Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Nowicjusz potrzebuje pomocy dla początkujących.

Napisany przez Hakuma
Cześć na tym forum,

Potrzebuję pomocy przy wejściu w świat finansów.
Wszystkie filmy i książki jakoś nie dają mi właściwej wiedzy.
Być może ktoś może polecić mi literaturę na początek związany z pomnażaniem majątku, albo udzielić wskazówek w mojej konkretnej sytuacji.
Mam 24 lata, jestem samotnie wychowującą, po odliczeniu wszystkich opłat mam tylko około 120 euro na miesiąc dla siebie i mojego syna... I mimo to, albo właśnie dlatego, chcę oszczędzać.
Mam jeszcze trochę oszczędności, które chcę pomnożyć dla siebie i mojego syna.
Przeczytałem już wiele na temat płynności, stopy zwrotu, bezpieczeństwa, dywersyfikacji itd.

Mój pomysł na portfel, którego prawdopodobnie nie mogę sobie pozwolić, obejmuje mieszankę obligacji, nieruchomości i funduszy ETF...

Ale jak już wspomniałem, nie mam żadnego planu i chciałbym zacząć od właściwego miejsca.

Powinno być możliwe oszczędzanie dla mojego dziecka punkt 1 i punkt 2 ogólna pomnażanie majątku dla potencjalnie bardziej beztroskiego życia.

Praca będzie możliwa najwcześniej za 6 miesięcy, ale najlepiej dopiero za 1,5 roku.

Pozdrowienia
Hakumaku

Napisany przez 2titan1981
To, co możesz teraz zrobić, to prowadzić cyfrową księgę domową, na przykład w Excelu. Im dokładniejsza, tym lepiej.

Tutaj możesz pogrupować wydatki, takie jak ubezpieczenia, czynsz, opłaty dodatkowe, artykuły spożywcze itp. Następnie zapisz wszystko. Dzięki temu zobaczysz, dokąd trafia pieniądze, które masz do dyspozycji w poszczególnych miesiącach. Często można znaleźć wiele potencjału do oszczędzania.

Aby móc oszczędzać, będziesz musiał podnosić swoje kwalifikacje. Nie ma sensu oszczędzać przy niskich dochodach. Dlatego należy podnosić kwalifikacje, aby można było podjąć pracę wymagającą wyższych kwalifikacji. To oznacza zarobienie większej pensji, a dodatkowe zarobki można wykorzystać na oszczędzanie.

Jeśli chcesz zwiększyć swoje oszczędności, musisz najpierw założyć bezpieczny fundusz, aby móc poradzić sobie z nieplanowanymi naprawami. W ten sposób pralka, lodówka, itp. można od razu zastąpić, jeśli zepsują się.

Nie wiemy również, jak jest zabezpieczone twoje teraźniejsze życie i sytuacja. Jeśli to nie jest odpowiednio zabezpieczone, oszczędzanie nie ma sensu, bo nigdy nie dojdziesz do porozumienia.

Więc to jest to, co możesz zrobić teraz. Zanim zaczniesz oszczędzać z myślą o przyszłości.

Napisany przez Hakuma
Cześć,

Dziękuję za Twoją odpowiedź.
Tak, podwyższenie wynagrodzenia i inne sprawy nie są problemem, ale przez najbliższe dwa lata nie jest to możliwe, ponieważ zajmuję się dzieckiem osobiście do tego czasu.

Oznacza to, że zanim zacznę ponownie pracować, nie ma zbyt dużo możliwości poza minimalizacją wydatków?

Nie jest jeszcze jasne, w jakim stopniu ojciec dziecka może/pragnie przyczynić się finansowo itp.

Wygląda na to, że zacznę od małych kroków...

Napisany przez Hakuma
A jeśli teraz mam na przykład 1000 euro, których nie muszę wydawać na codzienne życie, gdzie mogę je zainwestować, aby pieniądze nie traciły na wartości?

Napisany przez 2utopus
Jak już zostało powiedziane powyżej, ważne jest, aby najpierw mieć pewne zabezpieczenie finansowe, aby nie potrzebować drogiego kredytu na małe niepowodzenia (naprawa pralki/lodówki/samochodu itp.). (Często mówi się tutaj o równowartości 2-3 miesięcznych wynagrodzeń.) -
Gdy to jest dostępne, można na przykład zacząć inwestować w plan oszczędnościowy ETF na światowy indeks. (Dla pieniędzy, których nie potrzebuje się przez 5-10 lat.)

Oczywiście warto też w ogóle zastanowić się nad wydatkami, czego naprawdę potrzebujemy - i czy nie da się tego zrobić taniej.
(Subskrypcje/ubezpieczenia/prąd/gaz/umowy telefoniczne itp.)

To oznacza, że Twoje dziecko ma teraz 1 rok, czy właśnie się urodziło? Czy już je zapisano do przedszkola itp.? Jeśli nie, powinieneś to zrobić tak szybko, jak to możliwe, w przeciwnym razie nie będziesz miał miejsca za 2 lata.

Co możesz zrobić, to dorabiać roznosząc gazety na umowie o pracę za 450 €, można to połączyć z spacerami z dzieckiem.

Ale jak już powiedziałam, dochody trzeba zwiększyć, więc oszczędzanie jest prostsze. Można inwestować tylko pieniądze, których się nie potrzebuje. Awaryjna gotówka musi być zawsze dostępna, nawet jeśli traci na wartości. W takim przypadku lepiej miesięcznie uzupełniać stratę wartości awaryjnej gotówki, aby siła nabywcza pieniądza pozostała.

Napisany przez Hakuma
Ok rozumiem.
Tak, oczywiście, bufor sprawia, że czujesz się lepiej.
Tak, dziecko ma 4 miesiące i jest już na różnych listach oczekujących w przedszkolach.

Więc na razie trzeba spróbować zredukować wydatki i potem ponownie wrócić do pracy.

Oczywiście, to ma sens. Dlatego pytam, ponieważ wielu influencerów lub innych osób w sieci sprawia, że zdobycie pieniędzy wydaje się łatwe.

Dlatego pytam tutaj, jak realistyczne jest coś takiego.

Pozdrowienia

nie wiadomo, czy można ufać influencerom, większość z nich robi to, ponieważ nie potrafią nic innego. To jednak moja osobista opinia. Musisz najpierw dokładnie przeanalizować swoje przychody i wydatki. W ten sposób znajdziesz potencjał do oszczędzania, nawet gdy masz mało pieniędzy, możesz je ulokować, mając wszystko inne, czego potrzebujesz.

# dokładny budżet domowy

# rezerwa na koncie oszczędnościowym, aby móc zastąpić rzeczy niezbędne do życia, nie sięgając po raty kredytowe. Czy to dwa, czy trzy czy siedem wynagrodzeń, musisz sam zdecydować, ponieważ nie znamy twoich dochodów, ale lodówka kosztuje określoną kwotę, a często kilka urządzeń takiego rodzaju ulega uszkodzeniu krótko po sobie, warto więc być przygotowanym, jeśli jest się od tego zależnym. Jeśli pilnie potrzebujesz samochodu, musisz mieć odpowiednio dużo środków, aby zdobyć zastępstwo. Im więcej masz, tym większa rezerwa. Dodatkowo oszczędzam na inflacji, tak aby pieniądze zawsze miały taką samą wartość zakupową.

# jeśli jesteś jedynym żywicielem rodziny, sensowne jest zabezpieczenie swojej siły roboczej na odpowiednim poziomie przed oszczędzaniem, aby nie musiał od razu wykorzystać swoich oszczędności w przypadku długotrwałej choroby...

# Następnie można oszczędzać pieniądze zaoszczędzone z budżetu domowego na średnioterminowe cele.

# Po ich osiągnięciu można również oszczędzać długoterminowo 1%, można przypuszczać, że przepłacasz. To samo dotyczy opłat za prowadzenie rachunku depozytowego, które można obniżyć do poniżej 15 € rocznie. Większość banków jednak nie oferuje tego aktywnie, ponieważ nie przynoszą im to dużej korzyści, a doradcy zazwyczaj również nie z tego samego powodu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata