Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czym dzieli się Medizinischer Dienst z ubezpieczeniem zdrowotnym, także wszystkimi diagnozami?

Napisany przez Pauline
Cześć wszystkim,

Verbraucherzentrale Hamburg w swoim raporcie stwierdza, że zgodnie z § 277 ust. 1 zd. 1 SGB V, MDK odpowiedniej kasy chorych może przekazać tylko wynik swojej oceny, ale nie informacje, na podstawie których MDK doszedł do swojego opiniodawczego wyniku.

Co oznacza to dokładnie w praktyce? Co MDK przekaże kasy chorych, która go zleciła:
1. wszystkie dokumentowane przez pytanych lekarzy i kliniki choroby i diagnozy,
lub
2. wszystkie choroby i diagnozy, które pojedynczo lub łącznie uzasadniają niezdolność do pracy,
lub
3. tylko informacja, czy diagnozy wymienione przez lekarza w zaświadczeniach o zwolnieniu (lub zwolnieniach) chorobowym są trafne i czy ubezpieczony jest niezdolny do pracy?

Niestety nie mogę znaleźć dokładniejszych informacji w internecie, albo szukałam w niewłaściwych miejscach, a prawo do wglądu w opinię MDK przysługuje chyba tylko wtedy, gdy kasa chorych wykorzystuje ją jako podstawę odmowy świadczenia, prawda?

Bardzo, bardzo dziękuję za pomocne odpowiedzi i miłej niedzieli
Pauline

Re: Czym dzieli się Medizinischer Dienst z ubezpieczeniem zdrowotnym, także wszystkimi diagnozami?

Napisany przez kinne81
Pauline pisze:
Witajcie,

Urząd Ochrony Konsumentów w Hamburgu poinformował w swoim raporcie, że zgodnie z § 277 ust. 1 zdanie 1 Ustawy o ubezpieczeniu zdrowotnym, Medizinischer Dienst Krankenkasse (MDK) może przekazać tylko wynik swojej oceny danej kasy chorych, ale nie informacje, na podstawie których doszedł do swojego opiniodawczego wniosku. Co oznacza to praktycznie? Co dokładnie przekazuje Medizinischer Dienst firmie ubezpieczeniowej, która go zleciła: 1. wszystkie dokumentowane przez pytanych lekarzy i kliniki choroby i diagnozy, czy 2. wszystkie choroby i diagnozy, które pojedynczo lub razem uzasadniają (lub uzasadniałyby) niezdolność do pracy, lub 3. jedynie informację, czy podane przez lekarza diagnozy w zaświadczeniach o niezdolności do pracy są zgodne i czy ubezpieczony jest niezdolny do pracy? Niestety nie mogę znaleźć dokładniejszych informacji w internecie, może szukałam w złych miejscach, a prawo do wglądu w opinię Medizinischer Dienst udzielaną przez MDK istnieje chyba tylko wtedy, gdy firma ubezpieczeniowa wykorzystuje ją jako podstawę do odmowy świadczeń, prawda? Bardzo, bardzo dziękuję za pomocne odpowiedzi i miłej niedzieli
Pauline

Witaj Pauline,
najpierw dzień dobry dla ciebie, zrobiłem trochę badań i natknąłem się na te same wyniki. Z tego, co widzę, kasy chorych mogą przekazywać jedynie wyniki oceny, jednak BEZ zgody pacjenta nie mogą przekazywać dalszych informacji ani danych. Jest to szczególnie istotne w kontekście ochrony danych i zazwyczaj jest tak interpretowane. W razie wątpliwości zalecam skonsultowanie się z prawnikiem specjalizującym się w tej dziedzinie.

Napisany przez memet
Przyjmij, że wszystko zostanie ujawnione. W moim przypadku MDK nawet poinformował o chorobie sprzed 20 lat, która figurowała w dokumentach klinicznych i nie miała nic wspólnego z opinią. Dowiedziałem się o tym dopiero wtedy, gdy zaczęto zadawać pytania na ten temat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata