Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy można usunąć obciążenie hipoteką z księgi wieczystej?

Napisany przez kreien
Mam kredyt hipoteczny w Augsburger Aktienbank, który wygasa w przyszłym roku. Sytuacja w AAB jest kiepska od lat, patrz: https://finanz-szene.de/banking/von-...nking-modells/. Kilka tygodni temu otrzymałem pismo informujące, że kredyt hipoteczny zostanie przejęty przez ubezpieczenie LVM.

W związku z tym mam następujące pytania:
a) Gdy AAB przejęła w przeszłości netbank, spłaciłem kredyt raty netbank za pomocą dodatkowej spłaty. Mam wrażenie, że uniknąłem potencjalnych problemów z obsługą klienta. LVM jest obecnym właścicielem, który teraz sam się tym zajmuje. Czy obecni klienci mogą spodziewać się problemów z przestawieniem?

b) Na koniec kredytu jest zgoda na skreślenie z księgi wieczystej. Co się stanie, jeśli po wielu latach użyję tej zgody do skreślenia zabezpieczenia hipotecznego z księgi wieczystej, a bank już nie istnieje. Czy to stanowi problem? Nie mam zamiaru ponownie korzystać z kredytu od AAB lub jego następcy, co sugeruje szybkie skreślenie, jednak nie planuję sprzedać mieszkania, więc wpis w księdze wieczystej nie jest szkodliwy. Co myślicie? Czy powinienem szybko skreślić zabezpieczenie hipoteczne, czy też dobrze zachować zgodę na skreślenie i rozważyć skreślenie zabezpieczenia hipotecznego w przypadku ewentualnej przyszłej sprzedaży?

Z góry dziękuję za poradę.

Re: Czy można usunąć obciążenie hipoteką z księgi wieczystej?

Napisany przez 2utopus
Oczywiście zawsze są zalety i wady - kosztuje to trochę pieniędzy, a jeśli zgubisz zgodę na usunięcie, może być to nieprzyjemne... Jeśli kwota xyz € cię nie zraża, zrobiłbym to w najbliższym czasie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata