuchnia i dodatkowe koszty budowy, co też zrobiliśmy. Nie tylko twierdzę, że tak było, ale również przedstawiłem zarówno zestawienie dodatkowych kosztów, jak i moje ostatnie przekazanie płatności. Powiedzieli, że chcą dodatkowych 18 000 euro, co uzasadnili opinią biegłego budowlanego, ale nie wiedzieli o dodatkowych 11 000 kosztów. Moje pytanie brzmi, czy to mogło być powodem zbyt niskiej wartości opinii biegłego.

Napisany przez Bejanim62
Och tak, jeszcze jedno, tutaj oskarżam Wüstenrot nie o jakiekolwiek nieuczciwe metody, ale mój doradca tak, jak okazało się później. Moim celem tutaj było tylko sprawdzenie, czy jest zgodne z prawem, że instytucja finansowa może zażądać ode mnie kolejne 18000 euro zabezpieczenia. To już zostało odpowiedziane. Jednak podczas wyjaśniającej rozmowy okazało się, że dodatkowe 11000 euro, które zapłaciliśmy z własnych środków, mogą wpłynąć na to zlecenie i związane z nim dodatkowe zabezpieczenia, ponieważ nie zostały one przedłożone przez naszego doradcę. Teraz jednak już to zrobiłem. To była cała sprawa, więc byłoby miło, gdybyś nie odnosił się do mnie tu jak do małego dziecka mówiąc Nie tak Beniaminie.

Napisany przez BenniG
W przypadku Brunona wszystko poszło na psikus.

Jeśli odliczę 18 000 € od 426 000 €, zakładam, że rzeczoznawca oszacował wartość domu na 408 000 €.
Tak naprawdę nie ma znaczenia, ile zapłaciłeś ze swojego portfela - Dom nie stanie się przez to wart więcej.
Dla mnie istotniejsze jest, jak dobre jest to oszacowanie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata