Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jakie jest najlepsze koncepcja finansowania?

Napisany przez FKHauskauf
Cześć droga społeczności, Chciałbym poprosić o Państwa ocenę dotyczącą możliwości przedstawienia poniższego planu lub sugestie dotyczące konkretnego finansowania. Sytuacja: Rodzina z 3 dziećmi (4 lata, 2 lata, 2 lata) Mężczyzna (39 lat) = Dochód netto: 2900 euro Kobieta (38 lat) = Dochód netto: 1500 euro (obecnie w niepełnym wymiarze godzin) Świadczenie rodzinne = 662 euro Całkowity dochód = 5062 euro Planowany zakup w Bawarii (ewentualnie programy wsparcia?): Cena domu: 667 000 euro Koszty dodatkowe: 62 000 euro Łącznie: 729 000 euro Kapitał własny: 200 000 euro W związku z tym należałoby sfinansować kwotę 529.000 euro lub więcej. Dziękuję

Napisany przez 2utopus
Kapitał własny i dochód są już dostępne - więc nie jest to całkiem źle. Dla kogo chcielibyście najlepszą koncepcję? Dla pośrednika finansowego? Zawsze zależy to od tego, czego chcecie - jaka miesięczna rata byłaby odpowiednia - jaki okres oprocentowania - jaką elastyczność - jaka obecna czynszowa opłata zostanie wyeliminowana - czy istnieją inne kredyty/finansowania/Leasingi/... W Bawarii powinno istnieć wsparcie ze strony LB i KfW - oczywiście zależy to również od rodzaju nieruchomości, która wchodzi tu w grę. To oczywiście duży projekt - jeśli szacujemy grubo, że spłata potrwa około 25 lat, to dzieci będą już wtedy miały 29/27/27 lat...

Hej Utopus,

dziękuję Ci za Twoją ocenę.

Tak, prawda, z planowaniem rodziny trochę nam zeszło. Dlatego teraz jesteśmy Pośrodku życia.

To jest też powód, dlaczego szukamy relatywnie dużego domu.

Oczywiście, koncepcja powinna najlepiej do nas pasować :-) Jeśli dobry pośrednik zarabia na swojej pracy, to pieniądze zainwestowane w to są, moim zdaniem, dobrze wydane.

Do tej pory wydaliśmy 1200 [url]euro[/url] miesięcznie na mieszkanie. Chcielibyśmy, żeby rata +- z dofinansowaniem, była w tej kwocie.

Fiksacja oprocentowania to sprawa, w której trudno mi się ocenić. Czy sądzę, że stopy procentowe wzrosną w średnim przyszłym czasie. W zasadzie nie... jestem fanem bezpieczeństwa i przewidywalności... w zasadzie tak.

Nie ma żadnych innych [url]kredytów[/url] itp.

Pozdrowienia

Napisany przez 2utopus
1200€/miesiąc na mieszkanie uważam za dość niską kwotę - ile z tego to są koszty dodatkowe (prąd/woda/śmieci/internet/ubezpieczenie/ogrzewanie/podatek gruntowy/radiowo-telewizyjna opłata abonamentowa) - fundusz remontowy - odsetki - spłata kredytu? Przykładowo: 400€ koszty dodatkowe - 300€ fundusz remontowy - 200€ odsetki, zostałoby tylko 300€ na spłatę kredytu - co oznaczałoby, że spłata trwałaby ponad 140 lat.

Oczywiście, termin wiązania oprocentowania to czyste wróżenie z kryształowej kuli... ja bym tutaj obliczał różne warianty - 10/15/20 lat - i płacił więcej w razie korzystniejszego oprocentowania - aby następnie ocenić, czy mogę/chcę ponieść to ryzyko.

Tutaj oczywiście zupełnie źle się wyraziłem.
Przepraszam, mój błąd.

Jest to czynsz w wysokości 1200 euro.
Wszystko, co - słusznie - wymieniłeś, nie było uwzględnione w tej kwocie.

Moim zamysłem było miesięczne obciążenie finansowe w wysokości 1200 - 1500 euro.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata