Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: ubezpieczenie od szkód elementarnych

Napisany przez Hansi4000
Jako właściciel domu dwurodzinnego i wynajmowanego mieszkania w suterenie w bloku mieszkalnym, obserwowałem bardzo uważnie aktualną katastrofę powodziową. Ponoć ubezpieczyciele chcą bardzo hojnie rozwiązać wszystkie szkody. Jednak już słyszałem o przypadkach, w których ubezpieczyciel mimo posiadania ubezpieczenia od szkód elementarnych nie chce wypłacić odszkodowania. W jednym przypadku chodziło jakoś o pojęcia powódź i zalanie. Jedno z nich nie byłoby ubezpieczone lub coś w tym stylu. Sam wykupiłem ubezpieczenie od szkód elementarnych dla obu moich nieruchomości. Mieszkam w regionie, który nie jest znany z powodzi, jednak chciałbym być ubezpieczony nawet w najgorszym przypadku. Dlatego moje pytanie brzmi, jakie mogą być realne pułapki w praktyce związane z ubezpieczeniem od szkód elementarnych, czyli co powinno być dokładnie zawarte w umowie ubezpieczeniowej, aby ubezpieczyciel nie mógł odmówić wypłaty? I mówię tutaj naprawdę o pokryciu całkowitych kosztów, to znaczy o finansowaniu wszystkich kosztów potrzebnych do przywrócenia pierwotnego stanu.

I czy właściwie jest sens przechowywać dokumenty ubezpieczeniowe cyfrowo, na przykład na pendriveie lub w chmurze? Czy dokumenty tego typu będą uznane, gdyby w przypadku powodzi wszystko inne zostało zniszczone?

Z góry dziękuję.

Napisany przez Marc2512
Zwróć uwagę na klauzulę dotyczącą ulew lub podobnych (powinna być zawarta).

Napisany przez 2utopus
Widziałem również ten przypadek w telewizji - ubezpieczony miał ubezpieczenie od deszczu nawalnego z klauzulą ochrony elementarnej - ale rzekomo duże ubezpieczenie powiedziało, że nie obejmuje to powodzi.

Przypomniało mi to, że ubezpieczyciele nie chcieli wypłacać odszkodowań w przypadku COVID-19, argumentując, że ta nowa choroba nie jest wymieniona w warunkach ubezpieczenia.

Napisany przez Marc2512
Tak jest. Elementarne + dodatkowo ulewny deszcz.
W przypadku np. R+V Elementar Spezial

Napisany przez peer
Mieszkam w okolicach dolnej Łaby. Tam, gdzie Morze Północne ma jeszcze wpływ przez pływy (kończy się w Hamburgu). Tutaj polisa ubezpieczenia na powódź byłaby dla mnie bezużyteczna. Tutaj nie ma powodzi. Jeśli Łaba przerwie wały, to jest to powódź sztormowa. Na to nie ma ubezpieczenia od szkód żywiołowych.

Napisany przez Peter Wolnitza
utopus pisze:
Widziałem ten przypadek także w telewizji - ubezpieczony miał klauzulę ochrony przed żywiołami przed ulewami -
ale wielkie ubezpieczenie rzekomo stwierdziło, że nie obowiązuje to w przypadku powodzi.

Przypomniało mi to sytuację, gdy ubezpieczenia nie chciały wypłacać odszkodowania w przypadku Covid-19, argumentując, że ta nowa choroba nie była wymieniona w warunkach ubezpieczenia.

W wielu przypadkach niestety słusznie! Zostało to już między czasie rozpatrzone przez różne sądy w obie strony.

Ponownie widać, że nie pomagają tu piękne broszury, wspaniałe ulotki i miłe slogany reklamowe.

Jedynym istotnym elementem w przypadku poważnego zdarzenia są warunki umowy spisane na papierze - trzeba je sprawdzić wcześniej, albo mieć kogoś, kto to wyjaśni i poniesie odpowiedzialność za swoje wyjaśnienie/doradztwo, na przykład pośrednik ubezpieczeniowy.

Napisany przez Konrad4
Marc2512 pisze:
Proszę zwrócić uwagę na klauzulę dotyczącą ulewnych deszczy (powinnna być uwzględniona).

To interesujące. Czy ubezpieczenie wypłaciłoby również w przypadku, gdy ziemia jest nasycona wodą deszczową i nie ma zalania terenu - czyli nie stoi się w wodzie w ogrodzie lub przed domem?
Należy zauważyć, że sprytne ubezpieczenia powiedzą - upraszczając, jeśli stoi się w wodzie tylko w piwnicy, ale nie przed domem, oznacza to, że budowla zabezpieczona (piwnica) nie jest tożsama z miejscem ubezpieczenia (grunt i ziemia), na którym znajduje się budowla (piwnica). Sprytne, co nie?
Sprawdzę warunki ubezpieczenia i - w razie zawarcia umowy - poproszę o potwierdzenie.
Dziękuję za wskazówkę

Napisany przez Konrad4
Konrad4 pisze:
To interesujące. Czy ubezpieczenie wypłaciłoby odszkodowanie, gdyby grunt był nasycony deszczową wodą i nie doszłoby do zalania terenu - czyli nie trzeba by było stać w wodzie w ogrodzie lub przed domem, aby wypłacili?
Warto zauważyć, że sprytne ubezpieczenia mówią - uproszczając, jeśli stoisz nie przed domem w wodzie, a tylko w piwnicy* to oznacza, że ubezpieczony obiekt (piwnica) nie jest równoznaczny z miejscem ubezpieczenia (grunt i podłoże), na którym znajduje się obiekt (piwnica). Sprytne, co nie?
Sprawdzę warunki ubezpieczenia i nalegam na potwierdzenie tego przy zawieraniu umowy.
Dziękuję za wskazówkę.

*.....ale tylko w piwnicy W WODZIE

JEŚLI TO NIE JEST PRZYPADEK DO UBEZPIECZENIA

Napisany przez Konrad4
Konrad4 pisze:
*.....sondern nur im Keller IM WASSER

DANN LIEGT KEIN VERSICHERUNGSFALL VOR

Sprawdziłem w R+V. W przypadku ubezpieczenia od ryzyka żywiołowego: Częściowe zalanie w wyniku ulewnego deszczu

Co to jest częściowe zalanie?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata